Communicatie

Telefonie (toegangsnummers)

•, Van Mozambique naar Nederland: 0031 (België: 0032), netnummer zonder nul en abonneenummer;

•, Van Nederland naar Mozambique: 00258, gevolgd door het netnummer met daaraan gekoppeld het abonneenummer.

Mobiele telefonie

Miljoenen mobiele nummers door lage kosten en netwerkstabiliteit. Mcel (tel. 21351100) en Vodacom Mozambique (tel. 841110000) bieden mobiele telefonie die steden, dorpen en wegen dekt (vooral langs de kust). Niet gedekt is het binnenland van Gaza, Niassa en Cabo Delgado.

Starterspaketten zijn te koop in Vodacom- en Mcel-telecommunicatiewinkels, gevestigd in Maputo en provinciesteden. Met een geactiveerde SIM-kaart van Vodacom of Mcel kunt u bellen (ook internationaal) en SMS-berichten versturen. Dit is de snelste en meest betrouwbare manier om in contact te blijven. Opwaardeerkaarten zijn verkrijgbaar in de telecommunicatiewinkels en in kiosken. Koop ruim voldoende beltegoed als u op reis gaat.

Vaste telefonie (algemeen)

Telecomunicações de Moçambique (TDM, tel. 800375375 en tel. 1212) biedt vaste telefonie. Telefooncellen bevinden zich in elke nederzetting van formaat, maar worden weinig gebruikt door de populariteit van mobiele communicatie. Internationale gesprekken zijn prijzig (een euro per minuut is geen uitzondering); verbindingen (ook internationaal) zijn goed. Sinds 2010 wordt voor elk 7-cijferig telefoonnummer '2' geplaatst.

Alle plaatsen zijn direct te bellen door het gehele 8-cijferige telefoonnummer in te toetsen (geen '0'). Bellen naar afgelegen dorpen kan problemen opleveren (mede door een Portugeessprekende operator), ga in dit geval naar het dichtstbijzijnde TDM-kantoor en vraag om assistentie.

Vaste telefonie (servicenummers)

•, Opvragen telefoonnummers (nationaal en internationaal): 1200;

•, Weervoorspelling (Portugees): 21465138.

Internet

Telecomunicações de Moçambique (TDM, tel. 800375375 en tel. 1212) biedt internet (waaronder breedband door ADSL). MCel en Vodacom maken internet op mobiele telefoons mogelijk. Houd (zowel overdag als 's avonds) rekening met trage en verbroken verbindingen.

Mozambikaanse websites zijn Portugeestalig, een groeiend aantal is voorzien van Engelstalige versie. Achter de domeinnaam staan top-level-domeinen als .mz (gewone websites), .co.mz (bedrijven) en .gov.mz (gouvernementele websites). Ook internationale top-level-domeinen als .com en .org zijn populair. In steden als Maputo (Polana Shopping Mall) en Beira vindt u internetcafés.

Post en koerierdiensten

Internationale post 

Breng internationale post naar hoofdpostkantoren om de kans op diefstal door medewerkers te verkleinen. Een standaardenveloppe met daarin een brief kan zonder extra diensten worden verstuurd, de overkomstduur bedraagt ongeveer twee weken (luchtpost, naar Nederland).

Als u ook foto's en tekeningen verstuurt, kunt u de verzending aantekenen (om de kans op diefstal te verkleinen). Diefstal van (ook aangetekende) pakketjes vormt een probleem, verstuur deze daarom uitsluitend met een particuliere koeriersdienst.

Nationale post 

Post binnen Mozambique is een verhaal apart. Postcodes bestaan niet, waardoor het systeem traag is. Brieven en pakketten doen er weken over om hun bestemming te bereiken - als ze onderweg niet kwijtraken.

Postkantoren

Elke stad en elk dorp van enig formaat heeft een postkantoor, klik hier voor openingstijden.