Veiligheid

Veiligheid in Mozambique

Mozambique is een veilig land, waar de inwoners er alles aan doen uw verblijf aangenaam en onvergetelijk te maken. Hun charme, oprechte gastvrijheid en hulpbereidheid zijn hiervan voorbeelden.

Check de actuele veiligheidssituatie in Mozambique op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Zakkenrollerij

Net zoals in andere landen, vormen drukke markten, stations en straten werkterreinen van zakkenrollers. Dit betreft ook de trein tussen Cuamba en Nampula. Uw huidskleur en lichaamslengte vallen op, waardoor u al snel in het vizier van zakkenrollers bent. Neem in steden en drukke centra geen portemonnee (alleen wat geld) en paspoort (alleen het gecertificeerde kopie van uw persoonsgegevens en visum) mee. Berg uw fotocamera op in een rugzak. Laat sieraden en trouwringen thuis, dan hoeft u hier niet dagelijks over te waken. Berg creditcards, bankpassen en buitenlands geld op in de hotelkluis.

Onveilig verkeer

Reis niet na zonsondergang. Karren, fietsen en vee zijn onverlicht; een aanrijding vindt gemakkelijk plaats. Bovendien zijn (vracht)auto's slecht onderhouden en minimaal verlicht. Manshoog gras aan weerszijden van de weg zorgt voor beperkt zicht en kan de nachtelijke schuilplaats van bandieten vormen. Plotselinge gaten en ontbrekende wegdelen zorgen in het donker voor levensgevaarlijke situaties.

Landmijnen

Landmijnen werden gedurende het FRELIMO-RENAMO-conflict geplaatst in oude panden en ruines, onder sporen, wegen en wandelpaden en in de zandstroken die naast wegen liggen. Boobytraps werden gedurende dit conflict geplaatst bij deuren en in verlaten gebouwen. Zorgvuldige mijnopsporing door deskundige (internationale) teams heeft geleid tot vernietiging van de meeste landmijnen. Mozambique wil in 2014 mijnvrij zijn. Voorzichtigheid is nog steeds nodig: wandel niet zomaar de natuur in en loop alleen op wandelpaden die door de plaatselijke bevolking worden gebruikt. Wees terughoudend bij oude gebouwen. Weggetjes naar accommodaties, hoofdwegen en stadstraten zijn zonder problemen te berijden.

Check de actuele stand van zaken op de website van Electronic Mine Information Network van de Verenigde Naties.

Zware criminaliteit

Piraterij

Somalische piraten maken de Indische Oceaan ter hoogte van Mozambique onveilig. Dit betreft een 'no go area': kom hier niet met een (zeil)jacht of als scheepspassagier.

Berovingen

Maputo is niet gevaarlijker dan andere miljoenensteden. Criminaliteit komt hier ook voor en waakzaamheid is vereist. Sluit uw auto altijd, houd ramen tijdens het rijden gesloten, neem geen lifters mee en plaats waardevolle spullen (ook plastic tassen) buiten zicht. Volg bij een misdaad de eisen van de crimineel direct op en maak geen verdachte bewegingen. Bezoek sloppenwijken/arme wijken alleen met een gids die aldaar bekend is.

Politie

Politieagenten komt u vooral bij douaneposten, in stadscentra en langs de wegen tegen. Dit zijn voorgaans correcte ambtsdragers die uw autopapieren, paspoort en visum controleren. Een gesprekje over het weer en uw impressies van Mozambique is logisch. De meeste bezoekers hebben geen contact met politieagenten - behalve te betalen bekeuringen door opmerkelijke alertheid. In steden komt het voor u door een agent wordt verzocht uw paspoort en visum te tonen. Wees vriendelijk, schud hem de hand, maak een babbeltje en overhandig (door de politie) gecertificeerde kopieen van deze documenten. Dit zijn legitieme documenten; deze voorkomen dat er een 'probleempje' met uw paspoort is waarvoor betaald moet worden in ruil voor teruggave.

Respecteer het fotografieverbod, om te voorkomen dat u in het politiekantoor belandt en fikse bekeuringen moet betalen. Politiekantoren zijn sowieso plaatsen waar u niet wilt komen in deze onbereikbare wildernis. Indien dit gebeurt dient u correct, geduldig en vriendelijk te zijn en contact met de ambassade op te nemen.