Geschiedenis, kunst en (kook)cultuur van Lanzarote

José Luis Concepción schreef een aantal boekjes over de geschiedenis en cultuur van de Canarische Eilanden, zoals Los Guanches que sobre vivieron y su descendencia (ISBN 84-920-5275-9) waarin hij tot de conclusie komt dat de Guanchencultuur nog springlevend is. Dit boek en enkele van zijn andere publicaties zijn ook in een Engelse en een Duitse vertaling verkrijgbaar.

Prettig leesbaar is History of the Canary Islands van José María Castellano Gil, een uitgave van Centro de la Cultural Popular Canaria. Ook leerzaam is The History of the Discovery and Conquest of the Canaray Islands van Juan de Abreu Galindo, 2005 (ISBN 14-021-7269-9).

Boeken over César Manrique zijn ter plaatse te koop bij de Fundación César Manrique, op het vliegveld of in het winkeltje in Puerto del Carmen (naast het toeristenbureau). Het aanbod is helaas zeer bescheiden en beperkt zich tot twee of drie titels.

Kookboeken

In het handzame Cocina Canaria staan vijfentwintig exquise Canarische recepten, samengesteld door de chefkok van restaurant La Era in Yaiza. Met foto’s. Simpeler is The best Recipes from the Canaries (ISBN 84-890-2324-7) met basisgerechten zoals mojo en papa arrugadas. Ook met foto’s. Van beide titels is een Spaanse, Duitse en Engelse versie verschenen, te koop in souvenirwinkels op Lanzarote.