Klimaat

De Oceaan in het klimaat van Mozambique.Jaargetijden (Mozambique)

Mozambique's geografische ligging en terrein zorgen ervoor dat het land meerdere klimaten kent. Als gevolg van de ligging op het zuidelijk halfrond, zijn de jaargetijden omgekeerd aan die van ons.

• Lente: okt. en nov.;

• Zomer: dec. t/m maart;

• Herfst: april en mei;

• Winter: mei t/m sep.

Twee seizoenen, kustzone

Mozambique's kustgebied kent een tropisch klimaat. De periode tussen okt. en maart staat te boek als regenseizoen; februari betreft de cycloonmaand. De periode tussen april en sep. is het droge seizoen. (Zomerse) regenintensiviteit (fikse buien met onweer) neemt af richting het noorden en zuiden. Langs de kust schommelt de temperatuur gedurende het jaar tussen 27°C en 31°C, gecombineerd met hoge luchthochtigheid in het regenseizoen.

Binnenland

Mozambique's plateaus en zuidelijke binnenland kent een steppeklimaat. Ook hier is sprake van zomerregens, hoewel deze minder talrijk zijn dan in de kustzone. Temperaturen schommelen hier tussen 20°C en 35°C. Berggebieden kennen een gematigd klimaat (20°C tot 25°C), in winternachten daalt het kwik in Lichinga tot het vriespunt.

Droogste en natste gebieden

De Zambezi Valley, het zuidelijke binnenland en het gebied ten westen van de Shire behoren tot de droogste van Mozambique. De meeste regen valt in Chimanimani (cordilheira), Penha Longa (bij Chimanimani - cordilheira), Beira (vooral tussen dec. en maart, ruim 1400 milliliter op jaarbasis) en de zuidkust.