Gedrag en gewoontes

Het is de gewoonte om bij het betreden van een woning de schoenen uit te doen. Bijzondere gewoontes komt u tegen in het IJslandse gezinsleven. Niet dat het zo ongewoon is dat IJslanders vaak barbecuen, desnoods op het balkon van hun flat. Ook niet, dat het enorme koffieleuten zijn. Wel ongewoon is het dat baby’s dagelijks enige uren in de buitenlucht moeten liggen. In de winter worden ze uiteraard dik aangekleed, maar ze gáán naar buiten! IJslanders geven het niet in die bewoordingen toe, maar men mag het beschouwen als ‘hard worden’. Een van de meest opvallende gedragingen buitenshuis valt onmiddellijk op als men op vrijdag- of zaterdagavond in een bar zit. Op de bar (ook in de uiterst luxueuze uitvoeringen, zoals in hotel Saga) staan grote vazen met rietjes en bijna iedere bezoeker drinkt de alcohol dan ook via een rietje. Zoals bekend, werkt de alcohol dan veel sneller. Zo merkt de IJslander snel het effect van zijn duurbetaalde alcohol. Rekening houden met anderen is ook niet zo ingeburgerd: zelden wordt een deur opengehouden en zelfs tijdens het eten worden neuzen opgehaald, alsof ze met een wedstrijd bezig zijn. Verder heeft men veel geduld nodig op IJsland. Buiten Reykjavík kent men vrijwel geen stress, want morgen is er weer een dag.

Andere onderwerpen

  • Klimaat

    Een waterval en landschap kenmerkend voor het klimaat van IJsland.
    De naam en de ligging van het eiland doen het ergste vermoeden. Het ligt per slot van rekening pal tegen de poolcirkel aan. Dankzij de Golfstroom, die uit het...

Reacties

hallo willen jullie mij helpen met mijn spreekbeurt over de IJslanders???

Beste Lala, dat wordt wat lastig voor ons, omdat we alle informatie die wij over IJsland hebben al op onze website VakantieArena.nl hebben staan.IK denk echter wel dat deze informatie bruikbaar voor je kan zijn. Veel succes met jouw spreekbeurt over IJsland!