Kamakura

De 'grote boeddha' (Daibatsu) in Kamakura
De 'grote boeddha' (Daibatsu) in Kamakura

Op een afstand van circa 51 km ten zuidwesten van Tokyo ligt de historische stad Kamakura. In 1192 vestigde shogun Minamoto Joritomo zijn militaire regering in deze stad; gedurende anderhalve eeuw (tot 1333) bleef deze plaats het politieke en culturele centrum van Japan. Vooral het zenboeddhisme kreeg hier de kans om tot volle bloei te komen, getuige de 65 boeddhistische tempels en negentien shintoheiligdommen. Vooral in deze religieuze gebouwen is de pracht van de vroegere hoofdstad terug te vinden. Bovendien ademen de vele oude Japanse huisjes, die langs smalle zijstraten staan, nog de sfeer van het verleden. Heden ten dage staat Kamakura volop in de toeristische belangstelling. Afgezien van de aantrekkingskracht die uitgaat van de vele bezienswaardige tempels en de beroemde 'grote Boeddha' (Daibatsu, een reusachtig 700 jaar oud beeld van Boeddha), komen veel Japanners af op de fijne zandstranden. In het zomerseizoen genieten duizenden zonaanbidders van het strand en het milde klimaat. Dankzij de beboste heuvels die Kamakura omringen, is het klimaat ter plaatse wat milder dan in de nabijgelegen hoofdstad. De heuvels schermen de stad als het ware af tegen de lucht die over land wordt aangezogen. Voorts heeft de zee, onder invloed van een warme zeestroom, een matigende invloed op het klimaat.

Kamakura heeft deels het karakter van een forensenstad. Veel van de 175.000 inwoners verdienen de kost in Tokyo.

Een plaatselijke specialiteit is het vervaardigen van Kamakura-bori: houten, kunstig uitgesneden en gelakte voorwerpen die reeds circa 750 jaar in Kamakura vervaardigd worden. De overwegend rood en zwart gelakte voorwerpen in de etalages trekken vanzelf uw aandacht. Een bezoek aan de vele bezienswaardigheden in Kamakura wordt vergemakkelijkt doordat veel tempels en heiligdommen in de nabijheid van een treinstation liggen. Rondom het treinstation Kita-Kamakura liggen onder andere de tempels Engakuji, Tokeiji en Kenchoji. Vlak bij het treinstation Kamakura liggen onder meer het heiligdom Tsurugaoka- Hachimangu, de hoofdstraat Wakamiya-oji en het Nationale 'Treasure' museum. Rondom het treinstation Hase, ten slotte, liggen onder andere de tempel Hase Kannon en de beroemde 'grote boeddha'. Op veel plaatsen kunt u de juiste richting vinden door het volgen van de, in de Engelse taal beschreven, bordjes.

Rondom het treinstation Kita-Kamakura

De tempel Engakuji

De zentempel Engakuji is een van de vijf belangrijkste zentempels in Kamakura. Het eerste wat opvalt, zijn de oude Japanse ceders die hun schaduwen over het tempelterrein werpen; zeer bezienswaardig is de Shariden. In deze tempel wordt, naar men zegt, een tand van Siddharta Gautama (de historische Boeddha) bewaard. De tempel werd in 1282 gebouwd en is daardoor het oudste voorbeeld van een tempel in Chinese stijl die u in Japan kunt vinden. Op 1, 2 en 3 januari kan het gebouw tevens van binnen bezichtigd worden.

Andere bezienswaardigheden zijn een fraaie tempelpoort en een klokketoren, die boven op een heuvel troont. U kunt thee drinken in het theehuis Butsunichi-an. Oorspronkelijk was dit een villa die toebehoorde aan Masako, de echtgenote van shogun Minamoto Joritomo.

De tempel Tokeiji (echtscheidingstempel)

In feodale tijden was echtscheiding verboden. Deze tempel opende echter zijn poorten voor vrouwen die gevlucht waren voor hun echtgenoten. Heden ten dage staat de tempel bekend om zijn vele bloeiende bloemen (van februari tot september).

