Algemene informatie La Gomera

La Gomera
La Gomera

Het eiland

La Gomera is het op één na kleinste bewoonde eiland van de Canarische archipel, het is 378 vierkante kilometer groot, heeft een ronde vorm en een doorsnede van bijna 27 kilometer. Het ligt slechts 150 kilometer van de Afrikaanse kust. Het landschap van het eiland is groen en bergachtig, in feite is La Gomera een vulkaantop die boven de zee uitsteekt. Het hoogste punt is de berg Garajonay van 1487 meter, deze ligt midden in een beschermd natuurpark. Net als bij alle Canarische eilanden is het noorden natter en bewolkter dan in het zuiden. De bergtop is vaak in nevelen gehuld, de wolken blijven als het ware om de bergtop heen hangen. Het is ‘boven’ ook een stuk kouder dan ‘beneden’.


Rond het bergmassief zijn grote, altijd groene laurierbossen te vinden, op de hellingen zie je de eeuwenlang aangelegde terrassen, De steile rotskloven (barranco’s) bepalen het landschap. In de dalen worden bananen en citrusvruchten verbouwd, groeien weelderige palmbomen en aan de kust liggen kleine, zwarte lavastranden.


Het eiland heeft 18.000 bewoners die, direct of indirect, profiteren van het toerisme. De hoofdstad van La Gomera is San Sebastián de la Gomera, ook de grootste haven van het eiland en woonplaats van het grootste deel van de bevolking. Na jarenlang verzet, ook van de buureilanden, heeft La Gomera in 1999 een klein vliegveld voor nationale vluchten (vanaf Tenerife-Noord en Gran Canaria) gekregen, maar de reiziger komt per snelle boot in drie kwartier vanaf Tenerife/Los Cristianos op het eiland. Er gaat ook een ‘lang-zame’ veerboot in anderhalf uur naar het eiland.

Vliegen is nogal omslachtig, Vluchten gaan alleen vanaf Tenerife/Los Rodeos (noord) en duren bijna net zo lang als de boottocht. Vanuit La Palma en El Hierro gaan er ook veerboten naar het eiland, maar die doen er vanwege de afstand een stuk langer over.

Snelwegen kent het eiland niet, er is eigenlijk maar één hoofdweg. Die is goed opgeknapt, prima geasfalteerd en leidt je, via bergen en dalen, rond het eiland. De belangrijkste plaatsen op het eiland zijn de haven- en hoofdstad San Sebastián de la Gomera, Playa de Santiago (waar ook het vliegveld ligt) en Valle Gran Rey, een dal met diverse dorpjes zuidelijk op het eiland. Andere belangrijke plaatsen in het noorden van La Gomera zijn Hermigua en Valle Hermoso.


De naam

De naam La Gomera is waarschijnlijk afgeleid van een Berberstam, de Berberstam der Ghomaren, die vijfhonderd jaar voor Christus vanuit Noord-Afrika naar La Gomera trokken. Op een eerste kaart van het eilandgebied, een kaart van de cartograaf Dulcert uit 1339, wordt al de naam Gommaria gebruikt, later verbasterd tot Gomera.

De mensen

De bewoners van La Gomera heten Gomero’s. In betere tijden, bijv. rond 1940, woonden er bijna 30.000 Gomero’s op het eiland. Elke keer als de handel instortte en het eiland een crisis beleefde, emigreerden Gomero’s massaal naar Zuid-Amerika om daar hun geluk te beproeven. Op dit moment wonen er rond de 18.000 Gomero’s op het eiland. Een kwart van de bevolking woont in de hoofdstad San Sebastián de la Gomera.

Onderwerpen

 • De keuken

  Uitkijkpunt bij restaurant César Manrique op La Gomera
  De keuken van het eiland is eenvoudig en gaat al eeuwen mee. De zee is vanzelfsprekend leverancier van allerlei soorten vis: zee-baars, brasem, papegaaivis (...
 • Economie

  Pottenbakken bij El Cercado
  Lang leefde het eiland van de landbouw. Het verbouwen van suikerriet, later gevolgd door het kweken van tomaten en bananen en de productie van wijn. Ook werd er...
 • Flora en fauna

  Op La Gomera vind je zo'n tweeduizend plantensoorten
  La Gomera is een waar paradijs voor natuurliefhebbers. Door het unieke klimaat, de combinatie van veel zon en een hoge vochtigheidsgraad, is er een...