Wandelroute ‘Koloniaal Maputo/Ontdekking van ‘Baixa’

‘Baixa’ betreft laaggelegen, historisch Maputo. Let op uw veiligheid en neem op deze route geen waardevolle spullen mee.

De wandeling begint op de hoek van Av. 24 de Julho en Av. Vladimir Lenine in hooggelegen Maputo. U gaat Av. Vladimir Lenine in en loopt naar beneden (pas op voor ontbrekende putdeksels). Verderop bevindt zich aan uw linkerhand het koloniale gebouw waarin de British High Commission is gevestigd - dit wordt omringd door een tropische tuin. Het terrein is bewaakt; het is echter niet moeilijk om met uw Nederlandse of Belgische paspoort binnen te komen. In dezelfde straat vindt u het gebouw waarin 'Corte Suprema' (het Oppergerecht) is gevestigd. Op de hoek met Av. 25 de Setembro ziet u eentonig 'Edifício/33 Andares' ('Gebouw met 33 verdiepingen’), Maputo's hoogste flatgebouw. Av. 25 de Setembro ligt in ‘Baixa’ en betreft de commerciële hoofdstraat. Hier vindt u winkels, hoofdkantoren van luchtvaartmaatschappijen, reisbureaus en de Banco de Moçambique.

U gaat rechtsaf en loopt Av. Samora Machel in. Deze straat komt uit op Praça 25 de Junho, 'baixa's kloppende hart'. Elke zaterdagochtend vindt hier een kunstmarkt plaats. Aan het plein bevindt zich 'Fortaleza de Maputo'. Deze vesting werd in 1851 gebouwd op de plaats van een oudere vesting. Ook VOC-vesting ‘Lydsaamheid’ was hier gesitueerd. Op de muren staan kleine kanonnen (die zijn gericht op de zee) en stapels kogels liggen naast gedenkplaten. Het fort is ook de laatste rustplaats van Ngungunhane, tribale koning en vazal van het Portugese Rijk. U kunt hier probleemloos genieten; er is geen kaartjesverkoop.

Op het noordwesten van het plein staat Casa Amarela (‘Gele Huis’), dat dateert uit 1860 en het oudste gebouw van de stad betreft. Dit was de zetel van 'Primeiro Governo Colonial' (Eerste Koloniale Regering) - tegenwoordig huisvest dit 'Museo Nacional da Moeda' (Nationaal Geldmuseum, geopend di. tot za. 09.00-12.00 uur en 14.00-16.00 uur). Vlakbij Casa Amarela ligt de nauw Rua do Bagamoyo, waaraan koloniale panden staan.

Als u de straat helemaal doorloopt, komt u op uitgestrekt Praça dos Trabalhadores ('Arbeidersplein') uit. Onmisbaar is hier 'Estação do Caminho de Ferro' - Maputo's pronkstuk. Dit treinstation dateert uit 1910 en vormt een weerspiegeling van Lourenço Marques' grandeur. De stijlvolle koepel werd ontworpen door Gustave Eiffel, die ook verantwoordelijk was voor het ijzeren huis (bij Praça Independência) en de Eiffeltoren. Binnen vindt u enorme deuren, houten bankjes en bloembakken. Helaas zijn de antieke houten kaartjesbalies na de laatste renovatie niet teruggeplaatst. Bij de sporen ziet u twee oude locomotieven. Links staat de kleine tenderlocomotief met vier wielen, deze reed tot 1928 in provincie Gaza. Rechts bevindt zich een grotere tenderlocomotief met tien wielen die tussen 1895 en 1940 reed tussen Lourenço Marques en Pretoria (NZASM).

Door Av. Guerra Populair komt u terug op Av. 25 de Setembro. Het gebied aan uw linkerhand, is levendig en wordt bewoond door  Indiërs en (Arabische) Moslims. Vermijd het gebied na zonsondergang. Verderop in Av. 25 de Setembro ziet u de poort die toegang geeft tot 'Mercado Municipal', die al meer dan 100 jaar bestaat. Op deze markt vindt u (onder andere) vis, fruit, kruiden, cashewnoten en rietproducten.

Als u verder door Av. 25 de Setembro loopt, passeert u het koloniale gebouw waarin het hoofdpostkantoor is gevestigd. Als u hier linksaf gaat (Av. Vladimir Lenine), loopt u terug naar de kruising waar u deze wandeling begon.