Inhaca-Eiland

Inleiding Ilha da Inhaca en Ilha dos Portugueses

Achtergrond

Semi-tropisch en bewoond Inhaca bevindt zich tussen Baía de Maputo en de Indische Oceaan. Het eiland ligt op 30 kilometer afstand van Maputo en heeft een oppervlakte van 52 m². Welvarende inwoners van Maputo komen hier om te genieten van rust; toeristen zien het eiland meestal opgenomen in hun reisplan. Zij roemen Inhaca's koraalriffen (duik- en snorkelmogelijkheden), brede stranden en torenhoge duinen. U vindt hier ook flamingo's en pelikanen.

Wetenschappers denken dat Inhaca in het verre verleden deel uitmaakte van het vasteland. In dit geval is Baía de Maputo in een later stadium gevormd - als gevolg van een stijgende zeespiegel. De geschiedenis van Inhaca zou echter niet compleet zijn zonder een bezoek van de Portugese Admiraalgraaf (Vasco da Gama) - geclaimd in 1502. Hij zou hier een kleine handelsnederzetting hebben gesticht, waarop later de plaats Inhaca is gebouwd. Het dorp is gesitueerd op de westkant van het eiland.

Op het schiereiland dat direct ten zuiden van Ilha da Inhaca ligt, liet kroonprins Willem-Alexander een vakantievilla bouwen. In 2009 trok hij zich terug uit dit project.

Uniciteit

Subtropische idylle, bereikbaar door middel van een 10-minuten durende vlucht vanuit Maputo. 

Bezienswaardigheden

Bij helder weer is Inhaca zichtbaar vanaf Av. F. Engels (boulevard) in Maputo. Het eiland betreft een strandbestemming - een wereld van sirene rust en verlatenheid. Op de noordpunt bevindt zich een vuurtoren die dateert uit 1894. Deze vuurtoren en Inhaca's zeebiologiemuseum worden bezocht door middel van een georganiseerde excursie vanuit de eilandlodges. Overschaduwd door subtropische vegetatie is het dorp Inhaca, waarin visrestaurant Lucas is gevestigd. Ook vindt u hier kleurrijke kleding- en fruitstalletjes.   

Bereikbaarheid

Ilha da Inhaca is het beste te bezoeken door middel van een georganiseerde dagexcursie of een verblijf in de eilandlodges. Bij een georganiseerde excursie is een bezoek aan Ilha dos Portugueses inbregrepen - hier wordt gezwommen en gesnorkeld. Zelfstandig naar Inhaca reizen is een afrader: weinig boten maken de overtocht (de duur is afhankelijk van de windkracht) en op het eiland (dat 13 kilometer lang is en alleen mulle zandweggetjes kent waarop verdwalen en uitdrogen gemakkelijk is) heeft u geen vervoer.

Touroperators geven u bij voorkeur een vliegticket naar Inhaca (de geasfalteerde start- en landingsbaan bevindt zich ruim één kilometer van Inhaca-dorp), dit is bij de excursieprijs inbegrepen en even duur als een ticket voor de overvaart.