De tempel Kenchoji

De tempel Kenchoji is het oudste zentrainingscentrum in Japan en is daarom de belangrijkste zentempel van dit land. De tempel werd in 1253 opgericht door Tokiyori Hojo, de vijfde shogun uit het Kamakura- tijdperk, ten behoeve van een roemrijke Chinese monnik. Zijn houten afbeelding staat in het voornaamste tempelgebouw. De meeste gebouwen werden in 1415 door een hevige brand verwoest. Voorts werden veel gebouwen tijdens de feodale oorlogen zwaar beschadigd.

Bezienswaardig zijn de bronzen klok (die dateert uit 1255), de Chinese poort en de zentuin, die zich achter de tempel uitstrekt.

Rondom het treinstation Kamakura

Het heiligdom Tsurugaoka Hachimangu

Het heiligdom Tsurugaoka Hachimangu is het op een na drukst bezochte heiligdom in Kamakura, alleen de Daibatsuden (de 'grote boeddha') mag zich op nog meer belangstelling verheugen. Dit shintoheiligdom voor Hachimangu, de oorlogsgod, werd oorspronkelijk gebouwd in 1063 door de familie Genji. De gebouwen werden in 1192 door shogun Minamoto Joritomo (zelf een lid van deze familie) verplaatst naar de plek waar zij nu nog in hun volle schoonheid zijn te bewonderen. Aardbevingen en branden eisten hun tol. Dit is de reden dat de huidige gebouwen stammen uit 1828. De vermiljoenrode gebouwen met hun kleurig houtsnijwerk liggen verspreid over de top van een heuvel, met als gevolg dat u vanaf het tempelterrein een prachtig uitzicht heeft op de stad Kamakura en de nabijgelegen baai.

Bezienswaardig is onder andere de gewelfde traditionele brug, die u bij de ingang van het tempelcomplex kunt vinden. Voorts liggen er twee vijvers, waar volop lotusbloemen bloeien. De vijver Genji is gevuld met witte lotusbloemen, de vijver Heike met rode.

Bovendien kunt u een bezoek brengen aan een dansplatform en natuurlijk aan het binnenste heiligdom zelf. Het beklimmen van de 62 stenen treden naar de ingang van het voornaamste heiligdom is zeker de moeite waard. Het rustieke park, dat het heiligdom omsluit, bevat het nationale 'treasure' museum (Kokuho-kan) en het museum voor moderne kunst (Kanagawa-Kenritsu Kindai-bijutsukan). Het nationale 'treasure' museum bevat een aantal kunstschatten uit het rijke verleden van de stad Kamakura.

In de vakantieperiode rond nieuwjaar bezoeken honderdduizenden Japanners deze tempel. Een andere zeer drukke periode valt in de maand september, als het Yabusamefestival wordt gehouden. Gevoed door de tradities van de samoerai worden er, zittend op galopperende paarden, boogschietwedstrijden gehouden (zie 'traditionele sporten'). Vanaf de voet van het heiligdom Tsurugaoka Hachimangu voert een pijnbomenlaan heuvelafwaarts naar het strand Yuigahama. Langs deze zogenaamde laan Wakamiya-oji zijn veel eetgelegenheden, souvenirwinkels en antiekwinkels gevestigd.

De tempel Hokokuji

Als u vanaf het treinstation Kamakura de bus neemt en na circa 10 minuten rijden uitstapt bij de bushalte Jomyoji, dan kunt u een bezoek brengen aan de tempel Hokokuji (5 minuten wandelen). Deze tempel heeft zijn bekendheid te danken aan een zeer bekoorlijk bamboebos en een aantal stenen boeddha's.

