Hakone

Odawara kasteel
Het Odawara kasteel, ©ZAC

De regio Hakone ligt op een afstand van ongeveer 90 km ten westen van Tokyo. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de vulkanische vallei Owakudani en het meer Ashi (Ashino-ko). Het bergachtige gebied is van vulkanische oorsprong en dus kunt u op verschillende plaatsen genieten van de heilzame werking van warmwaterbronnen. Voorts kunt u een groot aantal zwavelhoudende bronnen waarnemen en een prachtig gesitueerd meer. Het gebied ligt op een hoogte van circa 800 m, met als gevolg dat het 's zomers en 's winters aanmerkelijk koeler is dan in de hoofdstad.

Odawara

De stad Odawara, gelegen aan de Sagamibaai, is voor veel treinreizigers de toegangspoort tot het gebied Hakone. Van oorsprong is Odawara een kasteelstad. Het kasteel (Odawara Joshi Koen Park) werd in 1416 gebouwd. De tijd liet echter veel sporen na op het bouwwerk. In 1960 werden de overblijfselen van het kasteel neergehaald en bouwde men een complete reconstructie. Het kasteel bevat tegenwoordig een historisch museum (op een loopafstand van 7 minuten vanaf het treinstation in Odawara).

De beroemde Hakone-Tozan- spoorlijn (Hakone Tozan tetsudo)

In het treinstation van Odawara start de beroemde Hakone-Tozan- spoorlijn (Hakone Tozan tetsudo) naar Gora. Deze klassiek ogende boemeltrein heeft maar twee wagons en is bij uitstek geschikt voor het zeer reliëfrijke terrein. Voordat u het eindpunt Gora bereikt, stopt de trein onder andere in Hakone-Yumoto, Miyanoshita en Chokoku-no-mori. Als u op het treinstation Hakone-Yumoto uitstapt, dan staat u in een van de oudste kuuroorden van dit gebied. Dit stadje ligt aan de samenvloeiing van de rivieren Hayakawa en Sukumo.

Miyanoshita 

Mocht u besluiten om op het treinstation Miyanoshita uit te stappen, dan staat u in het meest populaire kuuroord van Hakone. U kunt eventueel logeren in het hotel Fujiya, dat in het verleden een zekere reputatie bezat bij westerlingen. Voorts kunt u vanuit Miyanoshita boeiende wandeltochten maken door de bossen.

Kowakidani

Niet ver van Miyanoshita verwijderd (op een afstand van 5 minuten per bus) ligt de 'vallei van het kleine kookgebeuren' (Kowakidani). Er is daar een kuuroord waar u een aantal zwavelhoudende en borrelende warmwaterbronnen kunt vinden. De gloeiend hete stoom die de aarde hier prijsgeeft, wordt onder andere gebruikt om de aanwezige broeikassen op de juiste temperatuur te houden en om een correcte luchtvochtigheidsgraad in de kassen te bereiken.

Gora

De Hakone Tozanspoorlijn bereikt haar eindpunt in Gora. Daar kunt u een bezoek brengen aan de rotstuin in het park van Gora (Gora-Koen, 10 minuten lopen vanaf het treinstation Gora) en aan het Hakone kunstmuseum (Hakone-bijutsukan). Dit museum bevat een zeer gevarieerde hoeveelheid Japans keramiek (op een loopafstand van 10 minuten vanaf het treinstation Gora, vlak bij het station van de kabelspoorweg).

Het kabelspoorwegstation (Koen-ue Hakone Tozan cablecar station)

In Gora staat u aan het beginpunt van een kabelspoorweg die aangelegd is op de helling van de Sounzanberg. Het kabelspoorwegstation (Koen-ue Hakone Tozan cablecar station) ligt op een loopafstand van circa 10 minuten van het treinstation Gora. De kabelspoorweg brengt u binnen enkele minuten in het treinstation Sounzan, waar een der fascinerendste kabelbaantochten begint die Japan rijk is. Een rit met deze kabelbaan biedt u, bij helder weer, niet alleen een schitterend uitzicht op de vulkaan Fuji, maar voert u tevens over een zeer interessant vulkanisch gebied. De 4 km lange kabelbaan heeft haar eindpunt in Togendai, aan de oever van het meer Ashi. Het is zeer aan te bevelen om onderweg uit te stappen op het kabelbaanstation Owakudani (13 minuten vanaf het kabelbaanstation Sounzan). Deze zogenaamde 'vallei van het grote kookgebeuren' (Owakudani) ligt in de krater van de vulkaan Kami (Kamiyama). Deze oude, maar zeer actieve krater blaast, spuit en puft uit al zijn rimpels. Overal zijn gloeiend hete grijze modderbronnen, spuitgeisers, fumarolen en kokende zwavelbronnen. De welbekende geur van zwavel is alom aanwezig. De vele pijpleidingen voeren het hete water af (ten behoeve van economisch gebruik) naar verafgelegen dorpen en kuuroorden. Het natuurkundig wetenschappelijk museum (Owakudani-shizen-kagakukan) ontvouwt op heldere wijze de fysisch-geografische ontstaansgeschiedenis van dit gebied.

