Omgeving van Nikko

Het meer Chuzenji
Het meer Chuzenji, ©Okinawa Steve

Vanaf de stad Nikko loopt de Irohazakasnelweg, vol haarspeldbochten (in het laatste stuk), ongeveer 16 km in westelijke richting naar het fraai gelegen bergmeer Chuzenji. Het water verlaat het meer via de Kegonwaterval, waar het water 97 m loodrecht naar beneden valt. Nog verder westwaarts ligt een fascinerend moerasachtig gebied, het Senjogaharaplateau geheten. De uiterste noordwestgrens van het Nationale Park Nikko wordt gevormd door het met bossen omringde meer Yunoko. Aan de oevers ligt het kuuroord Yumoto Spa. Ten noorden van Nikko ligt het Kirifuriplateau, waar u 's winters prima kunt skiën. Ten oosten en noordoosten van Nikko kan men onder andere de kuuroorden Kinugawa Onsen en Kawaji Onsen ontwaren.

Het meer Chuzenji

Het meer Chuzenji ligt op een afstand van 16 km ten westen van Nikko aan de voet van de 2.484 m hoge vulkaan Nantai. Het meer heeft een omtrek van 21 km, beslaat een oppervlakte van 11,6 km2 en is gesitueerd op een hoogte van 1265 m boven de zeespiegel. Tijdens een uitbarsting van de vulkaan Nantai stroomde de gloeiend hete lava langs zijn hellingen dwars door het stroomgebied van de rivier Daiya. Aldus ontstond een vulkanische dijk die het water van de rivier blokkeerde. Door deze gebeurtenis steeg het water achter de natuurlijke dam en ontstond het meer Chuzenji.

Als u vanuit Nikko de bus neemt naar het meer, dan kunt u een tussenstop maken in Akechidaira (40 minuten per bus vanaf Nikko). Vanaf hier kunt u in 3 minuten per kabeltram het uitzichtspunt Tempodai bereiken. Vanaf dit punt heeft u een weids zicht op het meer en de Kegonwaterval, met op de achtergrond de imposante vulkaan Nantai. U kunt vanaf het uitzichtspunt Tempodai in circa 50 minuten wandelen naar het uitzichtspunt Chanokidaira. Vandaar kunt u per kabelbaan afdalen naar de Kegonwaterval (op een wandelafstand v^n 5 minuten van de bushalte Chuzenji Onsen). U kunt dit uitstapje alleen op uw heenreis naar het meer maken. De bus heen rijdt namelijk via de nummer 2 Irohazakasnelweg langs Akechidaira; de bus terug richting Nikko gaat via een andere weg (de nummer 1 Irohazakasnelweg).

Aan de noordoostelijke oever van het meer ligt het kuuroord Chuzenji Onsen, een druk bezochte plaats. In het dorp zijn een groot aantal souvenirwinkels, eetgelegenheden en overnachtingsmogelijkheden (inclusief warmwaterbron) gevestigd. De bus vanuit Nikko stopt bij de bushalte Chuzenji Onsen. Vanaf de Ojiripier (3 minuten lopen vanaf de bushalte Chuzenji Onsen) wordt een veerdienst onderhouden met Shobugahama (vaartijd 20 minuten). Voorts vertrekt er vanaf dezelfde pier een rondvaartboot die onder andere afmeert bij de tempel van Chuzenji (vaartijd 55 minuten). In de maanden december, januari en februari is het meer meestal bevroren en kunnen er geen boten varen.

Trein en bus Chuzenji Onsen:

Neem bij het treinstation in Nikko (JR of Tobu) de bus en stap na 50 minuten uit bij de bushalte Chuzenji Onsen. Of neem vanaf het tempelterrein van Nikko (bushalte Nishi-sando of bushalte Shinkyo) de bus westwaarts en stap na 45 minuten uit bij de bushalte Chuzenji Onsen.

De Kegonwaterval

Het water verlaat het meer van Chuzenji via de Kegonwaterval, waar het water 97 m loodrecht naar beneden valt. Twaalf kleinere watervallen, de Juni Taki, vervolmaken de aanblik van deze sierlijke waterval. Op zonnige dagen verschijnt er regelmatig een kleurrijke regenboog, die zijn ontstaan dankt aan de zeer hoge luchtvochtigheidsgraad rondom het vallende water. In de nabijheid van de waterval start een kabelbaan die u binnen 5 minuten bij het uitzichtspunt Chanokidaira brengt. Bij het uitzichtspunt heeft men een kleine botanische moerastuin aangelegd.

