Stranden van Tofo en Barra

Inleiding Inhambane's schiereiland

Witte stranden, palmbomen en een azuurblauwe zee. De stranden van Inhambane's schiereiland behoren tot de meest idyllische van Zuid-Mozambique. In december, januari en de paasvakantie worden deze overspoeld door toeristen uit Zuid-Afrika; daarbuiten als cruiseschepen aanleggen. Buiten deze seizoenen is 60 kilometer zandstrand voor u - reserveer tijdig.

Zwemmen, duiken, surfen, snorkelen en vissen zijn de populairste activiteiten, maar ontspannen vakantievieren staat centraal. Accommodaties bevinden zich aan het strand of op duinhellingen.

Tofo

De weg van Inhambane (een verlengde van Av. de Moçambique/Av. de Trabalho) naar vakantiedorp Tofo heeft een lengte van 22 kilometer. Deze is verhard en met een jeep te berijden (zie 'Ponta da Barra' voor details). De route leidt langs uitgestrekte grasvelden en kokospalmbos.

Tofo ligt aan de Indische Oceaan en heeft een breed zandstrand met begroeide duinen. Een rif breekt hier de golven, waardoor zwemmen veilig is. In het toeristische plaatsje vindt u restaurants, mondaine vakantiehuizen, markten, souvenirstalletjes, duikclubs en accommodaties.

Tofinho

Tofinho betreft een verlenging van Tofo, de afstand tussen beide dorpen is minder dan een kilometer. Ook hier vindt u vakantiehuizen; in het zuidelijke deel maakt zandstrand plaats voor rotsen. Het noordelijke zandstrand is populair bij surfers en snorkelaars.

Paindane

Paindane is een vakantienederzetting die is gesitueerd in hoog duingebied. De plaats biedt u panoramisch zicht op de Indische Oceaan; vlak voor de kust ligt een kilometerslang rif dat golven breekt. Paindane's duikmogelijkheden zijn uitzonderlijk; zicht onderwater bedraagt 20 tot 40 meter. 

Hoewel Paindane slechts 30 kilometer ten zuiden van Tofo ligt, is de plaats via de kust niet bereikbaar. U dient de hoofdweg Lindela (coördinaten: 24°05'39.58" S en 35°16'26.04" E)-Inhambane te volgen en 9 kilometer ten zuiden van Inhambane rechtsaf te gaan (coördinaten: 23°56'41.53" S en 35°23'54.39" E) - Guinjata Bay/Paindane. Op positie 24°03'02.93" S en 35°28'40.86" E gaat u linksaf. De zandweg heeft een lengte van 15 kilometer en is 's winters alleen per 4x4 te berijden.

Ponta da Barra ('Barra Beach')

Ponta da Barra betreft het noordstrand van het schiereiland. In tegenstelling tot dorp Tofo, is 'Barra' een zone. Dit paradijsje heeft een breed zandstrand (6 kilometer) met daarachter ongekend natuurschoon (eindeloos kokospalmboombosduinen, mangrovegebied en lagune). De accommodaties van Ponta da Barra zijn duurder en ruimtelijker dan die in Tofo, waardoor hier minder toeristen komen.

U kunt hier ontspannen onder wuivende palmbomen, zwemmen, snorkelen, duiken, wandelen (beperkt, vlonders in mangrovegebied naar accommodatie) en paardrijden. Neem altijd ruim voldoende drinkwater mee en bescherm tegen felle zonneschijn.

De weg tussen Inhambane en Ponta da Barra is recent verhard. Dit is een verlengde van Av. Trabalho (Inhambane), 16 kilometer verderop bevindt zich de afslag naar Tofo ('Bar Babalaza', coördinaten: 23°50'40.98" S en 35°30'05.20" E). Als u rechtdoor rijdt, is de afstand naar Ponta da Barra 6 kilometer. Vanaf Bar Babalaza bedraagt de afstand naar Tofo ook 6 kilometer. Het uitgestrekte kokospalmbos dat het schiereiland bedekt behoort tot de grootste ter wereld. De rit is onvergetelijk.

Bestemmingen in de omgeving van Stranden van Tofo en Barra

  • Bazaruto-Archipel

    Noordstrand van Vilankulo Sanctuary
    Inleiding Parque Nacional do BazarutoAlgemeenSinds enkele jaren zijn de zes eilanden in het noorden van província de Inhambane en het omringende oceaanwater...