Accommodatie

Hotels in Mozambique

Hotels zijn typische stadsfaciliteiten. Deze vindt u dus in Beira, Chimoio, Lichinga, Maputo, Nampula, Quelimane en Tete. Zowel goedkope provinciehotels als exclusieve sterrenhotels (lees: Maputo) richten zich op de zakelijke markt. Hoewel het aantal hotels in Mozambique groeit, blijft het aantal achter vergeleken met het aanbod van Europese en Zuid-Afrikaanse steden. Mede daardoor zijn Mozambique's hotelkamers voorzien van indrukwekkende prijskaarten: 90-150 euro (1 kamer, 2 personen) per nacht in een driesterrenhotel, 250-300 euro (1 kamer, 2 personen) in een luxehotel.

Focus niet op het sterrenaantal, over het algemeen krijgt u minder service en minder faciliteiten dan in een gelijkwaardig Europees of Zuid-Afrikaans hotel.

Luxehotels

Vier- en vijfsterrenhotels bevinden zich uitsluitend in Maputo en zijn telefonisch en door middel van e-mail te benaderen. Hotels binnen deze categorie beschikken over een zwembad, gazon, fitnessruimte, draadloos internet, een restaurant, een conferentiezaal en een excursiebureau.

Middenklassers

Hotels die tot de middenklasse behoren, vindt u in Maputo en provinciesteden. Deze zijn eigendom van Portugeze en Mozambikaanse ketens of van particulieren. Boekingen worden telefonisch of per e-mail verwerkt. Kamers beschikken over airconditioning, een badkamer, televisie, bed en bureau. Ook zijn middenklassers voorzien van restaurant en parkeergelegenheid. Enkele beschikken over een zwembad.

Budgetklasse/'pensões'

Goedkope hotels worden 'pensões' (meervoud van 'pensão') genoemd. Deze bevinden zich in Maputo en alle provinciesteden. Hoewel er schone en comfortabele 'pensões' zijn, heeft dit accommodatietype een louche imago. Matige hygiëne en onvoldoende beveiliging zijn bekende problemen. Reken op 50-80 euro (1 kamer, 2 personen) per nacht.

Guesthouses in Mozambique

Guesthouses vormen een waardevoller alternatief voor 'pensões' - deze vullen de niche tussen middenklassehotels en lodges. Niet bijdragend aan helderheid is het feit dat guesthouses zich vaak 'hotel' noemen. Enkele guesthouses vindt u in Maputo, andere zijn gevestigd in Ilha de Mocambique, Tofo en Vilankulo. Guesthouses, vaak aangeduid als 'Casa' en 'Residencial', zijn kleinschalige hotels, waarin contact met de eigenaars en ervaren van plaatselijke levensstijl centraal staan. Reken op 70-170 euro (1 kamer, 2 personen) per nacht.

Lodges in Mozambique

Lodges zijn rustieke vakantiecomplexen. In Mozambique zijn deze gevestigd aan het strand of in beschermde natuurgebieden - ervaren van natuur en rust staan dus centraal. Lodges beschikken over chalets (casita's/rondavels), comfortabele/ingerichte tenten en soms kamers. Lodges zijn voorzien van een tuin, zwembad, restaurant, bar, wandelpaden, lounge - enkele hebben een wellnesscentrum en bibliotheek. Safariwandelingen, gamedrives, visexcursies en duiken zijn activiteiten die u in lodges kunt boeken. Als u uw reis door een specialist laat ontwikkelen, is verblijf in lodges inbegrepen. Prijskaartje: 60-1000 euro per nacht (1 kamer, 2 personen).

'Backpackers' in Mozambique

'Backpackers' (jeugdherbergen) bevinden zich in Zuid-Mozambique (Maputo, Ponta da Barra, Tofo). Deze zijn zelfstandig of maken deel uit van een lodge. Matige hygiëne, weinig persoonlijke ruimte, geen service, vlooien en onvoldoende beveiliging vormen problemen. Transfers van/naar busstops en plaatselijke excursies behoren tot het aanbod. Maak uw reservering ruim voor aankomst; tijdens Zuid-Afrikaanse vakanties zijn 'backpackers' vol. Een bed in de slaapzaal kost 10-20 euro per nacht. Enkele hebben ook tweepersoonskamers (30-50 euro per nacht).

Campings in Mozambique

Vrij kamperen is verboden. Campings zijn te vinden in Zuid-Mozambique en maken deel uit van lodges - gesitueerd aan de Indische Oceaan. Gasten maken gebruik van de sanitaire voorzieningen en/of het restaurant van de lodge indien de camping hier niet over beschikt. Een nacht kost 15 tot 25 euro. Kampeerterreinen zijn doorgaans rustig, met uitzondering van december/januari (Zuid-Afrikaanse kerstvakantie) en maart/april (Zuid-Afrikaanse paasvakantie). In deze maanden worden kampeertarieven verdubbeld.

Reacties

Heeft u informatie over het eventueel huren van een huis met 4 slaapkamers in maputo? In de periode rond 20 september voor 3 weken? Waar kan ik het beste kijken hiervoor en wat zijn de prijzen? met vriendelijke groet, Valeria Tete

Beste Valeria, ik kan je hier lastig mee helpen. Een mogelijkheid om een appartement in Maputo te huren is om contact op te nemen met een makelaar, zoals http://mozambique.realigro.fr/loyer/appartement/maputo-1/ Maar waarschijnlijk hebben zij geen appartementen voor een relatief korte periode. Gezien deze korte periode dat je iets wilt huren is het misschien handiger en slimmer om dit te doen via een Nederlandse touroperator die hierin gespecialiseerd is, bijvoorbeeld TenzingTravel.nl. Zij kunnen je ongetwijfeld verder helpen. Veel succes!