Takayama

De stad Takayama
De stad Takayama, ©Bernard Gagnon

Het dagelijks leven in de stad Takayama lijkt de afgelopen eeuw weinig veranderingen te hebben ondergaan. Eeuwenlang lag deze stad geïsoleerd in het Hidagebergte. De woelige militaire en politieke gebeurtenissen die in de kustvlaktes plaatsvonden, gingen deels aan Takayama voorbij. Het is, gezien de vele historisch belangrijke bezienswaardigheden, geen wonder dat deze stad de bijnaam 'Klein Kyoto' draagt. De stad ontstond aan de samenvloeiing van de rivieren Enokagawa, Daihachigawa, Miyagawa en Sunorigawa. Dankzij deze natuurlijke barrières hadden de bewoners van het kasteel van Takayama weinig te vrezen van vijandige troepen. Enkele kasteelheren van de Kanamoriclan zorgden voor een stabiel bestuur en de stad ontwikkelde zich tot het handelscentrum van de vallei en het omringende gebergte. Alle handelsstromen kwamen in deze stad bijeen; een situatie die in de loop der eeuwen ongewijzigd is gebleven. Iedere ochtend komen boerinnen uit het omliggende gebied naar Takayama om hun produkten op de ochtendmarkt Jinya-mae te verkopen. De verkoop begint rond 7.00 uur en eindigt rond 12.00 uur. De markt wordt gehouden voor het Takayama Jinya Manor Huis, aan de oever van de rivier Miyagawa. Voorts komt het rijke verleden tot uiting in de traditionele bebouwing in onder andere de wijk San-machi Suji, waar houten woningen van han-delaren en sakebrouwers reeds eeuwenlang het aanzien bepalen. Het overal aanwezige houten traliewerk in ramen en deuren schermde de huizen af voor al te nieuwsgierige blikken.

Een ander hoogtepunt van een bezoek aan Takayama wordt gevormd door de tempelwijk Higashiyama Teramachi.

Een groot voordeel van een bezoek aan deze stad is dat alle bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar liggen. U kunt wel een fiets huren of gebruik maken van de diensten van een riksja. Een riksja (jinrickishia, wagen op mensenkracht) is een tweewielig rijtuigje dat door één man wordt getrokken. Bovendien kunt u in de stad eenvoudig de juiste weg vinden dankzij een rechtlijnig stratenplan (dambordpatroon).

De tempel Hida Kokubinji

De tempel Hida Kokubinji is de oudste tempel van Takayama. De eerste paal voor de bouw van deze tempel werd in 746 in de grond geslagen. Geen van de gebouwen uit deze tijd kon de tand des tijds doorstaan. De huidige centrale hal werd gebouwd in 1588, terwijl de drie verdiepingen tellende pagode uit het jaar 1821 dateert. In de tempel staan de houten afbeeldingen van de boeddhistische god Yakushi Nyorai en de godin Kannon.

Takayama Yatai Kaikan Hal

De Takayama Yatai Kaikan Hal staat op het grondgebied van het heiligdom Hachiman. In deze hal staan vier van de 23 festivalwagens die gebruikt worden tijdens het beroemde festival Takayama Matsuri. Het festival kent twee hoogtepunten, te weten het voorjaarsfestival van het heiligdom Hie op 14 en 15 april en het herfstfestival van het heiligdom Hachiman op 9 en 10 oktober. Tijdens het festival worden elf schitterende eeuwenoude praalwagens door de straten van Takayama gereden. De rood met zwart gelakte praalwagens zijn met goudkleur afgewerkt. In een aantal wagens staan poppen die zich door middel van een inge-nieus mechanisme kunnen bewegen. Het Takayama Matsurifestival is een van de bekendste festivals van Japan.

Het ambachtenmuseum Kusakabe Mingeikan

Het museum is gevestigd in het huis van de familie Kusakabe. Het geheel houten huis werd gebouwd in 1879 in de traditionele Takayamastijl. Het huis wordt gedragen door zware houten balken, die een deels aarden vloer overspannen. Karakteristiek voor Takayama is het houten rasterwerk in de ramen. Even fraai rasterwerk treft u aan in het huis Yoshijima-ke, dat naast Kusakabe Mingeikan staat. Een bezoek hieraan is zeer de moeite waard.