De tempel Komyoji

Als u vanaf het treinstation Kamakura de bus neemt en na ongeveer 10 minuten uitstapt bij de bushalte Komyoji, dan kunt u een bezoek brengen aan de gelijknamige tempel. Het uitgestrekte tempelterrein ligt nabij het strand en bevat een imposante poort, die toegang biedt tot de tempel. Indien u op het achterste deel van het terrein de traptreden beklimt, dan kunt u bij helder weer de vulkaan Fuji zien liggen. Mocht het zicht niet zo ver reiken, dan kunt u altijd nog genieten van een uitzicht over het strand van Kamakura.

Rondom het treinstation Hase (Enodenspoorlijn)

De tempel Hase Kannon

Op een afstand van ongeveer 200 m van het treinstation Hase ligt de tempel Hase Kannon (ook wel de Hase-dera genoemd). In deze tempel staat een schitterende afbeelding van Kannon, de godin van vergeving. Het 9,3 m grote, goudkleurige en elfhoofdige beeld is in 721 vervaardigd door de monnik Tokudo Sjonin uit één statige kamferboom. Uit dezelfde boom sneed de monnik een tweede afbeelding van de godin Kannon; dit beeld staat in de tempel Hase-dera van Nara. De tempelklok is in 1261 gegoten en is daarmee een van de oudste tempelklokken in Kamakura. Zeer imponerend zijn de duizenden kleine stenen afbeeldingen van Jizo, de beschermheilige van ongeboren kinderen, zwangere vrouwen en reizigers. Veel van de stenen afbeeldingen van Jizo zijn getooid met slabben, babykleding, windmolentjes en speelgoed: ouders van gestorven kinderen plaatsen namelijk deze kleine beelden van Jizo zelf op het tempelterrein om hun overleden, ongeboren en soms geaborteerde kinderen te gedenken. De afbeeldingen worden juist bij deze tempel geplaatst omdat de tempel Hase Kannon de godin van de vergeving (godin Kannon) huisvest.

Op het tempelterrein kunt u verder een grot vinden die een bezoek waard is. De stenen muren van deze grot zijn namelijk kunstig bewerkt.

De 'grote boeddha' (Daibatsu)

De 'grote boeddha' is het symbool van de stad Kamakura. Dit 11,4 m hoge bronzen beeld van de zittende Amida bevindt zich op het terrein van de tempel Kotokuin. De aanblik van deze 'grote boeddha' maakt op iedere bezoeker veel indruk. De verstilde rust en schoonheid die het beeld uitstraalt, vormt een ideaalbeeld voor de gelovige boeddhist op het pad naar verlichting. De handen van deze boeddha staan in een houding van 'vast en volledig geloof'. Bij het beeld staan twee bronzen vazen met gestileerde smeedijzeren lotusbloemen en twee eeuwenoude bronzen lantaarns. De Daibatsu werd in 1252 gegoten en vervolgens geplaatst in een monumentale hal, die in 1495 door een krachtige vloedgolf geheel werd verwoest. Sinds deze gebeurtenis staat de 'grote Boeddha' in alle rust in de open lucht. De circa 100 ton wegende Daibatsu is van binnen hol. Via een deur aan de achterzijde van de Daibatsu kunt u het binnenste betreden; langs een trap kunt u omhoog klimmen naar een klein platform dat zich op schouderhoogte van de Daibatsu bevindt.

Het eiland Enoshima

Op het kleine pittoreske eiland Enoshima (met een omtrek van 4 km) kunt u een bezoek brengen aan het heiligdom Enoshima jinja. Het eiland is door middel van de brug Benten-bashi met het vasteland verbonden.

Langs de weg naar het heiligdom hebben veel kleine souvenirwinkels, antiekwinkels en restaurants hun deuren voor klanten geopend. Een grote rode poort geeft aan dat u het tempelterrein betreedt. Het belangrijkste gebouw is het in 1206 gebouwde Hetsuno-miya. In dit gebouw smeekten in vervlogen tijden vissers om een goede vangst en een behouden thuiskomst.

