Bezienswaardigheden Kenia

Zonsopkomst in het Masai Mara National Reserve ©Siddharth Maheshwari
Zonsopkomst in het Masai Mara National Reserve ©Siddharth Maheshwari

BELANGRIJK:
Je kunt niet altijd zonder gevaar naar het land van je keuze reizen. Daarom geeft de overheid voor landen een zogenaamd reisadvies uit. Soms is dat reisadvies 'negatief' en is het beter om dat land of een gedeelte van dat land te mijden. Vraag als je plannen aan het maken bent de informatie daarover op: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reisadviezen.

Men kan Kenia op vele manieren bereizen: per trein, per bus of welke vorm van openbaar vervoer dan ook, per auto, per fiets of zelfs te voet. Men komt er zelden toe om het land in één keer rond te reizen. Het is er te groot voor hoewel de meeste grote plaatsen uitstekend met het openbaar vervoer te bereiken zijn. Dit openbaar vervoer is weliswaar behoorlijk geregeld, maar het brengt u hoofdzakelijk van de ene plaats naar de andere. De infrastructuur van het land is in grote lijnen uitstekend te noemen. Binnen een bepaald gebied bent u aangewezen op lokale busverbindingen, trucks, minibusjes (matatu’s) of taxi’s. Vanuit elke plaats en vanuit elk dorp vertrekt enige vorm van openbaar vervoer. Slechts in een enkel geval bent u op uzelf aangewezen en zelfs dan is een lift doorgaans snel gevonden. Denk er daarbij aan dat het omhoogsteken van uw duim gemakkelijk verkeerd kan worden uitgelegd, in Kenia geldt dat als een obsceen gebaar.

De meeste bezoekers komen naar het land om te genieten van het overweldigende wildleven en maken gebruik van een georganiseerde rondreis. Men wil exotische dieren zien in hun oorspronkelijke omgeving. Wel, dat is buitengewoon eenvoudig in Kenia, maar als u op eigen houtje rondreist dient u in veel gevallen te beschikken over een specifiek vervoermiddel: een 4WD, een voertuig dat op alle wielen aandrijving heeft. Noodzakelijk, omdat veel wegen die u naar en door de gebieden leiden waar het wild in grote hoeveelheden aanwezig is, in de regenseizoenen nauwelijks tot niet en in de droge tijd soms slecht begaanbaar zijn. Het is namelijk niet alleen een kwestie van modder en water dat u ervan zal weerhouden om het land in te trekken, óók de kwaliteit van de wegen (en dat geldt onverkort voor de doorgaande wegen) laten op zijn zachtst gezegd wel wat te wensen over en vaak op de meest onverwachte momenten. Zó zit u op een goed geplaveide asfaltweg en zó is het asfalt verdwenen en verdwijnt u zelf ook in kuilen, waarin vaak de laatst gevallen regen nog in ruime mate aanwezig is.

De grotere steden zijn over het algemeen zowel met openbaar vervoer als met een ‘normale’ personenauto goed bereikbaar, al zult u een personenauto tijdens een tropische bui beter even aan de kant kunnen zetten in afwachting van het moment waarop het zicht weer min of meer normaal, en het meeste water van de weg verdwenen is.

Het is een beetje ingewikkeld om een rondreis door Kenia vast te stellen. De infrastructuur is vooral op het toerisme gericht en grote delen van het noorden van het land zijn niet altijd even gemakkelijk bereikbaar. Het noorden van het land, om dit voorbeeld maar even aan te houden, heeft diverse provincies. Om die reden is er voor gekozen om de rondreis toch maar per provincie op te stellen, al zal het in de praktijk niet meevallen om die route aan te houden. Maar, zoals gezegd: het land is groot, te groot om het in zijn geheel in één reis te bekijken. Ook een reden om het land per provincie te bekijken. Ruwweg reizen we via het volgende schema:

