Noord-Honshu

Swipe

Het Nationale Park Rikuchu-Kaigan

Het Nationale Park Rikuchu-Kaigan strekt zich uit over een afstand van 180 km langs de oostkust van Tohoku. Het nationale park kent twee verschillende kustsoorten. Het zuidelijke deel, tussen Kesennuma en Miyako, is een typisch voorbeeld van een riaskust (zie het hoofdstuk 'Landschap'). Het noordelijke deel, tussen Miyako en Kuji, is een voorbeeld van een opgeheven kust.

De vele kliffen langs de zuidelijk gelegen riaskust danken hun bestaan aan de eroderende kracht van de aanstormende golven. Dezelfde golven voeren in de baai zand aan, zodat er zandstranden ontstaan. De diepe baaien, die zo kenmerkend zijn voor een riaskust, vormen prachtige natuurlijke havens. Het is dan ook geen wonder dat de visvangst in deze streken een zeer lange traditie kent. De koude en warme zeestromingen, die elkaar voor de kust van het nationale park ontmoeten, garanderen de vissers een rijke vangst.

De noordelijk gelegen opgeheven kust is ontstaan door het stijgen van de aardkorst. Kenmerkend voor een dergelijke kust is de aanwezigheid van een klif die evenwijdig loopt met de waterlijn. Achter deze rotswand ligt een voormalig onder water gelegen plateau. Een dergelijk plateau, dat door stijging boven de zeespiegel verschijnt, noemt men een marineterras. Het is redelijk geschikt voor landbouw en omdat het behoorlijk vlak is, heeft men parallel aan de kust een spoorlijn en een provinciale weg aangelegd.

Het Nationale Park Rikuchu-Kaigan is een paradijs voor allerlei soorten zeevogels, waaronder zwartstaartzeemeeuwen en stormvogels. Langs de kust, van noord naar zuid, liggen bezienswaardigheden in onder meer Kesennuma, Tanothama en Miyako.

Kesennuma

Kesennuma is een van de steden die zwaar getroffen is door de Tsunami in maart 2011. Deze stad is vrijwel totaal verwoest. Sinds kort begint de stad weer langzaam tot leven te komen. Er is een klein winkelcentrum geopend en bedrijfjes zijn zich weer aan het opbouwen.

Een tsunami is een zeegolf die ontstaat door een zeebeving (een aardbeving op de bodem van de oceaan). Een dergelijke zeegolf reist over het oceaanoppervlak in steeds grotere cirkels en neemt bij toenemende afstand in kracht af. Als een tsunami land bereikt, dan stijgt ter plekke de zeespiegel. Bovendien kan eventueel aanwezige wind de golven ver landinwaarts drijven. Verwoestingen zijn soms het gevolg.

Kamaishi

Deze stad is zwaar beschadigd door de Tsunami in Maart 2011.


Tanohama

Het dorp Tanohama ligt aan de zuidkant van het schiereiland Funakoshi. Vanuit dit dorp kunt u een boottocht maken rond het schiereiland; vanaf het dek heeft u dan een goed zicht op de door erosie aangetaste rotsen en kliffen. De boot heeft als eindbestemming de haven van Yamada, aan de noordkant van het schiereiland. De rondvaartboten varen vanaf half april tot oktober.

Trein en busnTanohama:

Neem in Kamaishi (of als u uit het noorden komt: Miyako) de Yamada- spoorlijn en stap uit op het treinstation Iwate-Funakoshi. Neem bij dit treinstation de bus en stap na 10 minuten uit in Tanohama.

Miyako

De belangrijkste inkomstenbron van Miyako is de visserij; tevens wordt voor de kust zeewier geoogst. De meeste toeristen bezoeken Myako om te genieten van het parelwitte zandstrand Jodogahama. Het strand mondt uit in een laguneachtige strook water, die wordt afgeschermd tegen de zee door steil omhoogrijzende grijswitte rotspartijen. Deze 20 m hoge rotspartijen zijn deels bedekt met groene pijnbomen. Het uitzicht tussen de rotspieken door, gecombineerd met het kalme water en het fijnkorrelige zand, maakt het Jodogahamastrand zeer geliefd bij de Japanse bevolking. Vanuit Miyako vertrekken er rondvaartboten die langs de kust varen, met als eindbestemming Fudai/ Otanabe. Vanaf het Jodogahamastrand vertrekken rondvaartboten die een tocht door de Miyakobaai maken.

Trein en bus Miyako:

-, Miyako: Neem in Morioka (waar onder andere de Tohoku Shinkansen stopt) of in Kamaishi de JR Yamadaspoorlijn en stap uit in Miyako.

-, Jodogahamastrand: Neem in Miyako de bus en stap na 20 minuten uit bij het strand.

De druipsteengrot Ryusendo

De druipsteengrot Ryusendo is een van de drie grootste druipsteengrotten in Japan. Via trappen, hekken en bruggetjes wordt u door de zeer fraaie en redelijk verlichte grot geleid. Waar nodig is gaas aangebracht om u tegen vallende steentjes te beschermen. Overal in de druipsteengrot hangen en staan reusachtige pegels van kalk (zie voor het ontstaan ervan het hoofdstuk 'Het Nationale Park Chichibu Tama'). Aan de ruime aanwezigheid van water heeft de druipsteengrot haar reusachtige afmetingen te danken.

Trein en bus druipsteengrot Ryusendo:

Neem in Iwaizumi de bus en stap na 15 minuten uit bij de druipsteengrot. Iwaizumi is vanuit Miyaki bereikbaar via de JR Iwaizumispoorlijn. Als u uit Morioka komt met de JR Yamadaspoorlijn, dan dient u in Moichi over te stappen op de JR Iwaizumispoorlijn.

Het uitzichtspunt Kitayamazaki

De kliffen van Kitayamazaki vormen letterlijk het hoogtepunt van een bezoek aan deze zogenaamde opgeheven kust. In het bijzonder de uitgeschuurde poorten en bogen in de rotsen zijn prachtig om te zien. Het is boeiend om waar te nemen hoe de kracht van het stromende water en het gebeuk van de golven op de rotswanden deze stenen poorten en bogen (rock arches) vergroten en verfraaien. Vanaf Shimanokoshi vertrekken rondvaartboten die deze kliffen vanaf de waterkant benaderen. Zij varen alleen van april tot begin november.

Bus uitzichtspunt Kitayamazaki:

Neem in Omoto de bus en stap na circa 1 uur uit bij het uitzichtspunt. Of neem in Otanabe de bus en stap na een half uur uit bij het uitzichtspunt.

10 prachtige bestemmingen in Het Nationale Park Rikuchu-Kaigan en Japan