Links van de Hetsuno-miya staat een achthoekig gebouw. Deze zogenaamde Honden hal bevat onder andere een beeltenis van de naakte godin Hadaka-benzaiten, een van de zeven goden van goed geluk, gezeten op een rots. De witte godin bespeelt een snaarinstrument. Een andere attractie op het eiland is de tropische tuin van Enoshima (Enoshima Shokubutsuen), gelegen op het hoogste puntje van het eiland. Bij deze tropische tuin staat een observatietoren. Vanaf deze toren reikt het oog bij helder weer tot de vulkaan Fuji. Als u erg ruim in uw tijd zit, dan kunt u eventueel een bezoek brengen aan het Enoshima Marine Land, Aquarium en Sea Zoo. Een ideale plek om te genieten van een zonsondergang is het rotsstrand Chigoga-fuchi (daal de stenen trap af achter het heiligdom Okutsuno-miya) op de uiterste zuidwestpunt van het eiland. De oostkust van het eilandje wordt gedomineerd door de jachthaven van Enoshima.

Trein Kamakura en treinstations:

-Kamakura: Neem op het treinstation Tokyo de trein en stap na ongeveer 1 uur rijden uit op het treinstation Kamakura.

- Treinstation Kita Kamakura - (3 minuten wandelen) - tempel Engakuji - (10 minuten wandelen) - tempel Tokeiji - (15 minuten wandelen) - tempel Kenchoji. Vanaf hier loopt u in circa 20 minuten terug naar het treinstation Kita Kamakura (als alternatief kunt u vanaf de tempel Kenchoji de bus naar het treinstation Kamakura nemen; reistijd 25 minuten) treinstation Kita Kamakura - (5 minuten per trein).

-, Treinstation Kamakura - (10 minuten wandelen) - heiligdom Tsurugaoka Hachimangu (inclusief het Nationale Treasure museum) - (10 minuten wandelen) - treinstation Kamakura, stap aldaar op de Enodenspoorlijn (naast het treinstation Kamakura) richting treinstation Hase - (10 minuten) - treinstation Hase (derde stop) - (5 minuten wandelen) - tempel Hase Kannon (Hase-dera) - (10 minuten wandelen)-de Daibatsu -(10 minuten wandelen).

-, Treinstation Hase - (16 minuten per trein van de Enodenspoorlijn) - treinstation Enoshima-(15minuten wandelen)-heteiland Enoshima -(15 minuten wandelen).

-, Treinstation Enoshima. Vanaf dit treinstation kunt u eventueel de Enodenspoorlijn nemen naar het treinstation Fujisawara, reistijd 14 minuten, waar u kunt overstappen op de trein (de Tokaidolijn) naar Tokyo.

Bestemmingen in de omgeving van Kamakura

 • Chiba

  UItzicht op de stad Chiba vanaf de Chiba Port Tower
  Chiba is een echte forensenstad. Een groot deel van de circa 1 miljoen inwoners werkt in Tokyo. De meeste toeristen die in Chiba terechtkomen, zijn op doorreis...
 • De bergketen Tanzawa

  De bergketen Tanzawa
  Ingeklemd tussen de stedelijke bebouwing van Tokyo en de uitlopers van de vulkaan Fuji, ligt de bergketen Tanzawa. De bergruggen liggen in het Quasi Nationale...
 • De vallei Kiso

  Het oude stadje Narai
  In de vallei Kiso lag tijdens het Edo-tijdperk de oude verbindingsweg Nakasendo tussen Kyoto en Edo. Drie kleine stadjes, Magome, Tsumago en Narai, fungeerden...
 • De vulkaan Fuji (Fuji-San)

  Mount Fuji met op de voorgrond Lake Shoji.
  De schitterende vulkaan Fuji maakt velen sprakeloos. Zijn volmaakt symmetrische vormen zijn uniek in de wereld. Eeuwenlang bezongen dichters zijn wonderschone...
 • De zuidelijke eilanden

