Sicilië

‘Dit eiland is dramatischer dan welk oord ter wereld… Hier strijdt de Carthager, bouwt de Byzantijn en slaapt onder Arabische koepels een der Hohenstaufen. Hier stelt Archimedes zijn brandspiegels op, hier voert Aeschylos zijn drama’s op in het theater van Syracuse, hier rijdt Goethe langs de zee, hier landt Garibaldi bij Marsala…’

[L. van Egeraat, 1954]

Sicilië, het driehoekige eiland Trinakria, midden in de Middellandse Zee, was al bekend uit de mythen van de oudheid. Hier graasden de goddelijke kudden, hier landde Odysseus tijdens zijn avontuurlijke zeereis en hier was ook de Etna, de poort van de onderwereld, waarheen Hades zijn bruid Persephone ontvoerde. Ook kruisten hier de handelsroutes van Phoeniciërs, Carthagers en Grieken elkaar. Voor de Romeinen was Sicilië de graanschuur. Later waren het de Arabieren en Noormannen, die er de baas speelden en daarna nog de Fransen en Spanjaarden. Al deze vreemde overheersers hebben hun sporen nagelaten. Zo vinden we op Sicilië een overweldigend aantal van de fraaiste gebouwen en voorwerpen uit de oudheid, de Middeleeuwen en de Barok. De Griekse tempels van Agrigento, Selinunte en Segesta zijn beter bewaard gebleven dan in het moederland zelf; de musea van Palermo, Syracuse en Agrigento geven een levendig beeld van die hoge beschaving. De Arabische overheersing liet sporen na in architectuur en ornamentiek van veel gebouwen. De Normandische kathedralen van Monreale, Palermo en Cefalù, het Noormannenpaleis van Palermo en de kloostergang van Monreale behoren tot de indrukwekkendste voorbeelden van middeleeuwse kunst in Europa. Bijzonder zijn ook de vele barokkerken in een eigen Siciliaanse stijl gebouwd.

De liefhebbers van mooie stranden en gezellige kustplaatsen, in een heerlijk klimaat, waar men voortreffelijk en zeer gevarieerd kan eten, komen volop aan hun trekken. De sportieve reizigers kunnen ‘trekking’ in de begroeide bergen beoefenen, de Etna beklimmen of per boot de kust en de kleinere eilanden verkennen.

Wie van dit alles wil genieten, zal op deze website een leidraad vinden voor een onvergetelijke reis naar dit zonnige eiland.

Naast praktische informatie worden systematisch de geografie, de geschiedenis en de kunst van Sicilië besproken, waarna de bezienswaardigheden, alfabetisch per provincie gerangschikt, uitgebreid aan de orde komen.