Wandelen naar de Kegonwaterval:

Vanaf de bushalte Chuzenji Onsen loopt u via de hoofdstraat in 5 minuten naar de Kegonwaterval. Een lift brengt u tot onderaan de waterval.

Tempel van Chuzenji

Ten zuiden van Chuzenji Onsen ligt op de oostelijke oever van het meer de Chuzenjitempel. De tempel werd gesticht in 784 door de hogepriester Shodo-shonin. Zeer fraai is het beeld van de duizendarmige godin Kannon, een meesterwerk van Shodo-shonin. In de strak uitgevoerde hal Godai-do staan op het koor de blauw gekleurde afbeeldingen van de vijf boeddhistische beschermgoden Fudo, Kosanze, Gundari, Daiitoku en Kongoyasha-myoo. De reusachtige draak op het plafond is geschilderd door Nanpu Katayama. Opmerkelijk zijn de geschilderde bloemen die op het geruite deel van het plafond zijn aangebracht. Dicht bij de Chuzenjitempel ligt het strand van Utagahama.

Wandelen naar tempal van Vhuzenji:

Vanaf de bushalte Chuzenji Onsen loopt u in circa 20 minuten naar de Chuzenjitempel (houd het meer aan uw rechterhand).

Het heiligdom Futurasan en de vulkaan Nantai

Ten westen van Chuzenji Onsen ligt op de noordelijk oever van het meer het heiligdom Futurasan (het Chugushi). Dit heiligdom werd gesticht in 784. Op het terrein staat een museum (Homotsukan) met onder andere een collectie wapentuigen, zwaarden en attributen die tot de inventaris van het heiligdom horen. Op het grondgebied van het heiligdom Futurasan start een wandelpad dat naar de top van de uitgedoofde vulkaan Nantai leidt. Deze vulkaan is 2.484 m hoog en is daarmee de op één na hoogste berg in het Nationale Park Nikko. De hoogste berg, de Shirane, is 2.577 m hoog. Een wandeling vanaf Futurasan naar de top kost de gemiddelde wandelaar 5 uur. U overbrugt daarbij een hoogteverschil van 1.219 m. Voor de afdaling moet u 3 uur uittrekken. De tocht voert over de zwaar beboste helling van de vulkaan. Op de noordwestelijke top ligt een schitterende krater met een diameter van 400 m. De vulkaan mag beklommen worden van 5 mei tot 15 oktober.

Wandelen naar Futurasan:

Vanaf de bushalte Chuzenji Onsen loopt u in 15 minuten naar het heiligdom (houd het meer aan uw linkerhand).

Stranden Chuzenjimeer

Rondom het Chuzenjimeer liggen drie stranden: Utagahama aan de oostelijke oever van het meer (bij de Chuzenjitempel), Shobugahama aan de noordelijke oever en Senjugahama aan de westelijke oever.

Wandelen en veerboten stranden Chuzenjimeer:

-, Utagahamastrand: 20 minuten lopen vanaf de bushalte Chuzenji Onsen.

-, Shobugahamastrand: Neem de veerboot vanaf de Ojiripier of neem de bus vanaf de bushalte Chuzenji Onsen en stap na 20 minuten uit bij het strand.

- Senjugahamastrand: Informeer bij de Ojiripier of er een veerdienst wordt onderhouden op de dag dat u naar dit strand wilt.

De Ryuzuwaterval

De Ryuzuwaterval heeft een lengte van 200 m en is idyllisch gelegen in een bosrijk gebied.

Bereikbaarheid Ryuzuwaterval:

De waterval ligt langs weg nummer 120 (Chuzenjimeer-Yunokomeer).