Het meer Ashi

Als u in Togendai aangekomen bent, dan kunt u genieten van het fraai gelegen meer Ashi. Het meer beslaat een opppervlakte van 690 hectare, heeft een omtrek van 17,5 km, bereikt een diepte van 43 m en ligt op een hoogte van 723 m. Dit kratermeer is zo 'n 4.000 jaar geleden ontstaan. Op een heldere dag weerspiegelt de vulkaan Fuji zich in het rustig kabbelende water van het meer.

Vanuit Togendai (en het nabijgelegen Kojiri) zijn er bootverbindingen met Moto-Hakone en Hakon-Machi. Een deel van de veerboten maakt een tussenstop in Hakone-en, waar de Izu-Hakonekabelbaan u in 8 minuten naar de 1.350 m hoge top van de berg Komaga-take voert.

Hakone-en

In Hakone-en ligt een uitgestrekt recreatiecentrum met zwembaden, picknickplaatsen, een camping, een aquarium en een 'internationaal dorp'.

Moto-Hakone

Moto-Hakone heeft busverbindingen met Odawara, Atami, Yugawara en Mishima. Op een loopafstand van circa 15 minuten van de bushalte Moto-Hakone ligt het heiligdom Hakone-jinja, aan de oever van het meer Ashi. De historie van het heiligdom reikt terug in de tijd tot de achtste eeuw. Het huidige heiligdom werd gebouwd in 1667 en is gewijd aan een kami van het Kantogebied. De rode poort staat in het frisse water van het meer. Het jaarlijkse festival wordt altijd op 31 juli gehouden.

Moto Hakone Sekibutsugun

Vanuit Moto-Hakone kunt u per bus (reistijd 10 minuten, stap uit bij de bushalte Futago-jaya) een bezoek brengen aan de stenen boeddha's van de Futagoberg (Moto Hakone Sekibutsugun). De boeddha's van steen, waaronder een 2 meter hoog beeld van de god Jizo (de god van de reizigers, ongeboren kinderen en zwangere vrouwen), zijn in de rotswand gebeeldhouwd.

Hakone-Machi

Moto-Hakone is door middel van een schitterende cederlaan verbonden met Hakone-Machi. Langs deze 2 km lange laan staan oude en statige cryptomeriabomen. Zij verlenen reeds 360 jaar schaduw aan reizigers die via deze laan de hoofdstad Edo trachtten te bereiken. Tegenwoordig maken zeer velen van deze laan gebruik om van Moto-Hakone naar Hakone-Machi te wandelen. In Hakone-Machi staat een controlepost (Hakone Sekishoato), die in 1618 is opgericht door de toenmalige shogun om het reizigersverkeer tussen Edo en Kyoto te controleren. In 1869 werd de controlepost verplaatst naar de plek waar u hem nu kunt bezichtigen. Het huidige gebouw is een reconstructie van de toenmalige controlepost. Ten slotte kunt u aan de oevers van het meer een voormalige villa van de keizer bezichtigen, waarin een klein historisch museum is gevestigd.

Treinen in de regio Hakone:

-, Odawara is vanuit het treinstation Tokyo in 1,5 uur bereikbaar met de JR Tokaidolijn (twee treinen per uur). De JR Kodamalijn is sneller (45 minuten), maar ook duurder. Vanaf het treinstation Shinjuku in Tokyo is Odawara in 75 minuten bereikbaar via de Limited Express van de Odakyu Railways (twee treinen per uur). Eventueel kunt u met deze lijn doorreizen naar Hakone Yumoto.

-, Rondreismogelijkheden vanaf Odawara (tussen de verschillende stations staan de reistijden aangegeven): Odawara - (10 minuten, Hakone Tozanspoorlijn) - Hakone Yumoto - (20 minuten, Hakone Tozanspoorlijn) - Miyanoshita - (15 minuten, Hakone Tozanspoorlijn) - Chokoku no Mori - (15 minuten wandelen of 3 minuten met de Hakone Tozanspoorlijn) - treinstation Gora - (10 minuten wandelen) - Gora kabelspoorwegstation - (10 minuten, kabelspoorweg) - Sounzan - (13 minuten, kabelbaan) - Owakudani - (22 minuten, kabelbaan) - Togendai - (half uur per boot) - Moto Hakone (eventueel tussenstop in Hakone-en) - (half uur wandelen) - Hakone Machi - (45 minuten per bus) - Odawara.