De wijk San-Machi Suji

Deze wijk vormt het centrum van de oude stad. Centraal in deze wijk staan de drie evenwijdig lopende straten Ichinomachi, Ninomachi en Sannomachi. Het verlengde van Sannomachi draagt de naam Furui Machinami. Deze straat herbergt de sakebrouwerijen, die u herkent aan een sponsachtig en rond voorwerp dat zij aan de overhangende dakrand hebben hangen.

Het historisch museum Takayama-shi Kyodo-kan

Het Takayama-shi Kyodo-kan is het plaatselijk historisch museum. In het honderd jaar oude gebouw staan objecten die te maken hebben met oude ambachten en plaatselijke tradities.

Takayama Jinya

Dit gebouw was sinds 1615 het administratieve en bestuurlijke centrum van de familie Kanamori, de bewoners van het kasteel. Het huidige gebouw is echter een geslaagde reconstructie uit 1816. De boeren uit het omliggende gebied moesten jaarlijks belasting betalen aan de kasteelheer. Omdat in het verleden rijst een wettig betaalmiddel was, werd er een graanschuur gebouwd om de belasting te kunnen innen. In de voormalige graanschuur is nu een tentoonstellingsruimte gevestigd.

Shishi Kaikan

Dit is de tentoonstellingsruimte van de leeuwendansceremonie. In het museum staan rond de achthonderd leeuwemaskers tentoongesteld, die gebruikt worden tijdens festivals. Voorts kunt u een videopresentatie bekijken van volksdansen uit deze regio.

Het archeologisch museum Hida Hinzoku Koko-kan Dit' archeologisch museum is gevestigd in een zogenaamd 'spionnenhuis' (ninjahuis). De spionnen bewogen zich in zwarte kleding voort via geheime gangen en trappen en zij kropen door speciaal vervaardigde dubbele plafonds.

Higashlyama Teremachi

Ten oosten van de rivier Enakogawa ligt de tempelwijk Higashiyama Teremachi. Niet minder dan dertien tempels en vijf heiligdommen flankeren een 3,5 km lange laan. Op het grondgebied van de tempel Tenshoji hebben de monniken een jeugdherberg geopend. Deze wijk doet reeds eeuwenlang dienst als het religieuze centrum van de regio Hida.

Het park Shiroyama

In dit park liggen de fundamenten van het eens zo machtige kasteel van Takayama. Vanuit het park heeft u een goed zicht op de stad en het achterliggende gebergte. Het park herbergt tevens de bezienswaardige tempel Shorenji.

Oorspronkelijk stond deze bijna 500 jaar oude tempel in het stadje Shirakawago. De tempel dreigde daar overspoeld te worden door het stijgende water van een stuwmeer. Vandaar dat de plaatselijke autoriteiten in 1960 besloten om de tempel balk voor balk af te breken en hem te verhuizen naar Takayama. Sindsdien staat deze fraaie tempel in het park Shiroyama. Volgens de overlevering is de tempel vervaardigd uit de stam van een enkele ceder.

Het heiligdom Hie

Het heiligdom Hie stamt uit 1605 en dankt zijn faam aan het jaarlijkse voorjaarsfestival Takayama Matsuri.

Het openluchtmuseum Hida Minzoku-mura

Dit openluchtmuseum omvat het dorp Hida-no-Sato, het folkloristisch museum Hida Minzo Kukan en het museum Sangaku Shiryokan. In het dorp Hida-no-Sato staat een dertigtal traditionele huizen en gebouwen, die uit de streek Hida afkomstig zijn. Gezien de aantrekkelijke ligging aan de voet van de berg Matsukura en de vele fraaie oude gebouwen is een bezoek aan dit openluchtmuseum aan te bevelen. Het geeft u tegelijk de gelegenheid om kennis te maken met een breed aanbod van oude ambachten, die hier gedemonstreerd worden.

De vulkaan Ontake

Op een afstand van ongeveer 30 kilometer ten zuidoosten van Takayama ligt de 3067 meter hoge vulkaan Ontake die met name tijdens het weekend veel beklommen wordt door de inwoners van Takayame; het is een bekend wandelgebied. Op zondag 28 september 2014 barstte de vulkaan Ontake volkomen onverwachts uit. Grote aswolken stegen boven de vulkaan uit. De vele honderden wandelaars in de omgeving werden volkomen verrast.  Ongeveer 48 mensen zijn bij deze uitbarsting omgekomen. Op dit moment wordt aangeraden om de vulkaan en de directe omgeving niet te bezoeken, omdat nog niet vaststaat wanneer de vulkaan Ontake en haar directe omgeving tot rust komt.

