Kleding

Stedelijk gebied

Dat Mozambikanen hechten aan nette kleding, mag de conclusie zijn van het artikel 'Goede manieren'. In de grote steden wordt deze 'brave' kleding alleen gedurende de oninteressante daguren gedragen. Zonsondergang is het keerpunt; de metamorfose die dan plaatsvindt laat zich omschrijven als 'exotisch' en 'Latijns'.

Platteland

Mozambique's platteland betreft conservatief gebied, de mate neemt toe richting het noordoosten. Draag hier een blouse met enige armbedekking en een lange broek of rok.

Strand

Op stranden die populair zijn onder buitenlanders of eigendom zijn van een lodge/hotel, wordt moderne zwemkleding gedragen. Lokaties waarop dit betrekking heeft, zijn (o.a.) Ponta do Ouro, Ilha da Inhaca, Praia do Xai-Xai, Ponta ZavoraTofo, Ponta da Barra, de eilanden van Parque Nacional do Bazaruto en de eilanden van Parque Nacional das Quirimbas. Voor mannen volstaat hier een boxershort; vrouwen kunnen probleemloos een bikini (ook klein model) dragen.    

Mozambikanen zijn tolerant en minder conservatief dan inwoners van de buurlanden. Echter, zodra in de directe omgeving van strand sprake is van een nederzetting of bewoning, dient u zich terughoudend op te stellen. Een vrouw in bikini zal door de dorpelingen al snel (en ongewild) worden beschouwd als bezienswaardigheid. Gebruik het strand in dit geval om te picknicken, een bal te trappen of (gekleed) uit te rusten. U voelt ter plekke wat acceptabel is.

De stranden van Lago Niassa (Lake Malawi) die behoren tot lodges laten moderne strandkleding toe. Echter, zodra u deze plaatsen verlaat dient u zich wat conservatiever te kleden. Desondanks leiden vrouwen in badpak en mannen in boxershort op Lago Niassa's lege stranden niet tot ophef.