IJsland

Het eiland Viðey en de Esja berg in IJsland.
Esja Berg, IJsland ©Akigka

IJsland is door vulkanen geschapen omdat het het noordelijkste deel van de Midden-Atlantische rug vormt. Vele miljoenen jaren is er basaltlava uit de aarde naar boven gevloeid en heeft aan weerszijden uitgestrekte lavavelden gevormd.

Dankzij deze grote vulkanische activiteit groeit IJsland nog elk jaar. De grijze rook geeft de gestolde lavaheuvels meer vorm, waardoor er een soort dieptewerking ontstaat. Sissend, spuitend en rommelend laten de vulkanische erupties het landschap telkens veranderen en doen een nieuwe wereld ontstaan. Wonderschoon zijn deze nieuwe vormen en lagen, die angstaanjagend en dreigend door diepe zeeën en oude aardkorsten naar boven komen. Deze levenloze basis voor nieuw leven heeft een scala aan pasteltinten, zoals oker, rood, geel en grijs.

Het zijn de kleuren die door ijzer, koper en zwavel ontstaan. Maar niet veel later vertonen zich vlak langs de randen van plateaus met pruttelende sulfaatpoelen de eerste heldergroene mossen, grassen en silenen alsof er niets aan de hand is, terwijl er uit scheuren en gaten nog steeds rook opstijgt van de onderliggende lava. Slechts honderd meter vanaf de nog bewegende bodem en de voorzichtig groeiende planten, is alles weer stil. Lange, door aardverschuivingen verstoorde basaltformaties, liggen in het dode land. Aan de andere kant weer kilometerslange roodbruine en okerkleurige gestolde lavastromen. IJsland wordt niet voor niets het land van vuur en ijs genoemd; deze twee basisvormen, water en vulkanisme, zijn dan ook overvloedig aanwezig.

•Als u een idee wilt krijgen hoe onze aarde er tijdens haar ontstaan heeft uitgezien, bezoek dan het Askjagebied, maar vooral ook Landmannalaugar en het vulkanische terrein van Námaskard.

•Naar IJsland gaat men voor de ruige natuur (fjorden, gletsjers en vulkanen), de flora en de niet te evenaren fauna (vogels en vissen).

•Op IJsland heerst nog chaos. Het land ziet eruit als voor de schepping: er is nog geen scheiding tussen water en land, lucht en vuur, de materialen zijn nog niet geordend. Hier zou de schepping opnieuw kunnen beginnen.

•Toen God klaar was met het scheppen der aarde, had Hij nog wat over; vooral steen, vuur, ijs en water. Hij gooide het in een hoek neer, niet beseffend dat Hij IJsland had gecreëerd.

Bronvermelding

Buiten de opgedane ervaring tijdens eigen ontdekkingstochten is er bij de totstandkoming van deze gids (met toestemming) gebruikgemaakt van de kennis van IJslands beroemde filmer en vulkanoloog Vilhjálmur Knudsen, bioloog Dick Vuijk, bergspecialist Ronald Naar, collega-reisgidsen-schrijver Carl Koppeschaar, Landmælingar Íslands, het Nederlands Stamboek voor IJslandse Paarden en de reisbureaus ASKJA Reizen, IJsland Tours en de IJslandspecialist.

Top Bestemmingen in IJsland

 • De Westmann-eilanden

  De huizen en heuvels op de Westmann-Eilanden.
  Zo’n 11 km ten zuiden van IJsland liggen, op slechts 25 minuten vliegen van Reykjavík, de Vestmannaeyjar of Westmann-eilanden. Het is een groep van 15 eilanden...
 • Reykjavík

  Een luchtfoto van Reykjavik, de hoofdstad van IJsland.
  Reykjavík is de hoofdstad van de republiek IJsland en ligt aan de voet van de berg Esja. Zijn inwoners zijn werkzaam in de visserij en fabrieks-industrie, als...

Informatie over IJsland

 • Klimaat

  Een waterval en landschap kenmerkend voor het klimaat van IJsland.
  De naam en de ligging van het eiland doen het ergste vermoeden. Het ligt per slot van rekening pal tegen de poolcirkel aan. Dankzij de Golfstroom, die uit het...
 • Vulkanisme en vulkanen

  De pseudokraters van Skútustadir
  IJsland is een van de vulkanisch actiefste landen ter wereld. Er zijn ongeveer 200 vulkanen, waarvan er ten minste 30 een uitbarsting hebben gehad sinds het land...