Het Senjogaharaplateau

Tussen de meren Chuzenji en Yunoko lag in vroeger tijden een ander ondiep meer. In het voedselrijke (eutrofe) water van dit meer begonnen allerlei planten en bomen te groeien. Planten en bomen die, als hun tijd gekomen was, afstierven en vervolgens onder water vielen. Deze plantenresten verteerden maar gedeeltelijk door een gebrek aan zuurstof onder water (voor afbraak van plantenmateriaal is zuurstof in de regel onmisbaar). Zo hoopten zich in het meer de halfverteerde plantenresten op, met andere woorden, er werd veen gevormd. Heden ten dage is dit proces nog steeds in gang en is het ondiepe meer veranderd in een soort moeras. In het moeras ligt een dik veenpakket. Het gebied staat bekend als het Senjogaharaplateau. Een g'root aantal exotische planten en honderd soorten sierlijke vogels heeft hun thuis in dit enerverende gebied. Uitgezette wandelpaden maken het de bezoeker mogelijk om van al dit fraais te genieten. Er is zelfs een wandelpad uitgezet, dat vanaf de Yudakiwaterval, dwars door het Senjugaharaplateau, naar de Ryuzuwaterval leidt. U moet echter met één ding onvoorwaardelijk rekening houden: verlaat nimmer het aangegeven pad in het moeras!

Bereikbaarheid Senjugaharaplateau:

Het Senjugaharaplateau ligt westelijk van weg nummer 120, die van het Chuzenjimeer naar het meer Yunoko voert.

Het meer Yunoko

In de noordwesthoek van het Nationale Park Nikko ligt op 1.478 m hoogte het meer Yunoko. Het water verlaat dit meer via de 110 m lange en 10 m brede Yudakiwaterval. Op de noordelijke oever ligt het kuuroord Yumoto Spa, waar u kunt genieten van heilzame en zwavelhoudende warmwaterbronnen.

De berg Oku Shirane, ten westen van het meer Shirane, is met een hoogte van 2.577 m de hoogste berg in dit gebied, 's Winters wordt er op zijn hellingen druk geskied.

Ook in dit gebied zijn er veel wandelmogelijkheden. De sportievelingen onder u kunnen de berg Oku Shirane beklimmen, terwijl degenen die het rustiger aan willen doen rond het rustieke meer Yunoko kunnen wandelen (afstand: circa 3 km).

U kunt een bezoek brengen aan de tempel Yumoto Osenji. Daar staat een goudkleurige afbeelding van boeddha Yakushi, de geneesheer der zielen, gezeten op een lotusbloem.

Vanaf Yumoto Spa leidt weg nummer 120 noordwaarts naar Numata over de Konseipas (2.000 m). Het uitzicht vanaf deze pas is adembenemend.

Bus Yumoto Spa:

Neem in Chuzenji Onsen de bus westwaarts en stap na circa 25 minuten uit in Yumoto Spa.

Of neem bij een van de treinstations in Nikko de bus en stap na 1 uur en 25 minuten uit in Yumoto Spa.

Kinugawa Onsen

Kinugawa Onsen is het grootste kuuroord in het Nationale Park Nikko. Het stadje is vernoemd naar de rivier Kinugawa. Ten zuiden van Kinugawa Onsen ligt het ravijn Ryuokyo; door het ravijn loopt een wandelpad. Ten noorden van Kinugawa Onsen ligt het kuuroord Kawaji Onsen, waar een aantal openluchtwarmwaterbronnen ligt bij de rivier.

Trein en bus Kinugawa Onsen:

-, Kinugawa Onsen: Neem in Nikko de trein naar Tobu en stap uit in Kinugawa Onsen. Incidenteel moet u overstappen in Shimo-lmaichi.

-, Kawaji Onsen: Neem bij het station Kinugawa Onsen de bus en stap na ongeveer een half uur uit in Kawaji Onsen.

Bestemmingen in de omgeving van Omgeving van Nikko

 • Chiba

  UItzicht op de stad Chiba vanaf de Chiba Port Tower
  Chiba is een echte forensenstad. Een groot deel van de circa 1 miljoen inwoners werkt in Tokyo. De meeste toeristen die in Chiba terechtkomen, zijn op doorreis...
 • De bergketen Tanzawa

  De bergketen Tanzawa
  Ingeklemd tussen de stedelijke bebouwing van Tokyo en de uitlopers van de vulkaan Fuji, ligt de bergketen Tanzawa. De bergruggen liggen in het Quasi Nationale...
 • De vallei Kiso