  Het eiland Izu-Oshima
  Ten zuiden van Tokyo liggen twee groepen eilanden vreedzaam in de Stille Zuidzee. De bekendste groep ligt op een afstand van 120 tot 400 km ten zuiden van Tokyo...
 • Fukui

  De beroemde zentempel Eiheiji
  Fukui heeft ongeveer 270.000 inwoners en is de hoofdstad van de gelijknamige langwerpige prefectuur, die zich uitstrekt langs de Japanse zeekust. Fukui is een...
 • Gifu

  De stad Gifu
  Op een afstand van zo'n 30 km ten noorden van Nagoya ligt de industriestad Gifu. De papier- en textielindustrie nemen in het economisch leven van deze stad een...
 • Gokayama

  Boerenhuizen Gokayama
  Diep verborgen in de bergen kunt u een glimp opvangen van Gokayama, een fraai gelegen dorp aan de oever van de rivier Shokawa, waar de tijd lijkt te hebben...
 • Hakone

  Odawara kasteel
  De regio Hakone ligt op een afstand van ongeveer 90 km ten westen van Tokyo. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de vulkanische vallei Owakudani en het...
 • Hamamatsu en het meer Hamanako

  Het kasteel van Hamamatsu
  De lagune HamanakoTen oosten van de stad Hamamatsu ligt de lagune (strandmeer) Hamanako. De lagune beslaat een oppervlakte van circa 68 km2 en is door middel van...
 • Het Nationale Park Chichibu Tama

  De stad Chichibu
  Ten noordwesten van Tokyo ligt het Nationale Park Chichibu Tama. Het gebied omvat het Chichibugebergte (met een hoogte van 1.500 tot 2.400 m) en het Tamagebergte...
 • Het nationale park Fuji-Hakone-lzu

  De vulkaan Fuji en het Asagiri Plateau, gezien vanaf Kenashiyama
  'Ook als op een winterdag de Fuji achter nevels schuilt, dan is dat toch een vreugdedag...'Basho (zeventiende eeuw) Het Nationale Park Fuji-Hakone-lzu omvat het...
 • Het schiereiland Boso-Hanto

  Het treinstation van Hamakanaya
  Het schiereiland Boso-Hanto staat niet hoog op de verlanglijst van de doorsnee-toerist. Toch brengen veel inwoners van Tokyo met enige regelmaat een bezoek aan...
 • Het schiereiland Izu-Hanto

  Het kuuroord Atami op het schiereiland Izu-Hanto
  Het schiereiland Izu-Hanto, in de volksmond Izu geheten, valt te verdelen in de oostkust, de westkust en een van noord naar zuid lopende bergketen, die het...
 • Het schiereiland Noto-Hanto

  De markt van Wajima
  Het schiereiland Noto(-Hanto) strekt zich ten noorden van de stad Kanazawa uit in de Japanse Zee. De westkust van dit schiereiland is ruig en de aanwezige rotsen...
 • Inuyama

  Het kasteel van Inuyama
  De kasteelstad Inuyama is gelegen aan de oever van de rivier Nagara. Het stadje heeft circa 75.000 inwoners en ligt midden in het Quasi Nationale Park Kisogawa....
 • Ise

  Het heilgdom Ise
  Het heilgdom Ise van de zonnegodin Amaterasu O-Mi-KamiOp een afstand van 90 km ten zuidoosten van Nagoya ligt het dorp Ise. In Ise staat het beroemdste...
 • Kanazawa

  De Kenrokuen tuin in Kanazawa
  De stad Kanazawa was van oorsprong een klein en onbetekenend dorp. De leden van de Maedaclan hadden snel door datt deze plek, gelegen tussen twee rivieren, zeer...
 • Karuizawa

  De waterval Shiraito Falls bij Karuizawa
  Aan de voet van de vulkaan Asama (met een hoogte van 2.542 m) ligt het mondaine stadje Karuizawa. Veel rijke inwoners van Tokyo hebben hier een zomerverblijf...
 • Kawagoe