Bereikbaarheid Takayama:

- Takayama: Neem op het treinstation in Nagoya de limited express Hida of de goedkopere express Norikura en stap na respectievelijk 3 of 3,5 uur uit in Takayama.

Of neem in Osaka of Kyoto de express Takayama en stap na respectievelijk 5 of 4,5 uur uit in Takayama.

Vanuit Toyama kunt u gebruik maken van de limited express Kita Alps (reserveren, reistijd 1 uur en 40 minuten), de express Norikura (reistijd 1 uur en 50 minuten) en de goedkopere 'local train' (reistijd 2 uur en 50 minuten).

-, De tempel Kokubinji: 5 minuten lopen in noordoostelijke richting vanaf het treinstation Takayama.

-, Takayama Yatai Kaikan Hal: 15 minuten lopen in noordoostelijke richting vanaf het treinstation Takayama (aan de overzijde van de rivier Miyagawa en aan de noordzijde van de rivier Enakogawa).

-, Het ambachtenmuseum Kusakabe Mingeikan: Dit museum ligt circa 200 m ten westen van de Takayama Yatai Kaikan hal, aan de samenvloeiing van de rivieren Miyagawa en Enakogawa.

-, Yoshijima-ke: Dit huis staat naast (rechts) het ambachtenmuseum Kusakabe Mingeikan.

-, De wijk San-Machi Suji: 10 minuten lopen in oostelijke richting vanaf het treinstation Takayama, via de straat Kokubinji (steek de rivier Miyagawa over).

-, Takayama-shi Kyodo-kan: Het museum ligt op de plek waar de straten Ichinomachi (San-Machi Suji wijk) en San-Machi elkaar kruisen.

-, Takayama Jinya: 10 minuten lopen in zuidoostelijke richting vanaf het treinstation Takayama.

-, Ochtendmarkt Jinya-mae: Loop vangf het treinstation Takayama regelrecht naar de rivier Miyagawa (in oostelijke richting), via bijvoorbeeld de straat Hirokoji. Steek de rivier niet over, maar sla rechts af (houd het water aan uw linkerhand aan). De ochtendmarkt ligt vlak bij de Nakabrug (de Naka-bashi, looptijd 10 minuten).

-, Hida Minzoku Koko-kan: Dit archeologisch museum ligt aan de straat Furui-Machinami in de wijk San-Machi Suji (zie aldaar).

-, Shishi Kaikan: Dit museum staat tegenover de Takayama Yatai Kaikan hal.

-, Higashiyama Teremachi: Loop vanaf het treinstation Takayama in oostelijke richting via de straat Kokubunji (het verlengde van deze straat heet Yasugawa) of de straat Hirokoji (het verlengde van deze straat heet Sanmachi). Steek eerst de rivier Miyagawa en vervolgens de rivier Enakogawa over. Na 25 minuten lopen, staat u in de tempelwijk.

-, Het park Shiroyama: Het park ligt tegen een heuvel in het oosten van de stad. Steek bij de ochtendmarkt Jinya-mae de Nakabrug over. Na vijf minuten lopen staat u bij het park en de tempel Shorenji.

-, Het heiligdom Hie: Neem bij het treinstation Takayama de bus en stap na 4 minuten uit bij de bushalte Temman Jinja-mae. Daarvandaan moet u nog 10 minuten lopen om het heiligdom te bereiken.

-, Hida Minzoku-mura: 25 minuten lopen in zuidwestelijke richting vanaf het treinstation Takayama (steek de rivier Sunorigawa over) of neem bij het treinstation de bus en stap na 10 minuten uit bij het openluchtmuseum.