  Het oude stadje Narai
  In de vallei Kiso lag tijdens het Edo-tijdperk de oude verbindingsweg Nakasendo tussen Kyoto en Edo. Drie kleine stadjes, Magome, Tsumago en Narai, fungeerden...
 • De vulkaan Fuji (Fuji-San)

  Mount Fuji met op de voorgrond Lake Shoji.
  De schitterende vulkaan Fuji maakt velen sprakeloos. Zijn volmaakt symmetrische vormen zijn uniek in de wereld. Eeuwenlang bezongen dichters zijn wonderschone...
 • De zuidelijke eilanden

  Het eiland Izu-Oshima
  Ten zuiden van Tokyo liggen twee groepen eilanden vreedzaam in de Stille Zuidzee. De bekendste groep ligt op een afstand van 120 tot 400 km ten zuiden van Tokyo...
 • Fukui

  De beroemde zentempel Eiheiji
  Fukui heeft ongeveer 270.000 inwoners en is de hoofdstad van de gelijknamige langwerpige prefectuur, die zich uitstrekt langs de Japanse zeekust. Fukui is een...
 • Gifu

  De stad Gifu
  Op een afstand van zo'n 30 km ten noorden van Nagoya ligt de industriestad Gifu. De papier- en textielindustrie nemen in het economisch leven van deze stad een...
 • Gokayama

  Boerenhuizen Gokayama
  Diep verborgen in de bergen kunt u een glimp opvangen van Gokayama, een fraai gelegen dorp aan de oever van de rivier Shokawa, waar de tijd lijkt te hebben...
 • Hakone

  Odawara kasteel
  De regio Hakone ligt op een afstand van ongeveer 90 km ten westen van Tokyo. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de vulkanische vallei Owakudani en het...
 • Hamamatsu en het meer Hamanako

  Het kasteel van Hamamatsu
  De lagune HamanakoTen oosten van de stad Hamamatsu ligt de lagune (strandmeer) Hamanako. De lagune beslaat een oppervlakte van circa 68 km2 en is door middel van...
 • Het Nationale Park Chichibu Tama

  De stad Chichibu
  Ten noordwesten van Tokyo ligt het Nationale Park Chichibu Tama. Het gebied omvat het Chichibugebergte (met een hoogte van 1.500 tot 2.400 m) en het Tamagebergte...
 • Het nationale park Fuji-Hakone-lzu

  De vulkaan Fuji en het Asagiri Plateau, gezien vanaf Kenashiyama
  'Ook als op een winterdag de Fuji achter nevels schuilt, dan is dat toch een vreugdedag...'Basho (zeventiende eeuw) Het Nationale Park Fuji-Hakone-lzu omvat het...
 • Het schiereiland Boso-Hanto

  Het treinstation van Hamakanaya
  Het schiereiland Boso-Hanto staat niet hoog op de verlanglijst van de doorsnee-toerist. Toch brengen veel inwoners van Tokyo met enige regelmaat een bezoek aan...
 • Het schiereiland Izu-Hanto

  Het kuuroord Atami op het schiereiland Izu-Hanto
  Het schiereiland Izu-Hanto, in de volksmond Izu geheten, valt te verdelen in de oostkust, de westkust en een van noord naar zuid lopende bergketen, die het...
 • Het schiereiland Noto-Hanto

  De markt van Wajima
  Het schiereiland Noto(-Hanto) strekt zich ten noorden van de stad Kanazawa uit in de Japanse Zee. De westkust van dit schiereiland is ruig en de aanwezige rotsen...
 • Inuyama

  Het kasteel van Inuyama
  De kasteelstad Inuyama is gelegen aan de oever van de rivier Nagara. Het stadje heeft circa 75.000 inwoners en ligt midden in het Quasi Nationale Park Kisogawa....
 • Ise

  Het heilgdom Ise
  Het heilgdom Ise van de zonnegodin Amaterasu O-Mi-KamiOp een afstand van 90 km ten zuidoosten van Nagoya ligt het dorp Ise. In Ise staat het beroemdste...
 • Kamakura

  De 'grote boeddha' (Daibatsu) in Kamakura
  Op een afstand van circa 51 km ten zuidwesten van Tokyo ligt de historische stad Kamakura. In 1192 vestigde shogun Minamoto Joritomo zijn militaire regering in...
 • Kanazawa