-, Zie voor verdere informatie over de bereikbaarheid van de bezienswaardigheden in Hakone en omgeving het stukje 'Hakone'.

Bestemmingen in de omgeving van Hakone

 • Chiba

  UItzicht op de stad Chiba vanaf de Chiba Port Tower
  Chiba is een echte forensenstad. Een groot deel van de circa 1 miljoen inwoners werkt in Tokyo. De meeste toeristen die in Chiba terechtkomen, zijn op doorreis...
 • De bergketen Tanzawa

  De bergketen Tanzawa
  Ingeklemd tussen de stedelijke bebouwing van Tokyo en de uitlopers van de vulkaan Fuji, ligt de bergketen Tanzawa. De bergruggen liggen in het Quasi Nationale...
 • De vallei Kiso

  Het oude stadje Narai
  In de vallei Kiso lag tijdens het Edo-tijdperk de oude verbindingsweg Nakasendo tussen Kyoto en Edo. Drie kleine stadjes, Magome, Tsumago en Narai, fungeerden...
 • De vulkaan Fuji (Fuji-San)

  Mount Fuji met op de voorgrond Lake Shoji.
  De schitterende vulkaan Fuji maakt velen sprakeloos. Zijn volmaakt symmetrische vormen zijn uniek in de wereld. Eeuwenlang bezongen dichters zijn wonderschone...
 • De zuidelijke eilanden

  Het eiland Izu-Oshima
  Ten zuiden van Tokyo liggen twee groepen eilanden vreedzaam in de Stille Zuidzee. De bekendste groep ligt op een afstand van 120 tot 400 km ten zuiden van Tokyo...
 • Fukui

  De beroemde zentempel Eiheiji
  Fukui heeft ongeveer 270.000 inwoners en is de hoofdstad van de gelijknamige langwerpige prefectuur, die zich uitstrekt langs de Japanse zeekust. Fukui is een...
 • Gifu

  De stad Gifu
  Op een afstand van zo'n 30 km ten noorden van Nagoya ligt de industriestad Gifu. De papier- en textielindustrie nemen in het economisch leven van deze stad een...
 • Gokayama

  Boerenhuizen Gokayama
  Diep verborgen in de bergen kunt u een glimp opvangen van Gokayama, een fraai gelegen dorp aan de oever van de rivier Shokawa, waar de tijd lijkt te hebben...
 • Hamamatsu en het meer Hamanako

  Het kasteel van Hamamatsu
  De lagune HamanakoTen oosten van de stad Hamamatsu ligt de lagune (strandmeer) Hamanako. De lagune beslaat een oppervlakte van circa 68 km2 en is door middel van...
 • Het Nationale Park Chichibu Tama

  De stad Chichibu
  Ten noordwesten van Tokyo ligt het Nationale Park Chichibu Tama. Het gebied omvat het Chichibugebergte (met een hoogte van 1.500 tot 2.400 m) en het Tamagebergte...
 • Het nationale park Fuji-Hakone-lzu

  De vulkaan Fuji en het Asagiri Plateau, gezien vanaf Kenashiyama
  'Ook als op een winterdag de Fuji achter nevels schuilt, dan is dat toch een vreugdedag...'Basho (zeventiende eeuw) Het Nationale Park Fuji-Hakone-lzu omvat het...
 • Het schiereiland Boso-Hanto

  Het treinstation van Hamakanaya
  Het schiereiland Boso-Hanto staat niet hoog op de verlanglijst van de doorsnee-toerist. Toch brengen veel inwoners van Tokyo met enige regelmaat een bezoek aan...
 • Het schiereiland Izu-Hanto

  Het kuuroord Atami op het schiereiland Izu-Hanto
  Het schiereiland Izu-Hanto, in de volksmond Izu geheten, valt te verdelen in de oostkust, de westkust en een van noord naar zuid lopende bergketen, die het...
 • Het schiereiland Noto-Hanto

  De markt van Wajima
  Het schiereiland Noto(-Hanto) strekt zich ten noorden van de stad Kanazawa uit in de Japanse Zee. De westkust van dit schiereiland is ruig en de aanwezige rotsen...
 • Inuyama

  Het kasteel van Inuyama
  De kasteelstad Inuyama is gelegen aan de oever van de rivier Nagara. Het stadje heeft circa 75.000 inwoners en ligt midden in het Quasi Nationale Park Kisogawa....
 • Ise

  Het heilgdom Ise
  Het heilgdom Ise van de zonnegodin Amaterasu O-Mi-KamiOp een afstand van 90 km ten zuidoosten van Nagoya ligt het dorp Ise. In Ise staat het beroemdste...
 • Kamakura