Bestemmingen in de omgeving van Takayama

 • Chiba

  UItzicht op de stad Chiba vanaf de Chiba Port Tower
  Chiba is een echte forensenstad. Een groot deel van de circa 1 miljoen inwoners werkt in Tokyo. De meeste toeristen die in Chiba terechtkomen, zijn op doorreis...
 • De bergketen Tanzawa

  De bergketen Tanzawa
  Ingeklemd tussen de stedelijke bebouwing van Tokyo en de uitlopers van de vulkaan Fuji, ligt de bergketen Tanzawa. De bergruggen liggen in het Quasi Nationale...
 • De vallei Kiso

  Het oude stadje Narai
  In de vallei Kiso lag tijdens het Edo-tijdperk de oude verbindingsweg Nakasendo tussen Kyoto en Edo. Drie kleine stadjes, Magome, Tsumago en Narai, fungeerden...
 • De vulkaan Fuji (Fuji-San)

  Mount Fuji met op de voorgrond Lake Shoji.
  De schitterende vulkaan Fuji maakt velen sprakeloos. Zijn volmaakt symmetrische vormen zijn uniek in de wereld. Eeuwenlang bezongen dichters zijn wonderschone...
 • De zuidelijke eilanden

  Het eiland Izu-Oshima
  Ten zuiden van Tokyo liggen twee groepen eilanden vreedzaam in de Stille Zuidzee. De bekendste groep ligt op een afstand van 120 tot 400 km ten zuiden van Tokyo...
 • Fukui

  De beroemde zentempel Eiheiji
  Fukui heeft ongeveer 270.000 inwoners en is de hoofdstad van de gelijknamige langwerpige prefectuur, die zich uitstrekt langs de Japanse zeekust. Fukui is een...
 • Gifu

  De stad Gifu
  Op een afstand van zo'n 30 km ten noorden van Nagoya ligt de industriestad Gifu. De papier- en textielindustrie nemen in het economisch leven van deze stad een...
 • Gokayama

  Boerenhuizen Gokayama
  Diep verborgen in de bergen kunt u een glimp opvangen van Gokayama, een fraai gelegen dorp aan de oever van de rivier Shokawa, waar de tijd lijkt te hebben...
 • Hakone

  Odawara kasteel
  De regio Hakone ligt op een afstand van ongeveer 90 km ten westen van Tokyo. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de vulkanische vallei Owakudani en het...
 • Hamamatsu en het meer Hamanako

  Het kasteel van Hamamatsu
  De lagune HamanakoTen oosten van de stad Hamamatsu ligt de lagune (strandmeer) Hamanako. De lagune beslaat een oppervlakte van circa 68 km2 en is door middel van...
 • Het Nationale Park Chichibu Tama

  De stad Chichibu
  Ten noordwesten van Tokyo ligt het Nationale Park Chichibu Tama. Het gebied omvat het Chichibugebergte (met een hoogte van 1.500 tot 2.400 m) en het Tamagebergte...
 • Het nationale park Fuji-Hakone-lzu

  De vulkaan Fuji en het Asagiri Plateau, gezien vanaf Kenashiyama
  'Ook als op een winterdag de Fuji achter nevels schuilt, dan is dat toch een vreugdedag...'Basho (zeventiende eeuw) Het Nationale Park Fuji-Hakone-lzu omvat het...
 • Het schiereiland Boso-Hanto

  Het treinstation van Hamakanaya
  Het schiereiland Boso-Hanto staat niet hoog op de verlanglijst van de doorsnee-toerist. Toch brengen veel inwoners van Tokyo met enige regelmaat een bezoek aan...
 • Het schiereiland Izu-Hanto

  Het kuuroord Atami op het schiereiland Izu-Hanto
  Het schiereiland Izu-Hanto, in de volksmond Izu geheten, valt te verdelen in de oostkust, de westkust en een van noord naar zuid lopende bergketen, die het...
 • Het schiereiland Noto-Hanto

  De markt van Wajima
  Het schiereiland Noto(-Hanto) strekt zich ten noorden van de stad Kanazawa uit in de Japanse Zee. De westkust van dit schiereiland is ruig en de aanwezige rotsen...
 • Inuyama

  Het kasteel van Inuyama
  De kasteelstad Inuyama is gelegen aan de oever van de rivier Nagara. Het stadje heeft circa 75.000 inwoners en ligt midden in het Quasi Nationale Park Kisogawa....
 • Ise

  Het heilgdom Ise
  Het heilgdom Ise van de zonnegodin Amaterasu O-Mi-KamiOp een afstand van 90 km ten zuidoosten van Nagoya ligt het dorp Ise. In Ise staat het beroemdste...
 • Kamakura

  De 'grote boeddha' (Daibatsu) in Kamakura
  Op een afstand van circa 51 km ten zuidwesten van Tokyo ligt de historische stad Kamakura. In 1192 vestigde shogun Minamoto Joritomo zijn militaire regering in...
 • Kanazawa

