Maleisië

Swipe

Islamitische feesten

Suikerfeest (Maleisië, Singapore, Brunei)

Aan het einde van de vastenmaand ramadan vieren moslims over de hele wereld het suikerfeest. In Maleisië noemt men dit feest Hari Raya Puasa. De datum waarop het valt hangt af van het tijdstip waarop de vastenmaand eindigt. Omdat men in de islamitische wereld rekent in maanjaren, kan de datum per jaar sterk afwijken. Hari Raya Puasa is zonder twijfel het belangrijkste islamitische feest. Mensen steken zich in nieuwe traditionele kleding (erg mooi), nodigen iedereen uit om te komen eten en vragen vergiffenis aan familie en vrienden voor de dingen die ze gedurende het jaar fout hebben gedaan (Maaf zahir batin). Men viert minstens drie dagen feest. Gevoelsmatig is Hari Raya te vergelijken met het kerstfeest bij de christenen. Maleisiërs vinden het over het algemeen prachtig als Europeanen zich tijdens deze dagen Maleisische klederdracht laten aanmeten.

Slachtfeest (Maleisië, Singapore, Brunei)

In de lokale islamitische wereld wordt dit feest ook wel Hari Raya Hadji of Hari Raya Korban genoemd. Het vindt plaats in de 12e maand van de islamitische kalender. Rond deze tijd keren ook de pelgrims (hadji’s) terug uit Mekka, waar ze op pelgrimstocht (hadj) zijn geweest. Traditioneel wordt er een schaap geslacht. Van het vlees gaat 1/3 naar de armen, 1/3 wordt verdeeld onder vrienden en bekenden en 1/3 houdt men voor zichzelf. Soms wordt het schaap vervangen door een koe.

Mawlid al-Nabi (Maleisië, Singapore, Brunei)

Geboortedag van de profeet Mohammed. Wordt gevierd in augustus of september. Men houdt processies en reciteert uit de koran.

10 prachtige bestemmingen in Maleisië