Het Departement Lot

Swipe

Bretenoux

In de vallei van de Cère ligt het vestingstadje Bretenoux, gesticht in 1277 door de baron van Castelnau en toen nog Villafranca de Orlanda geheten. Het stadje is een typisch voorbeeld van een bastide: het heeft rechtlijnige straten in de vorm van een dambordpatroon; en arcaden rondom het centraal gelegen Place des Consuls met het 16de-eeuwse Hôtel de Ville (stadhuis) en het even oude Maison des Consuls. Dit marktplein noemt men ook wel het Place de la Pompe, vernoemd naar de waterpomp midden op het plein.

Vroeger had het vestingstadje een rechthoekige omwalling (145 m breed en 160 m lang) en vier poorten. Van deze poorten kunt u alleen nog de resten van de Porte Ogivale de la Guierle vinden (Rue de la Guierle).

Het kasteel van Castelnau

Ten zuidwesten van Bretenoux, hoog boven de samenvloeiing van de rivieren de Cère en de Dordogne en het gehucht Prudhomat, ligt het machtige kasteel van Castelnau (Château de Castelnau). Dankzij deze ligging op de driehoekige, afgeplatte top van heuvel is het kasteel al van verre zichtbaar. Vanaf de omwalling heeft u een prachtig uitzicht op de weide omgeving.

Het kasteel is een goed voorbeeld van militaire architectuur in de middeleeuwen. Bijzonder is de staat van onderhoud van het kasteel; zeker als u bedenkt dat de burcht in de 18de eeuw niet meer dan een ruïne was. Dit is te danken aan de inspanningen van de operazanger Jean Mouliérat, die zijn leven wijdde aan de restauratie van het kasteel. Hij stierf in 1932 en schonk het kasteel aan de Franse staat. Als u op het binnenhof van het kasteel staat, kunt u de verschillen in bouwperiodes aflezen aan de kleur van het gesteente: het rode gebouw was het woonverblijf van de kasteelheer en stamt uit de 12de eeuw; de gele kasteeltoren ernaast uit het begin van de 13de eeuw, de kantelen en borstweringen stammen uit de 14de eeuw; de rest stamt uit latere periodes. In de 15de eeuw werden de binnenmuren en de toren wederom versterkt, met als gevolg dat de Engelsen er tijdens de Honderdjarige Oorlog niet in slaagden om de burcht in te nemen. Zoals met zoveel kastelen het geval was, nam in de 17de eeuw het belang van de woonfunctie toe: men bouwde lange galerijen en plaatste ramen in muren en torens. Onder een van deze galerijen is de verzameling beeldhouwkunst van Jean Mouliérat tentoongesteld, waaronder 12de- en 13de-eeuwse kapitelen en een 15de-eeuwse graflegging. In de hoge kamers staan meubelen in de stijl van Lodewijk XIII en Lodewijk XV; zij zijn bijna allemaal in de landstreek Quercy gemaakt. Opmerkelijk is de grote hoeveelheid religieuze kunst in het kasteel: Vlaamse altaarstukken; religieuze objecten van goud; gebrandschilderde ramen met Christus aan het kruis; 15de-eeuwse altaarschilderingen uit de Spaanse school; Madonna's met kind uit de 13de en 15de eeuw; 15de-eeuwse fresco's in de kapel en koorstoelen uit de renaissance. De voorliefde van Jean Mouliérat voor middeleeuwse religieuze kunst is overal voelbaar. Let tijdens de rondleiding ook op de monumentale schouwen uit de renaissance en een ovaal zespotig tafeltje in dezelfde stijl. Dit tafeltje in de zogenoemde Luynes Salon is een van de topstukken die Jean verzamelde. De 17de-eeuwse wandtapijten in het kasteel komen uit Aubusson.

Kasteel van Castelnau geopend: juli-aug. dgls. 9-18.30 u.; april-juni en sept. dgls. 9-12 u. en 14-18 u.; okt.-mrt. wo.-ma. 10-12 u. en 14-17 u.

Collegiale Saint-Louis

Op 100 m afstand van de ingang van het kasteel staat de zelden bezochte Collegiale Saint-Louis de Castelnau, een 15de-eeuws kerkje met bijzondere uit hout gesneden figuurtjes op onder meer de armleuningen van de 16de-eeuwse koorstoelen. Het beschilderde altaar stamt uit 1663. Links naast het altaar staat een 15de-eeuws beeld met als voorstelling het dopen van jezus van Nazareth. In de kapel rechts naast het altaar staat in twee vitrines de kerkschat tentoongesteld.

10 prachtige bestemmingen in Bretenoux en Dordogne en Lot