  De Kenrokuen tuin in Kanazawa
  De stad Kanazawa was van oorsprong een klein en onbetekenend dorp. De leden van de Maedaclan hadden snel door datt deze plek, gelegen tussen twee rivieren, zeer...
 • Karuizawa

  De waterval Shiraito Falls bij Karuizawa
  Aan de voet van de vulkaan Asama (met een hoogte van 2.542 m) ligt het mondaine stadje Karuizawa. Veel rijke inwoners van Tokyo hebben hier een zomerverblijf...
 • Kawagoe

  De Shingashi rivier in Kawagoe
  Het kasteel van de stad Kawagoe beschermde in de zeventiende eeuw de noordflank van de hoofdstad Edo. Een andere taak van het kasteel was te zorgen dat de...
 • Kawasaki

  Tempel in Kawasaki (Kawasaki Daishi)
  De stad Kawasaki ligt ingeklemd tussen Tokyo en Yokohama, aan de monding van de rivier Tama (Tama-gawa). Een belangrijk deel van de ruimte in Kawasaki wordt...
 • Mashiko

  De oeroude ovens worden met hout gestookt
  Mashiko is de thuisbasis van de Mashiko-pottenbakkers. De beroemde pottenbakker Shoji Hamada bouwde in Mashiko een oven; hij is er verantwoordelijk voor dat het...
 • Matsumoto

  De kasteelstad Matsumoto
  Midden in de Japanse Alpen ligt, in een breed uitwaaierende riviervlakte, de kasteelstad Matsumoto (227.000 inwoners). Japanse bergbeklimmers gebruiken deze stad...
 • Nagano

  De tempel Zenkoji in Nagano
  De stad Nagano heeft ongeveer 390.000 inwoners en is de hoofdstad van de gelijknamige prefectuur. In 1998 werden in Nagano de Olympische Winterspelen gehouden.De...
 • Nagoya

  De stad Nagoya
  Nagoya is de hoofdstad van de prefectuur Aichi en telt circa 2.300.000 inwoners. Wat betreft inwoneraantal is Nagoya de op drie na grootste stad van het land. De...
 • Narita

  Het Narita Gionfestival
  Van oorsprong is Narita een eenvoudige, kleine tempelstad, die haar ontstaan te danken heeft aan de aanwezigheid van de tempel Naritasan Shinshoji. Tegenwoordig...
 • Nikko

  Processie van de duizend soldaten passeert de Sutra bibliotheek in Nikko
  Op een afstand van rond de 150 km ten noordoosten van Tokyo ligt de stad Nikko (met 93.000 inwoners). De stad is omgeven door het Nationale Park Nikko. Het...
 • Omgeving van Nikko

  Het meer Chuzenji
  Vanaf de stad Nikko loopt de Irohazakasnelweg, vol haarspeldbochten (in het laatste stuk), ongeveer 16 km in westelijke richting naar het fraai gelegen bergmeer...
 • Shimizu

  De haven van Shimizu
  Vanuit de haven van Shimizu (of Shimizuko) worden lokale produkten, zoals thee, sinaasappels en 'mikan', verscheept naar andere delen van Japan. Buiten de stad,...
 • Shirakawago

  Gassho-zukurihuizen in Shirakawago
  Bij het dorp Ogimachi, aan de oever van de rivier Shokawa, ligt het gehucht Shirakawago. Het bestaat uit een verzameling gassho-zukuri- huizen en fungeert als...
 • Shizuoka

  Het heiligdom Kunozan Toshogu in Shizuoka
  Shizuoka is de hoofdstad van de gelijknamige prefectuur. In vervlogen tijden was Shizuoka het twintigste station aan de Tokaidoweg en lag deze stad ongeveer...
 • Toyama

  De voormalige kasteelstad Toyama
  De voormalige kasteelstad Toyama ligt aan de monding van de rivier Jinzu, die wordt gevoed door het koude smeltwater van de Japanse Alpen. Hiermee is direct de...
 • Yokohama

  Yokohama na zonsondergang
  Op een afstand van ongeveer 30 km van het centrum van Tokyo ligt de havenstad Yokohama. In het midden van de negentiende eeuw was Yokohama een klein vissersdorp...

Kaart van Takayama en omgeving