Cameron Highlands

Swipe

Cameron Highlands

Een theeplantage is wonderschoon om te zien, zelfs als u niet van thee houdt. Het kan een goede reden zijn om de koele Cameron Highlands te bezoeken. En dan is er natuurlijk nog de Engelse atmosfeer. De hoogste delen van de Cameron Highlands liggen op ongeveer 1800 m boven de zeespiegel. Het was de Britse onderzoeker William Cameron die het gebied in 1885 zijn naam gaf. Toen was het uiteraard nog jungle met hier en daar een door orang asli ingelopen bospad. Als u met het openbaar vervoer naar de Cameron Highlands wilt gaan, dan kunt u het best eerst naar Ipoh reizen. Dat kan zowel per trein als per bus. Van daaruit per bus verder. Een andere optie is een langeafstandstaxi. De makkelijkste manier is om een kant-en-klaartripje te kopen via een lokaal reisbureau. U kunt natuurlijk ook een auto huren. De lokaal gebouwde modellen van het merk Proton zijn voor een redelijke prijs te huur.

Vanuit Kuala Lumpur naar de Cameron Highlands zijn er twee routes die u kunt volgen. Of de oude weg via Slim River, Sungkai, Bidor en Tapah en vervolgens richting Tanah Rata en Brinchang. Een andere mogelijkheid is om de noord-zuidsnelweg te nemen in de richting van Butterworth en dan vóór Ipoh bij het plaatsje Tapah de snelweg te verlaten. De oude weg is het leukste en doet in de bergen qua bochtenwerk een beetje denken aan de Belgische Ardennen. Onderweg komen we onder andere Latah Iskandar tegen (een waterval). Hier staan stalletjes langs de weg waar je souvenirs, curiosa en fruit kunt kopen. Ook zien we hier en daar hutjes en nederzettingen van de orang asli. Soms bieden zij voortbrengselen van het bos en/of tuinbouwproducten te koop aan.

Tanah Rata is de hoofdplaats van Cameron Highlands. Het is een leuk, klein overzichtelijk stadje en alles wat men nodig heeft is te vinden aan de hoofdweg (Jalan Besar). Er zijn parkeerplaatsen, een paar banken, een aantal restaurants, enkele hotelletjes, een paar Chinese supermarkten en een drogist. Na Tanah Rata slingert de weg verder in de richting van Brinchang.

Onderweg rijdt u langs verschillende theetuinen. Een van de eerste plantages waar u langskomt zijn de Bharat plantages. Deze theetuin werd opgericht in 1933. De firma Bharat kwam oorspronkelijk uit India (Utar Pradesh). Men begon op 20 ha grond maar inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot 650 ha. De jaarlijkse productie bedraagt 5.000.000 kg thee en daarmee zijn ze een van de grootste voortbrengers van deze geurige blaadjes in Maleisië. De bekendste collegaplantage (Boh) produceert jaarlijks 1.000.000 kg minder. Waarom zijn de Bharat plantages onbekend? Dat komt omdat zij hun productie hoofdzakelijk leveren aan tea blenders (theemengers) zoals Liptons en Boh Teh. Ter plaatse is deze unieke thee wel te koop onder de merknaam Cameron Valley. Dus als u een origineel cadeautje voor het thuisfront wilt kopen, dan is dit de plek om toe te slaan. Nergens te koop, alleen hier!

Het bekendste zijn nog steeds de plantages van Boh Teh. Hun producten liggen in elke Maleisische supermarkt. Een zekere mijnheer Russell was in 1929 de eerste die hier een plantage op poten zette. Enkele van zijn directe afstammelingen zitten trouwens nog steeds in de directie. De plantage is via een zeer smalle en zeer bochtige weg bereikbaar. Aan het einde van die weg is een ruime parkeerplaats. Vandaar is het slechts een korte wandeling naar de Boh Tea Estate. De toegang is vrij. Men vertoont eerst een video en daarna komt een personeelslid de bezoekers ophalen voor een gratis rondleiding door de theepakkerij. Er is een souvenirshop waar alle Boh Tea producten te verkrijgen zijn. Leuk als cadeautje voor uzelf of voor familie of vrienden thuis. Vooral als u bedenkt dat deze thee niet geëxporteerd wordt. Bovendien kunt u ter plaatse van een vers gezet kopje thee genieten, terwijl u uitkijkt over een adembenemend landschap.

