Pokhara en omstreken

Swipe

Bij het Phewameer

Het ontstaan van het Phewameer

Over het ontstaan van het Phewameer doet een legende de ronde. Heel lang geleden lag er op de plaats van het huidige meer een schitterende en welvarende stad. Op een dag verscheen er in deze stad een heel oude man, die niemand kende. Deze man was een god in mensengedaante, maar dat wist niemand. Hij strompelde door de straten en klopte op vele deuren om wat eten te vragen. De mensen keerden hem echter de rug toe en sloegen de deur voor zijn gezicht dicht. Ten slotte nodigde een ouder echtpaar, dat in het armste deel van de stad woonde, hem uit en deelde de maaltijd met hem. De oude man bedankte hen heel hartelijk alvorens hen te verlaten, maar hij sprak ook een waarschuwing uit: verlaat de stad onmiddellijk want haar wacht een verschrikkelijke ramp. Het echtpaar volgde het advies op en spoedde zich naar de heuvels. Daar keken zij achterom en zij konden hun ogen niet geloven: op de plaats waar eens de mooie stad had gelegen zagen zij een grote watervlakte. De gehele stad was overspoeld en ten onder gegaan. Het Phewameer was ontstaan.

Varahitempel

Midden in het gemiddeld 13 m diepe meer (diepste punt: 19,5 m) ligt een eilandje waarop de drie verdiepingen tellende Varahitempel staat. Deze pagode is gewijd aan de godin Varahi, een incarnatie van Vishnu. Met enige regelmaat vinden er dieroffers plaats, waarbij men ter plekke de kelen van geiten, schapen, varkens en hanen doorsnijdt. De offeringen en de gelovigen worden gezegend door de hindoepriester die zich in de relatief kleine pagode bevindt. De tempel in het meer wordt ook wel de gouden tempel genoemd en wordt zeer druk bezocht. Het is daarom zeker een bezoek waard. Het eilandje is per boot bereikbaar.

Roeiboten

Deze roeibootjes kan men aan het meer huren (met en zonder roeier). Kijk goed of de peddels van de bootjes lang genoeg zijn; vergelijk ze met die van de andere bootjes. Te korte peddels zijn buitengewoon onhandig. Roeien over het meer is een fascinerende ervaring. Met wat geluk kan men in de kreekjes grote scholen vissen zien zwemmen, waaronder 60 kg zware zilverkarpers.

Helaas is er sprake van enige vervuiling. Veel vrouwen wassen kleding in het meer en enkele gust-house gebruiken het meer om vuilnis in te gooien. Toch is vervuiling van het meer verboden; het is zelfs verboden om met gemotoriseerde bootjes erover te varen. Veel mensen bij het meer maken dus gebruik van zogenoemde doongas, lange uitgeholde boomstammen, die sinds mensenheugenis als transportmiddel worden gebruikt. In de moessonperiode is een deel van het meer bedekt met waterlelies en is het roeien op sommige plaatsen wat lastiger dan buiten de moessonperiode.

Voormalige koninklijk paleis

Aan de oever van het meer staat ook nog het voormalige koninklijk paleis, overigens niet veel meer dan een moderne, drie verdiepingen tellende villa. De koning van Nepal verbleef hier graag gedurende de wintermaanden. Het gebouw is op dit moment in handen van het Nepalese leger. Men heeft nog geen goede bestemming voor het gebouw kunnen vinden, al zou het prima dienst kunnen doen als museum. Aan de overzijde van het Phewameer ligt het gehucht Anadu; de nederzetting is per roeiboot bereikbaar vanuit Baidam. Hier staan enkele guest-houses. De beste tijd voor een bezoek aan Pokhara ligt tussen oktober en eind maart. De maanden juni, juli en augustus worden gekenmerkt door gestaag neervallende regens en deze maanden zijn dus minder geschikt voor een verblijf alhier.

Rondreizen

Groepsrondreis Nepal

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Nepal maken we een 5-daagse trektocht in het voorgebergte van het Annapurna-massief. De Himalaya domineren het veelzijdige...

v.a. 1649.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Bij het Phewameer en Nepal