  De 'grote boeddha' (Daibatsu) in Kamakura
  Op een afstand van circa 51 km ten zuidwesten van Tokyo ligt de historische stad Kamakura. In 1192 vestigde shogun Minamoto Joritomo zijn militaire regering in...
 • Kanazawa

  De Kenrokuen tuin in Kanazawa
  De stad Kanazawa was van oorsprong een klein en onbetekenend dorp. De leden van de Maedaclan hadden snel door datt deze plek, gelegen tussen twee rivieren, zeer...
 • Karuizawa

  De waterval Shiraito Falls bij Karuizawa
  Aan de voet van de vulkaan Asama (met een hoogte van 2.542 m) ligt het mondaine stadje Karuizawa. Veel rijke inwoners van Tokyo hebben hier een zomerverblijf...
 • Kawagoe

  De Shingashi rivier in Kawagoe
  Het kasteel van de stad Kawagoe beschermde in de zeventiende eeuw de noordflank van de hoofdstad Edo. Een andere taak van het kasteel was te zorgen dat de...
 • Kawasaki

  Tempel in Kawasaki (Kawasaki Daishi)
  De stad Kawasaki ligt ingeklemd tussen Tokyo en Yokohama, aan de monding van de rivier Tama (Tama-gawa). Een belangrijk deel van de ruimte in Kawasaki wordt...
 • Mashiko

  De oeroude ovens worden met hout gestookt
  Mashiko is de thuisbasis van de Mashiko-pottenbakkers. De beroemde pottenbakker Shoji Hamada bouwde in Mashiko een oven; hij is er verantwoordelijk voor dat het...
 • Matsumoto

  De kasteelstad Matsumoto
  Midden in de Japanse Alpen ligt, in een breed uitwaaierende riviervlakte, de kasteelstad Matsumoto (227.000 inwoners). Japanse bergbeklimmers gebruiken deze stad...
 • Nagano

  De tempel Zenkoji in Nagano
  De stad Nagano heeft ongeveer 390.000 inwoners en is de hoofdstad van de gelijknamige prefectuur. In 1998 werden in Nagano de Olympische Winterspelen gehouden.De...
 • Nagoya

  De stad Nagoya
  Nagoya is de hoofdstad van de prefectuur Aichi en telt circa 2.300.000 inwoners. Wat betreft inwoneraantal is Nagoya de op drie na grootste stad van het land. De...
 • Narita

  Het Narita Gionfestival
  Van oorsprong is Narita een eenvoudige, kleine tempelstad, die haar ontstaan te danken heeft aan de aanwezigheid van de tempel Naritasan Shinshoji. Tegenwoordig...
 • Nikko

  Processie van de duizend soldaten passeert de Sutra bibliotheek in Nikko
  Op een afstand van rond de 150 km ten noordoosten van Tokyo ligt de stad Nikko (met 93.000 inwoners). De stad is omgeven door het Nationale Park Nikko. Het...
 • Omgeving van Nikko

  Het meer Chuzenji
  Vanaf de stad Nikko loopt de Irohazakasnelweg, vol haarspeldbochten (in het laatste stuk), ongeveer 16 km in westelijke richting naar het fraai gelegen bergmeer...
 • Shimizu

  De haven van Shimizu
  Vanuit de haven van Shimizu (of Shimizuko) worden lokale produkten, zoals thee, sinaasappels en 'mikan', verscheept naar andere delen van Japan. Buiten de stad,...
 • Shirakawago

  Gassho-zukurihuizen in Shirakawago
  Bij het dorp Ogimachi, aan de oever van de rivier Shokawa, ligt het gehucht Shirakawago. Het bestaat uit een verzameling gassho-zukuri- huizen en fungeert als...
 • Shizuoka

  Het heiligdom Kunozan Toshogu in Shizuoka
  Shizuoka is de hoofdstad van de gelijknamige prefectuur. In vervlogen tijden was Shizuoka het twintigste station aan de Tokaidoweg en lag deze stad ongeveer...
 • Takayama

  De stad Takayama
  Het dagelijks leven in de stad Takayama lijkt de afgelopen eeuw weinig veranderingen te hebben ondergaan. Eeuwenlang lag deze stad geïsoleerd in het Hidagebergte...
 • Toyama

  De voormalige kasteelstad Toyama
  De voormalige kasteelstad Toyama ligt aan de monding van de rivier Jinzu, die wordt gevoed door het koude smeltwater van de Japanse Alpen. Hiermee is direct de...
 • Yokohama

  Yokohama na zonsondergang
  Op een afstand van ongeveer 30 km van het centrum van Tokyo ligt de havenstad Yokohama. In het midden van de negentiende eeuw was Yokohama een klein vissersdorp...

Kaart van Hakone en omgeving