Veiligheid

Door de vele bochten en bergen komt het niet vaak voor dat de hoogste boete voor snelheidsovertreding wordt bereikt
Door de vele bochten en bergen komt het niet vaak voor dat de hoogste boete voor snelheidsovertreding wordt bereikt, ©Wolfgang Staudt

Erg prettig is het feit dat er op de eilanden weinig criminaliteit is. U zult zien dat inwoners gewoon hun deuren open laten staan en hun auto of brommer vaak niet op slot doen. Ook meubilair van restaurants en cafés blijft de hele nacht buiten staan zonder vastgeklonken te zijn met kettingen. Het vertrouwen is groot. Iedereen kent elkaar immers op een eiland en mocht er iets gebeuren, dan kom je er niet zomaar vanaf. Bovendien wordt diefstal als een zeer vernederende bezigheid ervaren. Het is heerlijk om een paar weken zo onbezorgd te kunnen leven.

De Griekse politie treedt bovendien streng op tegen overtreders. Op ogenschijnlijk kleine vergrijpen kunnen zware straffen staan. Er zal alles aan gedaan worden om de toeristen een veilig gevoel te kunnen geven, maar ook als toerist moet u zich natuurlijk aan de regels houden. Openbare dronkenschap wordt bijvoorbeeld streng aangepakt na recente incidenten met jonge toeristen in vakantieoorden. Drugsbezit (ook van een kleine hoeveelheid softdrugs) is tevens zwaar strafbaar.

Sinds september 2006 zijn de Griekse verkeersboetes flink omhoog gegaan. De overheid wil hiermee proberen het grote aantal verkeersdoden in Griekenland omlaag te brengen. De Grieken zelf zijn namelijk nogal roekeloze chauffeurs, vandaar ook het grote aantal dodelijke ongelukken. Griekenland staat volgens recente cijfers op de tweede plaats in Europa qua dodelijke verkeersslachtoffers (na Tsjechië). Nederland is wat dat betreft het veiligste land van Europa. Let u eens op de grote aantallen kleine gedenkkapelletjes langs de kant van de weg. Deze staan veelal op de plek waar of een dodelijk ongeluk is gebeurd of waar iemand op miraculeuze wijze aan de dood is ontsnapt.

Als toerist ontkomt u niet aan strenge controles. De verkeerspolitie is ook op de eilanden zeer actief. Ooit reed iedereen in Griekenland zonder helm op brommer of motor, maar die tijd is voorbij. Wordt u zonder helm op gesnapt, dan kost u dat € 350,--. Mobiel bellen achter het stuur is sinds kort ook streng verboden. Rijden onder invloed levert een bon op van tussen de € 200,-- en de € 1200,-- (en meestentijds een rijontzegging) en op te hard rijden staan ook flinke boetes. Omdat er op de meeste eilanden vrijwel geen snelwegen zijn en hard rijden er door de vele bochten en bergen haast onmogelijk is, zal het moeilijk zijn die laatste overtreding te maken. Andere huidige boetes zijn: fout parkeren € 150,--; te lang parkeren (overschrijden van de tijd) €80-150, -, rijden zonder veiligheidsgordel €350,--, tegen de verplichte rijrichting in rijden €700,--, rechts inhalen € 300,--, door rood rijden € 700,--, en het werpen van afval uit de auto kost u € 300,-. 

Gerelateerde onderwerpen

  • Hechte familiebanden

    Anja Steinlechner en de Koninklijke familie van Griekenland
    Veel eilandbewoners wonen niet permanent op hun eiland. Vaak trekken ze in de winter naar hun tweede huis in Athene of Thessaloniki om in het voorjaar of zomer...
  • Mannen en vrouwen

    Dora Bakogianni
    Mannen en vrouwen leven in Griekenland een redelijk gescheiden leven. De emancipatie is op het Griekse platteland en dus ook op veel eilanden nog ver te zoeken....

Reacties

Ruim 5 jaar geleden ben ik aangehouden met een huurauto op het eiland Kreta in Griekenland, gevolg een verkeersboete. Aangezien deze boete in mijn ogen niet kon kloppen (veel te hard gereden, steile berg opwaarts met een fiat panda 1.1 -> onmogelijk) heb ik de ontvangen boete niet betaald. Binnenkort ga ik weer naar Griekenland, gaat/kan dit voor problemen zorgen op de luchthaven?

Deze vraag is lastig te beantwoorden. In het algemeen wordt de boete gestuurd naar de eigenaar van de auto (de autoverhuurmaatschappij). Deze stuurt de boete door naar u en als u deze niet betaald, dan wordt het bedrag ten laste van uw creditcard gebracht (die u bij autohuur moet tonen). Als u zelf bent aangehouden, uw gegevens zijn genoteerd en de bon ook direct aan u is verzonden, dan bent u betaalplichtig en kunt u in theorie aangehouden worden op de luchthaven. Er is dus een kans (ik kan niet inschatten hoe hoog deze kans is) dat u op de luchthaven in Griekenland alsnog uw boete (met een opslag) moet betalen.

In 2006 waren bij op Rhodos. Vlak voor de oude stadsmuur ( waar heel veel auto's geparkeerd stonden ) hadden wij onze huurauto ook staan. Deze hadden wij gehuurd met het rijbewijs en contant afgerekend ,daar wij geen kredietcard hadden destijds ! Dat was een dag voor we weer terug vlogen. We hebben de boete niet betaald omdat we nergens duidelijk konden zien dat je daar of, niet mocht parkeren ... of, moest betalen. Wij willen echter volgend jaar terug gaan, maar wat kan het voor consequenties voor ons hebben ?

Beste Piet, omdat u een huurauto had is de verhuurmaatschappij op Rhodos verantwoordelijk en zij zullen het waarschijnlijk betaald hebben. Overigens is de regel dat als u een boete niet heeft betaald, u, als u hierop aangehouden wordt, aangeeft dat u dit niet wist en graag bereidt bent om deze alsnog te betalen. Zekerheid kan ik u natuurlijk niet geven, omdat ik niet alle omstandigheden ken.

Nou vergeet de bedragen maar ze zijn veel hoger.. Rijden zonder helm 350 euro!!!!! Maar de boete maakt dan op zich niet uit dan moet je maar een helm opzetten. Wat ik wel erg vind is dat ze de toeristen pakken. Al enkele keren op samos geweest.. Kokkari... Alle Grieken rijden zonder helm en dat is wel het minste. De deugdelijkheid van de voertuigen laat zeer te wensen over. Geen kentekenplaten noem maar op.. Gaat mijn broer klein stukje op scooter naar winkel.. Ja hoor 350 euro.. En de Grieken zonder helm gewoon langs rijden.. En wat kan je er tegen doen? Rijbewijs werd ingenomen tot er cash betaald werd.. Nooit meer Griekenland..

U heeft gelijk. De boetes zijn in Griekenland behoorlijk omhoog gegaan, daarmee kunnen zij weer wat extra geld `verdienen'. Het is ook waar dat op sommige plaatsen toeristen sneller bekeurd worden dan autochtone bewoners. Hier is echter weinig aan te doen. Rijden zonder helm kost inderdaad nu € 350,--. De hoogtes van de boetes zijn in de tekst aangepast.