Nieuw-Zeeland

Swipe

Eten en drinken

De Nieuw-Zeelandse keuken is in feite een kopie van de Engelse keuken. Niet zo verwonderlijk als u weet dat de meeste Kiwi’s van Britse afkomst zijn.

In hotels en bij homestays en farmstays kunt u ’s morgens kiezen tussen een Engels ontbijt of een continentaal ontbijt. Bij een Engels ontbijt horen gebakken eieren met bacon of een worstje. Soms krijgt u er een tomaat of bonen in tomatensaus bij. Na de eieren wordt toast met roomboter, jam en marmelade geserveerd. Bij het ontbijt drinkt u koffie, thee of melk. Een continentaal ontbijt bestaat slechts uit geroosterd brood met marmelade en jam.

Kiwi’s hebben intussen het koffiezetten geleerd en glanzende espressomachines doen het werk. Bestel eens een ‘latte’ (koffie met melk), ‘flat white’ (bittere koffie), ‘short black’ (espresso), ‘long black’ (espresso met water) of ‘cappuccino’.

Nieuw-Zeelanders gebruiken tussen de middag een lichte lunch. Meestal sandwiches met een glas melk, een kop koffie of thee. Het is logisch dat in een land met immigranten uit alle delen van de wereld de keuken steeds mondainer wordt. Vooral de Aziatische en Polynesische gerechten zijn sterk in opkomst. Met name in Auckland zijn erg veel exotische restaurants en eethuisjes. Op het platteland blijft de Engelse keuken heer en meester. Restaurants zijn er in diverse prijsklassen. Het aantal toprestaurants is echter gering. Dat komt misschien wel omdat de Nieuw-Zeelander de voorkeur geeft aan een snelle hap in een pub, een hamburgerrestaurant of een snackbar. Het is niet zo verwonderlijk dat in een land met 40 miljoen schapen veel lamsvlees wordt gegeten. Maar ook rundvlees, gevogelte en wild staan op iedere menukaart. In sommige restaurants kunt u naar hartelust vis en schelpdieren eten. Bijvoorbeeld: mosselen, oesters, langoesten, kreeften en krabben. Forel en zalm zijn redelijk goedkoop. Logisch, want de rivieren en meren zitten er vol mee. Bij steeds meer zalmkwekerijen kunt u zelf het hoofdgerecht vangen.

Nieuw-Zeelanders houden van een zoet toetje. Hun beroemdste nagerecht is pavlova-taart. Deze mierzoete, maar overheerlijke schuimtaart is vernoemd naar de legendarische ballerina Anna Pavlova, die Nieuw-Zeeland in 1920 bezocht. Fruit is gezonder. Appels, peren, lemoenen, kiwi’s, sinaasappels, nectarines, perziken, pruimen, bessen, aardbeien, enzovoorts zijn in Nieuw-Zeeland niet alleen overheerlijk, maar ook goedkoop. Ontdek ook de vele nieuwe fruitsoorten zoals pepino’s, dadelpruimen en tamarillo’s.

Typisch voor Nieuw-Zeeland en buurland Australië zijn de zogenaamde Bring Your Own-restaurants, die niet over een vergunning beschikken om sterke drank te verkopen. Koop in een bottlestore een fles wijn en laat die in een BYO-restaurant tegen een gering bedrag ontkurken.

In Rotorua, op het Noordereiland, kunt u deelnemen aan een hangi. Dat is een maaltijd waarbij het vlees, de aardappelen en de groenten in de hete grond zijn gaargestoomd.

In sommige restaurants kunt u rond 16.00 uur een ‘high tea’ bestellen. De thee wordt dan geserveerd met warme toast of belegde sandwiches. Na een ‘high tea’ volstaat een lichte maaltijd. Wat er ook goed ingaat is bier. Nieuw-Zeelandse mannen behoren tot de grootste bierdrinkers van de wereld en willen dat weten ook.  Het bier is op z’n Engels gebrouwen, dus weinig alcohol en nauwelijk een schuimkraag. De Nieuw-Zeelandse rode en witte wijnen zijn van een goede kwaliteit. Het waren de Joegoslavische en Duitse immigranten die op grote schaal druiven gingen verbouwen. Bekende wijnstreken zijn: Northland, Bay of Plenty, Hawke’s Bay, Marlborough en Nelson.

Eten en drinken