  De Shingashi rivier in Kawagoe
  Het kasteel van de stad Kawagoe beschermde in de zeventiende eeuw de noordflank van de hoofdstad Edo. Een andere taak van het kasteel was te zorgen dat de...
 • Kawasaki

  Tempel in Kawasaki (Kawasaki Daishi)
  De stad Kawasaki ligt ingeklemd tussen Tokyo en Yokohama, aan de monding van de rivier Tama (Tama-gawa). Een belangrijk deel van de ruimte in Kawasaki wordt...
 • Mashiko

  De oeroude ovens worden met hout gestookt
  Mashiko is de thuisbasis van de Mashiko-pottenbakkers. De beroemde pottenbakker Shoji Hamada bouwde in Mashiko een oven; hij is er verantwoordelijk voor dat het...
 • Matsumoto

  De kasteelstad Matsumoto
  Midden in de Japanse Alpen ligt, in een breed uitwaaierende riviervlakte, de kasteelstad Matsumoto (227.000 inwoners). Japanse bergbeklimmers gebruiken deze stad...
 • Nagano

  De tempel Zenkoji in Nagano
  De stad Nagano heeft ongeveer 390.000 inwoners en is de hoofdstad van de gelijknamige prefectuur. In 1998 werden in Nagano de Olympische Winterspelen gehouden.De...
 • Nagoya

  De stad Nagoya
  Nagoya is de hoofdstad van de prefectuur Aichi en telt circa 2.300.000 inwoners. Wat betreft inwoneraantal is Nagoya de op drie na grootste stad van het land. De...
 • Narita

  Het Narita Gionfestival
  Van oorsprong is Narita een eenvoudige, kleine tempelstad, die haar ontstaan te danken heeft aan de aanwezigheid van de tempel Naritasan Shinshoji. Tegenwoordig...
 • Nikko

  Processie van de duizend soldaten passeert de Sutra bibliotheek in Nikko
  Op een afstand van rond de 150 km ten noordoosten van Tokyo ligt de stad Nikko (met 93.000 inwoners). De stad is omgeven door het Nationale Park Nikko. Het...
 • Omgeving van Nikko

  Het meer Chuzenji
  Vanaf de stad Nikko loopt de Irohazakasnelweg, vol haarspeldbochten (in het laatste stuk), ongeveer 16 km in westelijke richting naar het fraai gelegen bergmeer...
 • Shimizu

  De haven van Shimizu
  Vanuit de haven van Shimizu (of Shimizuko) worden lokale produkten, zoals thee, sinaasappels en 'mikan', verscheept naar andere delen van Japan. Buiten de stad,...
 • Shirakawago

  Gassho-zukurihuizen in Shirakawago
  Bij het dorp Ogimachi, aan de oever van de rivier Shokawa, ligt het gehucht Shirakawago. Het bestaat uit een verzameling gassho-zukuri- huizen en fungeert als...
 • Shizuoka

  Het heiligdom Kunozan Toshogu in Shizuoka
  Shizuoka is de hoofdstad van de gelijknamige prefectuur. In vervlogen tijden was Shizuoka het twintigste station aan de Tokaidoweg en lag deze stad ongeveer...
 • Takayama

  De stad Takayama
  Het dagelijks leven in de stad Takayama lijkt de afgelopen eeuw weinig veranderingen te hebben ondergaan. Eeuwenlang lag deze stad geïsoleerd in het Hidagebergte...
 • Toyama

  De voormalige kasteelstad Toyama
  De voormalige kasteelstad Toyama ligt aan de monding van de rivier Jinzu, die wordt gevoed door het koude smeltwater van de Japanse Alpen. Hiermee is direct de...
 • Yokohama

  Yokohama na zonsondergang
  Op een afstand van ongeveer 30 km van het centrum van Tokyo ligt de havenstad Yokohama. In het midden van de negentiende eeuw was Yokohama een klein vissersdorp...

Kaart van Kamakura en omgeving