De stadsprovincie Nairobi

De kust (Coast) met o.a. Mombasa en Malindi

Noordoost-Kenia (North Eastern) met o.a. Garissa en Wajir

Oost-Kenia (Eastern) met o.a. Isiolo en Marsabit

Centraal-Kenia (Central) met o.a. Nyeri en Mount Kenya

Rift Valley met o.a. Lodwar en Lokori

West-Kenia (Western) met o.a. Kitale en Mount Elgon

Nyanza met o.a. Kisumu en Kisii

Per provincie worden achtereenvolgens de steden die (eventueel) als uitvalsbasis kunnen dienen en de in de provincie liggende nationale parken en wildreservaten nader bekeken. Dat lukt niet altijd omdat een aantal parken in meerdere provincies ligt. In zo’n geval heeft de bereikbaarheid een rol meegespeeld.

De beschrijving van de parken en reservaten is opgezet volgens een vaste indeling. De kopjes met onder andere de naam van het park geven een eerste indruk. De bereikbaarheid vindt u in het kopje globaal aangegeven door de naam te noemen van een nabijgelegen grotere plaats zodat u weet in welke richting u het moet zoeken. Een gedetailleerde beschrijving van de weg die naar het desbetreffende park leidt begint altijd in Nairobi. Dat geeft ook de gelegenheid om een- of meerdaagse trips vanuit de hoofdstad uit te zetten. In de meeste gevallen zult u namelijk op Nairobi aanvliegen en er ook weer vandaan vertrekken. Verder is er wat algemene informatie over het park te vinden, wordt iets verteld over de flora en fauna en vindt u zoals gezegd ook weer, waar mogelijk, wat alternatieve verblijfsmogelijkheden voor het geval dat u er bijvoorbeeld met de tent op uit trekt of een banda (tenthuis) of tent wilt huren.

Alle genoemde telefoon- en faxnummers zijn gebaseerd op benadering vanuit Kenia. Als u van buiten Kenia belt of faxt dan kiest u 00254 en laat u de 0 voor het kengetal van de stad weg.

N.B. Van niet alle, niet door de auteur gemaakte afbeeldingen, kon de rechthebbende worden achterhaald. Indien gewenst wordt de afbeelding verwijderd of de naam van de rechthebbende eraan toegevoegd.

Bestemmingen in
Kenia

 • Centraal-Kenia (provincie Central)

  Mount Kenya
  De provincie wordt ook wel aangeduid als: Central Highlands, de Centrale Hooglanden, of White Highlands, Witte Hooglanden en strekt zich uit ten noorden van...
 • De kust (provincie Coast)

  Zeester ©Daryona
  Voor veel toeristen vormt een vakantie aan de kust een van de aantrekkelijkste opties die Kenia biedt. Niet ten onrechte, oude steden, stranden en diverse...
 • Grensoverschrijdende safari’s

  De top van Mt. Kilimanjaro in Tanzania ©Arne d
  Safarireizen naar oostelijk Afrika zijn geweldig populair. Het is dan ook geen wonder dat er een ruime keuze voorhanden is in bestemmingen naar de meest...
 • Nairobi

  De skyline van Nairobi weergegeven vanuit het Uhuru Park.
  Het is nauwelijks 100 jaar geleden dat Nairobi niets meer was dan een poel waarin de Maasai hun vee drenkten. Ze noemden de plaats ‘enkare nyarobe’, wat zoveel...
 • Provincie Nyanza

  Goede wegen in de provincie Nyanza ©Victor Ochieng
  Nyanza is de kleinste provincie van Kenia. Het heeft een gemengde bevolking die in hoofdzaak bestaat van de landbouw. De provincie is wel tamelijk dichtbevolkt...
 • Provincie Rift Valley

  Cheetah ©Siddharth Maheshwari
  Rift Valley is de meest bezochte provincie van Kenia. Het is ook de langste provincie als men het geografisch bekijkt. Rift Valley strekt zich uit van het...