  De Kenrokuen tuin in Kanazawa
  De stad Kanazawa was van oorsprong een klein en onbetekenend dorp. De leden van de Maedaclan hadden snel door datt deze plek, gelegen tussen twee rivieren, zeer...
 • Karuizawa

  De waterval Shiraito Falls bij Karuizawa
  Aan de voet van de vulkaan Asama (met een hoogte van 2.542 m) ligt het mondaine stadje Karuizawa. Veel rijke inwoners van Tokyo hebben hier een zomerverblijf...
 • Kawagoe

  De Shingashi rivier in Kawagoe
  Het kasteel van de stad Kawagoe beschermde in de zeventiende eeuw de noordflank van de hoofdstad Edo. Een andere taak van het kasteel was te zorgen dat de...
 • Kawasaki

  Tempel in Kawasaki (Kawasaki Daishi)
  De stad Kawasaki ligt ingeklemd tussen Tokyo en Yokohama, aan de monding van de rivier Tama (Tama-gawa). Een belangrijk deel van de ruimte in Kawasaki wordt...
 • Mashiko

  De oeroude ovens worden met hout gestookt
  Mashiko is de thuisbasis van de Mashiko-pottenbakkers. De beroemde pottenbakker Shoji Hamada bouwde in Mashiko een oven; hij is er verantwoordelijk voor dat het...
 • Matsumoto

  De kasteelstad Matsumoto
  Midden in de Japanse Alpen ligt, in een breed uitwaaierende riviervlakte, de kasteelstad Matsumoto (227.000 inwoners). Japanse bergbeklimmers gebruiken deze stad...
 • Nagano

  De tempel Zenkoji in Nagano
  De stad Nagano heeft ongeveer 390.000 inwoners en is de hoofdstad van de gelijknamige prefectuur. In 1998 werden in Nagano de Olympische Winterspelen gehouden.De...
 • Nagoya

  De stad Nagoya
  Nagoya is de hoofdstad van de prefectuur Aichi en telt circa 2.300.000 inwoners. Wat betreft inwoneraantal is Nagoya de op drie na grootste stad van het land. De...
 • Narita

  Het Narita Gionfestival
  Van oorsprong is Narita een eenvoudige, kleine tempelstad, die haar ontstaan te danken heeft aan de aanwezigheid van de tempel Naritasan Shinshoji. Tegenwoordig...
 • Nikko

  Processie van de duizend soldaten passeert de Sutra bibliotheek in Nikko
  Op een afstand van rond de 150 km ten noordoosten van Tokyo ligt de stad Nikko (met 93.000 inwoners). De stad is omgeven door het Nationale Park Nikko. Het...
 • Shimizu

  De haven van Shimizu
  Vanuit de haven van Shimizu (of Shimizuko) worden lokale produkten, zoals thee, sinaasappels en 'mikan', verscheept naar andere delen van Japan. Buiten de stad,...
 • Shirakawago

  Gassho-zukurihuizen in Shirakawago
  Bij het dorp Ogimachi, aan de oever van de rivier Shokawa, ligt het gehucht Shirakawago. Het bestaat uit een verzameling gassho-zukuri- huizen en fungeert als...
 • Shizuoka

  Het heiligdom Kunozan Toshogu in Shizuoka
  Shizuoka is de hoofdstad van de gelijknamige prefectuur. In vervlogen tijden was Shizuoka het twintigste station aan de Tokaidoweg en lag deze stad ongeveer...
 • Takayama

  De stad Takayama
  Het dagelijks leven in de stad Takayama lijkt de afgelopen eeuw weinig veranderingen te hebben ondergaan. Eeuwenlang lag deze stad geïsoleerd in het Hidagebergte...
 • Toyama

  De voormalige kasteelstad Toyama
  De voormalige kasteelstad Toyama ligt aan de monding van de rivier Jinzu, die wordt gevoed door het koude smeltwater van de Japanse Alpen. Hiermee is direct de...
 • Yokohama

  Yokohama na zonsondergang
  Op een afstand van ongeveer 30 km van het centrum van Tokyo ligt de havenstad Yokohama. In het midden van de negentiende eeuw was Yokohama een klein vissersdorp...

Kaart van Omgeving van Nikko en omgeving