Reizen in Noord- en Zuid-Amerika

Noord-Amerika is al jaren in trek. Vooral de Verenigde Staten zijn populair. Veel mensen huren er een auto en toeren vervolgens enkele weken door het uitgestrekte imposante landschap. Ook spreekt de cultuur aan: westers maar toch anders dan bij ons.

Het prijsniveau is echter zodanig dat je er niet veel budgetreizigers zult tegenkomen. Een langer verblijf wordt kostbaar. Wel zijn er mensen die een poosje in de VS of Canada werken en vervolgens met het verdiende geld richting Zuid-Amerika trekken.

Het fraaie maar overwegend dure Caribische gebied is er vooral voor de liefhebbers van zon, zee en strand. Zowel uit Europa als Noord-Amerika komen jaarlijks vele toeristen voor een korte luier- of watersportvakantie. Ook worden de meeste eilanden frequent aangedaan door cruiseschepen en zijn er op veel plekken jachthavens.

Midden- en Zuid-Amerika, ook wel Latijns-Amerika genoemd, trekt vooral avontuurlijk ingestelde reizigers aan. Dit heeft enerzijds te maken met de, ten dele onjuiste, reputatie als zou het een moeilijk te bereizen en gevaarlijk gebied zijn. Anderzijds heeft de regio inderdaad veel te bieden voor ondernemende mensen. In Midden-Amerika zijn vele vulkanen die je kunt beklimmen, in Zuid-Amerika kun je wandeltochten maken in de Andes of op een boot de Amazone afvaren. Tussendoor kun je de imposante tempelruïnes bezoeken die verspreid in Midden-Amerika en de Andes-landen zijn aan te treffen.

De meeste mensen reizen in nogal hoog tempo door het gebied. Dit is mogelijk omdat alle routes over land lopen en je voor bijna geen enkel land een visum nodig hebt. Bovendien hebben de meeste landen uitstekende busverbindingen. Het rondtrekken hoeft je niet veel te kosten en verscheidene landen zijn zelfs aangenaam goedkoop.

Op cultureel gebied zijn de landen met een grote indianenbevolking verreweg het interessantst, met name Guatemala, Ecuador, Peru en Bolivia. Vooral de indianenmarkten zijn er kleurrijk en sfeervol.

In het algemeen is Midden- en Zuid-Amerika minder toeristisch dan Azië, hetgeen onder andere te maken heeft met de slechte reputatie. Voordeel hiervan is echter dat plaatsen langer hun eigen karakter behouden. De meest populaire landen zijn Mexico, Guatemala, Costa Rica, Ecuador, Peru, Brazilië, en het zuiden van Argentinië en Chili.

In Mexico en Brazilië is de sterk groeiende toeristenindustrie niet alleen gericht op Noord-Amerikanen, maar ook steeds meer op vakantiegangers uit Europa. De meeste mensen bezoeken voornamelijk de badplaatsen aan de kust. Er zijn verscheidene mooie en aangename stranden.

Ook Costa Rica wordt steeds populairder, vooral bij Noord-Amerikanen. Het is niet alleen een erg mooi land, maar heeft bovendien de reputatie dat het er veilig is.

Onderwerpen

  • Hoe kom je in Zuid-Amerika?

    Askaninka meisje in Brazilië
    Vanuit Europa per vliegtuigEen vlucht naar Noord-Amerika hoeft maar weinig te kosten. Er wordt op deze route veel gestunt met de prijzen van tickets. Naar New...