Bazaruto-Archipel

Noordstrand van Vilankulo Sanctuary
Noordstrand van Vilankulo Sanctuary

Inleiding Parque Nacional do Bazaruto

Algemeen

Sinds enkele jaren zijn de zes eilanden in het noorden van província de Inhambane en het omringende oceaanwater verenigd in Parque Nacional do Bazaruto. Al tientallen jaren vormen de eilanden van de archipel geliefde vakantiebestemmingen, met name populair bij pasgetrouwden. 'Bazaruto' biedt namelijk idylle en natuur in overtreffende trap: torenhoge zandduinen, beige zandstranden, binnenmeren, ongekende getijverschillen en glashelder zeewater - maar bovenal sirene rust. 

Hoewel de meeste bezoekers hier dagenlang luieren en zwemmen, bieden de eilanden duik- en snorkelmogelijkheden (kleurrijke koraaltuinen), dhowtochten en vuurtorenbezoeken.

Wellicht neemt u hier de beroemde foto van beige zandduinen met daarvoor een eenzame dhow, omringd door azuurblauw zeewater.

Hoe te bezoeken      

Vilankulo betreft het coördinatiepunt voor vervoer van/naar Parque Nacional do Bazaruto. U kunt vervoer zelf regelen, maar gezien de hoge overnachtingstarieven van de eilandlodges, bespaart u met boeken van een pakketreis. Hiervoor kunt u terrecht bij reisbureaus in Johannesburg en Maputo - en bij Nederlandse/Belgische reisspecialisten. Als u naar Vilankulo rijdt, blijft uw jeep op het vasteland; op de eilanden neemt u deel aan excursies.

Beschrijvingen per eiland

Bazaruto (Ilha)

Algemeen

Bazaruto, waarnaar de archipel en het nationaal park is genoemd, ligt ruim 20 kilometer ten noordoosten van Vilankulo. Met een lengte van 30 kilometer is dit het grootste eiland van de archipel. Vergeleken met andere eilanden, biedt Bazaruto opmerkelijke natuurlijke variatie. Honderden vogelsoorten leven bij de binnenmeertjes (waarin krokodillen leven, over hun herkomst bestaat onduidelijkheid) en kleine draslanden. Deze liggen in de schaduw van zandduinen - een fraai fenomeen. Bazaruto's glasheldere zeewater is rijk aan koraal, doejongs, schildpadden en honderden soorten tropische vissen.

Noord-Bazaruto

Het noordelijke deel van Bazaruto is smal; beige zandduinen gaan hier over in breed strand dat lijkt op woestijn. De westkant kent dichte vegetatie (vooral kokospalmen), u vindt hier exclusieve accommodatie.       

Zuid-Bazaruto

Zuid-Bazaruto's duinen (14 tot 36 meter) bedekken de oostrand van het eiland en verdwijnen in de oceaan. Direct hierachter liggen zoetwatermeren; de zandhellingen verdwijnen abrupt in blauw Lago Lenge, Lago Nhassasse en Lago Mauene (een uniek gezicht). De westkust is minder dramatisch dan de oostkust, hier vindt u idyllisch zandstrand, wuivende palmbomen, acccommodatie en de centrale eilandpier. Mis het eindeloze, witte zandstrand van de zuidpunt niet; dit wordt door de blauw oceaanwater opgeslokt.

Bereikbaarheid

Het eiland kent slechts enkele mulle zandwegen. Bazaruto wordt vanuit Vilankulo per dhow aangedaan; het eiland beschikt over een eenvoudige landingsstrook.

Benguera (Ilha)

Algemeen

Van Benguera's noordpunt wordt de bekende luchtfoto gemaakt: de witte landpunt, omgeven door turkoois zeewater. Een soortgelijk natuurfenomeen vindt u op Benguerra's zuidpunt. Breed zandstrand vormt de oost- en zuidrand van het eiland; hier vindt u indrukwekkende duinenreeksen. Benguerra's westen is lieflijker, hoewel u hier langer op zoek bent naar 'tropical settings' - het eiland is namelijk minder begroeid dan Bazaruto.

Benguera's centrale deel kent enkele zoetwatermeren, waarin krokodillen leven (over hun herkomst bestaat onduidelijkheid). Het eiland vormt de leefomgeving van 200 soorten vogels. 'Two Mile Reef' behoort tot de schoonste en kleurrijkste riffen en bevindt zich ruim 2 kilometer ten noordoosten van Benguera. Als u liever snorkelt, is locatie 'Aquarium' een must.

