Omgangsvormen en tijd

Goede manieren

Mozambikanen vormen een open, vriendelijk en gastvrij volk dat houdt van goede manieren. Aan verschijning wordt aandacht en tijd besteed, op het platteland met een andere insteek/visie dan in de stad. Dit resulteert in schone, kleurrijke rokken, jurken en topjes voor vrouwen en overhemden, pantalons of tradionele kledij (dorpen) voor mannen. Korte broeken worden uitsluitend gedragen door kinderen en blanke Mozambikaanse mannen. 

Schudden van handen is onmisbaar bij een ontmoeting, dit wordt op de Afrikaanse manier gedaan: de handen maken contact, de duim wordt gepakt en daarna maken de handen weer contact. Als teken van respect kunnen uw handen lang worden vastgehouden, met moment van loslaten is aan u.

Mediterraan-Afrikaans 

Blanke Mozambikanen ('lusos-moçambicanos') hebben een Mediterraan-Afrikaanse levensstijl. Zij houden van ontspanning (essentieel in de hitte), hebben geen moeite met uitstellen, stellen wat kennis van het Portugees uwerzijds op prijs en bezoeken graag een restaurant of café. Wie u ook ontmoet - vriendelijkheid, manieren, rust en openheid worden op prijs gesteld. Haast u niet, dit wekt de indruk dat u uzelf niet onder controle hebt - 'pouco a pouco' is het devies.

Bij een afspraak kiest u kleding die past bij de aard van de ontmoeting. Een gestreken pantalon en blouse met bijpassende sokken en schoenen volstaan voor mannen; jurken en rokken met blouses volstaan voor vrouwen.

Een glimlach doet wonderen. Indien gecombineerd met stevige handdruk voelt de Mozambikaan zich gerespecteerd. Dit is niet alleen het geval bij zakelijke en persoonlijke ontmoetingen - ook politieagenten veranderen hun houding.

Terughoudendheid

Mozambique's platteland is weinigbezocht, authentiek en niet bedolven onder Westerse invoeden. Voor u betreft dit een kijkje in traditioneel 'Afrika'. Vrolijke kinderen ten spijt, is terughoudendheid hier geboden. Rijd niet hard door dorpen, het gevoel dat dit bij dorpelingen oproept, is vergelijkbaar met het gevoel dat u krijgt bij een ongepland bezoek van bulldozers die uw achtertuin omploegen. Dorpelingen willen (ondanks taalbarrières) gesprekken met u voeren, maar hebben hiervoor toestemming nodig van het stamhoofd. Indien u hem mag ontmoeten: respecteer zijn besluit.

Tijdsbesef

Weinig Mozambikanen dragen een horloge. Tijd is voor hen niet belangrijk. 'Wat' gebeurt is belangrijk; het tijdstip waarop dit gebeurt doet er niet toe. Zij staan op omdat de zon opkomt, niet omdat het 06.00 uur is. Dit principe wordt 'Afrikaanse tijd' genoemd. Een minderheid (in de praktijk voornamelijk blanke) Mozambikanen vindt het van belang op tijd te komen. Zij kregen 'tijdsbesef' mee van hun ouders en zijn van mening dat 'Afrikaanse tijd' het land en de economie schade toebrengt.

Als u door vrienden wordt uitgenodigd, kan het geen kwaad om bij het afspreken te vragen of zij van stiptheid houden. Kom op tijd voor zakelijke ontmoetingen.