West-Noorwegen

Swipe

Haugesund

Haugesund is een moderne plaats met 32.000 inwoners. Een prettige stad, met een overzichtelijk centrum van vijf parallelle straten langs de baai Smedasundet. Het is opvallend hoe weinig buitenlandse toeristen je er tegenkomt, afgezien van de vele bezoekers aan de congressen van de olie- en gasindustrie. Behalve een moderne stad, is het gebied rond Haugesund rijk aan historische plekken en bezienswaardigheden. De streek Hau-galandet wordt door het toeristenbureau ‘de geboorteplaats van Noorwegen’ genoemd. Haugesund werd gesticht op een strategische plek langs de Karmsund, de beschutte vaarroute langs de kust, die sinds de tijd van de Vikingen als veilige doorgang werd gebruikt. Deze vaarroute ‘Nordvegen’ vormde de basis voor de naam Noorwegen.

Ten noorden van Haugesunds centrum ligt de heuvel Haradshagen, de vermoedelijke laatste rustplaats van koning Harald Hårfagre (Harald Schoonhaar). Hier staat sinds 1872 het nationale monument van Noorwegen, ter herinnering aan de eenwording van Noorwegen door koning Harald Hårfagre na de slag van Hafrsfjord in 872. Op de heuvel staat een grote granieten monoliet, omringd door 29 kleinere obelisken, die de toenmalige Noorse ‘fylker’ (provincies) symboliseren. Vlak bij Haraldshaugen staat een 5 m hoog stenen kruis uit de tijd rond het jaar 1000. Het is een voorbeeld van de eerste van vroegchristelijke invloeden in Noorwegen. Hoewel zich al Vikingkoningen in de omgeving van Haugesund vestigden was de plaats tot 1850 niet veel meer dan een klein vissersdorp. Door de enorme rijkdom van de nabijgelegen haringbestanden in de Noordzee groeide Haugesund vanaf het midden van de 19e eeuw uit tot een belangrijke visserijstad, die rijk werd van de verwerking en het inblikken van haring. De voormalige visserij is nu grotendeels overgenomen door de scheepsbouw en de bouw van olieplatforms voor de Noordzee.

Bezienswaardigheden Haugesund

Ondanks het ontbreken van belangrijke bezienswaardigheden is het een aangename stad om een paar uur te verblijven en een wandeling te maken langs de brede kade. De kade (Indre Kai) langs de haven is de centrale plek van Haugesund, vroeger vol met vissersschepen en handelsboten, tegenwoordig vervangen door plezierjachten. Nog steeds meren hier de snelle veerboten naar Stavanger en Bergen af. Langs de kade liggen enkele oude pakhuizen, maar vooral veel moderne gebouwen, hotels en een tiental cafés en restaurants. Voor een mooi overzicht op de stad kun je het beste een van de hoge bruggen over de Smedasundet beklimmen.

Het opvallendste gebouw van Haugesund is het felroze neoclassicistische gemeentehuis, en er zijn vele fraaie panden in Jugendstil. Omdat Haugesund een belangrijk inkoopcentrum is voor de wijde omgeving heeft de winkelstraat Haraldsgata een opvallend groot winkelaanbod.

Haugesund is een belangrijke Festivalstad. Een bezoek aan de stad is het gezelligst in augustus wanneer de festivals zich aaneenrijgen: achtereenvolgens het ‘Sildajazz’, het Noors Filmfestival, de Havendagen en ’s?werelds langste haringbuffet (met gratis alle mogelijke haringgerechten, zoveel je wilt).

Voor kunstliefhebbers is het Haugesund kunstmuseum (Biledgalleri) interessant (ten noorden van het stadspark), met circa 1500 schilderijen en kunstvoorwerpen een belangrijke kunstverzameling in West-Noorwegen (vooral moderne en hedendaagse kunst; museumwinkel).

Zweden > Jämtland > Järpen-Accommodatie

Kallsedets Fjällcenter

Het terrein ligt aan het Juvuln Meer en vlak bij de 336. Een alternatieve route naar Noorwegen voor wie de E14 wil...

v.a. 1260.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Haugesund en Noorwegen