Meer van Malawi

Een vogel vliegend over het water van Lake Malawi.
Lake Malawi ©Joachim Huber

Reizen naar Lake Malawi, Mozambique

 

Achtergrond

Zonder twijfel is Lake Malawi 'het' pronkstuk van de Great Rift Valley, een stelsel van slenken tussen Turkije, Kenia en Mozambique. De Afrikaanse Plaat kent hier interne spanning, waardoor het oostelijke deel (oostoever van Lake Malawi) van het westelijke deel (westoever Lake Malawi, ook Lake Tanganyika) wringt. Hierdoor wordt Lake Malawi jaarlijks enkele centimeters breder.

Lake Malawi is kleurrijk en sereen - authentiek Afrika. Azuurblauw water, kleurrijke vogels, apen, ruige bergen en baobabs op de oevers - dit natuurgebied is onvergetelijk. In het zoetwatermeer leven meer dan 500 soorten tropische vissen, waaronder cichliden. Ook leven hier krokodillen en nijlpaarden. Lake Malawi heeft een lengte van 580 kilometer en een breedte van 75 kilometer. Antieke Britse 'steamers' varen tussen de kustplaatsen en naar de bewoonde eilanden.

Het was de Britse zendeling en ontdekkingsreiziger David Livingstone die in september 1859 Lake Malawi opvoer. Hij was hier waarschijnlijk de eerste Europeaan.

Infrastructuur en bevolking

De kusten van Lake Malawi (max. 706 meter diep) zijn nauwelijks ontwikkeld. U vindt hier vissersdorpen - plaatsen met redelijke toeristische faciliteiten vindt u alleen aan de Malawische kant. Monkey Bay en Senga Bay zijn hiervan voorbeelden. Aan de Mozambikaanse kant ligt geen weg die de dorpen verbindt, waardoor deze vanaf het water bereikbaar zijn. Metangula en Meponda vormen hierop uitzonderingen. De dorpen bestaan uit lemen hutten die worden bewoond door de Njanyastam. Overdag worden deze dorpen bevolkt door vrouwen en kinderen - de mannen zijn op het meer (dat lijkt op een binnenzee) aan het vissen.

Uw bezoek

De gemiddelde temperatuur aan Lake Malawi bedraagt 25° graden C, neem dus altijd voldoende drinkwater mee en smeer u goed in met zonnecrème. Een degelijke verkenning van het meer neemt minimaal een week in beslag. Langs de oever zijn twee exclusieve lodges gevestigd; eenvoude maar nette chalets vindt u op Praia do Chuinga (zie hieronder).  

Toeristische bezienswaardigheden

Meponda

In Meponda staan de hutten met rieten daken onder enorme baobabs. Het dorp ligt aan Lake Malawi en heeft een vriendelijk haventje en een zandstrand ten noorden ervan. Meponda is in de winter gemakkelijk bereikbaar vanuit Lichinga, de rit (jeep met vierwielaandrijving nodig) duurt ongeveer anderhalf uur en is spectaculair. 

Metangula

Metangula is schitterend gelegen aan Lake Malawi. De omgeving is rijk aan bananenplantages, mangostruiken en baobabs. De vriendelijke inwoners van het dorp wonen in lemen hutten met rieten daken.

Enkele kilometers ten noorden van Metangula ligt Praia do Chuinga (ook gespeld als Chuangua en Chuwanga), een schoon, langgerekt strandje. Er is een moderne zitgelegenheid en barbecue, waar u de vis (die u in het dorp of langs de route heeft gekocht) kunt braden. Er is ook een restaurantje, maar het is beter om ruim voldoende drinkwater mee te nemen. De ruige weg tussen Metangula en Praia do Chuinga ligt parallel aan het meer en is 's winters alleen te berijden met een goede jeep.

De weg tussen Lichinga en Messumba is geasfalteerd en leidt over het Plateau van Lichinga (fraai, het landschap wordt steeds groener). In Messumba wordt dit een ruige zandweg die sterk daalt en verschillende haarspeldbochten kent (panoramisch zicht op Lake Malawi). Dit deel van de route is schitterend en het zal diepe indruk maken. De totale afstand tussen Lichinga en Metangula bedraagt 140 kilometer; reken op twee uur rijden.

Cóbuè

Net als Metangula, bestaat Cóbuè uit hutten met rieten daken. Het vissersdorp is maar klein en heeft een Rooms-Katholieke kerk die tijdens de oorlog werd gebruikt door guerrillastrijders van FRELIMO (pas hier op voor landmijnen). Cóbuè is tegenwoordig echter vrijwel onbereikbaar. De weg naar Metangula is onbruikbaar als gevolg van een gebroken brug (deze weg verkeert in slechte staat en is 's zomers onbegaanbaar).

Soms vaart er een boot van Metangula naar Cóbuè, maar deze doet enkele dagen over de tocht. U kunt in Metangula beter een visser met een goede boot aanspreken en hem vragen of hij u naar Cóbuè (en terug) kan varen.

Kaart van Meer van Malawi en omgeving