Bereikbaarheid

Mulle zandweggetje kruisen het eiland. Benguera's ondiepe zee maakt het schippers moeilijk om aan te leggen. Bovendien droogt (met name het noorden en zuiden) bij eb op. De ruige strook voor vliegverkeer maakt bereik van Benguera's accommodaties vanuit Vilankulo eenvoudig.

Magaruque (Ilha)

Algemeen

Magaruque behoort tot de kleine eilanden van de archipel en ligt 7 kilometer ten zuiden van Benguera/11 kilometer ten oosten van Vilankulo. Net als Benguera, wordt Magaruque omringd door uiterst ondiepe zee, waardoor bij eb landtongen, drijfzandvlaktes (met name het oosten) en brede stranden ontstaan. Magaruque kent wat duinbegroeiing en palmbomen.

U kunt inmiddels op het 2-kilometer lange eiland verblijven. Zwemmen, snorkelen en duiken (koraalrif ten zuidwesten van Magaruque) zijn populaire activiteiten.

Bereikbaarheid

In Vilankulo worden dhowtochten naar Magaruque georganiseerd. De verharde strook voor vliegverkeer is niet in gebruik.

Santa Carolina

Algemeen

Santa Carolina betreft Portugees erfgoed - de landingsbaan, hotelruïne en betonnen wandelpad zijn stille getuigen van onkende welvaart en vakantieplezier. Santa Carolina heeft een lengte van nog geen 2 kilometer en bevindt zich tussen Ilha do Bazaruto en het vasteland (17 kilometer van Inhassoro, 43 kilometer van Vilankulo). 'Paradise Island' bestaat uit zowel rots als koraal en heeft brede, spierwitte stranden. De oceaan is glashelder en (met name aan de westkant) ondiep.

Bereikbaarheid

Vraag in Vilankulo of excursies naar Santa Carolina worden ondernomen.

Bangue (Ilha)

Bangue is een witte zandstrook met een lengte van anderhalve kilometer. Deze vindt u 10 kilometer ten zuiden van Magaruque. Bangue is niet bevolkt en heeft geen faciliteiten.

Santuário de Vilankulo (Península de São de Sebastião)

Algemeen

Geen ander natuurgebied in Mozambique kent zo'n rijke biodiversiteit als Santuário de Vilankulo. Deze wildernis heeft een omtrek van meer dan 100 kilometer en ligt ten zuiden van de Bazaruto-archipel.

Binnen de parkgrenzen bevinden zich draslanden, mangrovemoerassen, zoetwatermeren, estuaria (flamingo's), wadden en zoutmoerassen. Uniek is het oosten het schiereiland, waar zandbanken en eilandjes in de nauwe zoutwaterbaai liggen; deze heeft een lengte van 22 kilometer. De oostoever van deze (blauwe) baai wordt gevormd door een nauwe duinstrook die deels is bedekt met bos.

Santuário de Vilankulo vormt de leefomgeving van sabelantilopen, giraffen, kudu's, zebra's, waterbokken, nyala's en duikers - uitzonderlijk in Mozambique, dat relatief weinig wild kent.

Ontwikkelingen 

Recent zijn plannen ontwikkeld die leiden naar effectieve natuurbescherming, beperkt toerisme (onder andere bouw van enkele accommodaties) en betrokkenheid van plaatselijke gemeenschappen.

Verblijf

Santuário de Vilankulo is authentiek en geeft het gevoel het einde van de wereld te zijn - in tegenstelling tot de toeristische en ontdekte Bazaruto-archipel. Bovendien vindt u hier wilde dieren; dit maakt uw 'Afrika-ervaring' compleet. Uw accommodatie kan duik- en snorkelexcursies regelen (de koraalriffen zijn kleurrijk, wellicht spot u mantaroggen en doejongs). Ook zeiltochten, picknicks en natuurverkenningen behoren tot het aanbod.

Bereikbaarheid  

Neem contact op met uw accommodatie. Lodges aan de noordoostkust organiseren boottransfers (van/naar Vilankulo). De vaartduur is afhankelijk van de weersomstandigheden, doorgaans neemt de vaart 30 minuten in beslag.

Kaart van Bazaruto-Archipel en omgeving