Qua overnachtingen is er in de streek een ruime keuze. U kunt kiezen voor een verblijf in een van de vrij karakterloze moderne hotels of gebruikmaken van de logeergelegenheden die overgebleven zijn uit de koloniale tijd. In Tanah Ratah bevindt zich, charmant en betaalbaar, Bala’s Holiday Chalet, gevestigd in een voormalige kostschool. Het gebouw is opgetrokken in tudorstijl. Prijzen zijn hier tussen de RM 120,00 en de RM 220.00. Een toplocatie, erg mooi en vooral zéér Engels is Ye Old Smokehouse. Hier kunt u uitsluitend over suites beschikken, die vanaf RM 350 per nacht te huur zijn. Maar daarnaast is er natuurlijk nog een hele reeks van mogelijkheden om te overnachten. In Cameron Highlands is zeer veel te doen. Naast het bezoek aan een theeplantage kunt u een imker, een rozentuin of een aardbeientuin gaan bekijken. Ook stevige bergwandelingen behoren tot de mogelijkheden. Nabij Brinchang is er een 18-holes golfterrein. In Tanah Rata bevindt zich een klein kantoor van het Tourist Information Centre voor meer details.

Genting Highlands

Dit gebied, gelegen op een hoogte van 2000 m boven de zeespiegel, is pas in de jaren zeventig van de vorige eeuw tot ontwikkeling gebracht. Persoonlijk heb ik de Genting Highlands de bijnaam gokheuvel gegeven’, omdat er een casino is dat vette winsten maakt. Vooral Singaporezen en lokale Chinezen komen hier graag een gokje wagen. Een flink deel van deze opbrengsten gaat naar de schatkist. De enige bevolkingsgroep die geen toegang heeft tot dit gokpaleis zijn de Maleiers. Moslims mogen namelijk niet gokken, dat is verboden volgens de koran.

De bijnaam is overigens niet helemaal terecht, want er is meer te zien. Zo is er voor mensen met kinderen een pretpark. Mocht u het leuk vinden om te bowlen dan is ook dat mogelijk. Verder is er een uitstekende golfbaan met 18 holes en zijn er enkele goede hotels en restaurants. De stalletjes voor een snelle hap ontbreken uiteraard niet. Mocht u liever in een bungalow of appartement vertoeven, dan behoort ook dat tot de mogelijkheden. Vanuit KL is de berg makkelijk te bereiken. Vanaf het Puduraya busstation vertrekken om het halfuur bussen naar de Genting Highlands. U kunt natuurlijk ook een taxi nemen of met eigen vervoer reizen.

Fraser’s Hill

Een uiterst charmante plek om enkele dagen te vertoeven. U krijgt het gevoel alsof u in een tijdmachine hebt gezeten die u een halve eeuw terugbracht in de tijd. De naam van het gebied, gelegen op 1524 m boven de zeespiegel, is ontleend aan de Britse avonturier Louis James Fraser die hier ooit, vanaf 1880, leefde. De man had een primitieve hut gebouwd waarin hij woonde. Hij had een handeltje opgezet in tinerts en opium (toen nog legaal). Ook exploiteerde hij enkele gokholen. Kortom, een soort wildwestfiguur. Enkele jaren na de voorlaatste eeuwwisseling is Fraser spoorloos verdwenen. Niemand weet waar hij gebleven is. Het huidige decor op de berg is best wel romantisch. U waant zich ergens in Engeland. Vele gebouwen zijn opgetrokken in tudorstijl. Persoonlijk heb ik goede herinneringen aan Rumah Rehat Gap waar u redelijk kunt verblijven in een gebouw dat sfeer heeft. Fraser’s Hill is met openbaar vervoer (bus of taxi) bereikbaar. Beide vanaf het Puduraya Bus Station. Met de bus moet u wel overstappen in Kuala Kubu Baru.

10 prachtige bestemmingen in Cameron Highlands en Maleisië