Langs Sussex Drive

Residentie gouverneur-generaal in Ottawa in de Canadese provincie Ontario (foto Ronald de Lange)
Residentie gouverneur-generaal

Sussex Drive wordt wel de historische mijl van Ottawa in de Canadese provincie Ontario genoemd, al is hij wel wat langer. Het is een van de oudste straten van Ottawa en hij is omzoomd met grote, oude en luxe villa's, historische bouwwerken en enkele ambassadegebouwen. Sussex Drive loopt vanaf Confederation Square naar het noorden, langs Major's Hill Park en de Ottawa River tot aan de residenties van de minister-president en de gouverneur-generaal van Canada. Op deze pagina de interessantste bezienswaardigheden, eerst aan de linkerkant van de straat en dan terug langs de rechterkant.

National Peacekeeping Monument

Toen de Verenigde Naties in 1988 voor uitgevoerde en in gang gezette vredestaken de Nobelprijs voor de Vrede kregen, besloot de Canadese federale regering ter herinnering hieraan een vredesmonument te plaatsen. Dat is het National Peacekeeping Monument en het staat aan het begin van Sussex Drive. Het werd in 1992 onthuld en heet ‘The Reconciliation’ (de verzoening). Op een voet van kalksteen staan drie bronzen beelden: twee mannen en een vrouw, leden van het Canadese vredeskorps. Dat is al in 1948 ingesteld en heeft meegewerkt aan zo ongeveer alle vredesmissies van de VN. Het monument is ontworpen door Jack Harman.

National Gallery of Canada

Het gebouw zelf is al een kunstwerk op zich en dat herbergt een gigantische kunstschat: de National Gallery of Canada, Canada’s nationale kunstgalerie. Het is een bouwwerk van roze graniet, staal en glas, ontworpen met de bibliotheek van het parlement in gedachten, en het staat op de hoek van 380 Sussex Drive en de weg naar de Alexandria-brug over de Ottawa River. Hier is een permanente collectie te zien van onder meer Canadese, Europese, Aziatische en hedendaagse kunst: naar eigen zeggen ‘s werelds grootste collectie Canadese kunst en de grootste verzameling Europese werkstukken van Canada. Op de Canadese afdeling zie je wat van de ontwikkeling van de kunst in Canada, zoals de natuur, landschappen en portretten van Tom Thomson en de Group of Seven en ook kunst en voorwerpen van Canada's inheemse bevolking. Op de Europese afdeling zijn werkstukken te zien van onder meer Van Gogh, Rembrandt, Monet en vele anderen. Een opmerkelijk expositiestuk is de Rideau Street-kapel. Dat is een negentiende-eeuws kloosterkerkje dat stukje voor stukje is afgebroken en binnen de museum-muren weer is opgebouwd. Alleen de kerkbanken zijn weggelaten; op de plaats daarvan zijn bijzondere tentoonstellingen. De National Gallery of Canada is in het winterseizoen dicht op maandag, behalve als dat een feest- of schoolvakantiedag is. Toegang is gratis op donderdagen van 17:00 tot 20:00 uur.

Nepean Point

Op een hoge locatie achter de National Gallery of Canada, met een prachtig uitzicht op de Ottawa River en de sluizen naar het Rideau Canal, is Nepean Point. Hier staat een standbeeld van ontdekkingsreiziger en eerste gouverneur Samuel de Champlain. Hij houdt een astrolabium vast, een voorloper van de sextant. Ernaast is het openluchttheater Astrolabe Theatre waar in de zomer concerten en toneelvoorstellingen worden gehouden. Het beeld is gemaakt door Hamilton MacCarthey.

Royal Canadian Mint

Voor muntgeld kun je terecht bij de Royal Canadian Mint, de Canadese munt. Deze zit in een gebouw met torens en kantelen aan 320 Sussex Drive. Hier worden herdenkingsmunten, munten voor verzamelaars, investeringsmunten, fiches, medailles en gedenkpenningen geslagen voor Canada en vele andere landen. De Royal Canadian Mint bestaat sinds 1908 en is een van de oudste en grootste goud-zuiveraars op het westelijk halfrond. Iedere dag en het hele jaar door kun je er een rondleiding krijgen.

Canada and the World Pavilion

In het gebouw aan 50 Sussex Drive heeft van 2001 tot 2005 het museum Canada and the World Pavilion gezeten, een expositiecentrum gewijd aan de bijdragen van Canada aan onder meer internationale diplomatie, handhaving van de wereldvrede, ontwikkelingshulp, sport, kunst, en wetenschap en technologie. Omdat het te weinig bezoekers kreeg, werd het gesloten. Het staat bij de Rideau Falls, de Rideau River en de Ottawa River; bezienswaardige locaties waar het ook op uitkijkt. In 2017 is het echter weer opengegaan als Canada's Centre for Geography and Exploration (centrum voor geografie en aardrijkskundig onderzoek). Dat is een activiteit van de Royal Canadian Geographic Society (zeg maar het Canadese aardrijkskundig genootschap), dat er ook zijn hoofdkantoor heeft gekregen. In het centrum zijn expositieruimtes waarin activiteiten op het gebied van geografisch onderwijs en onderzoek centraal staan. Rond het gebouw is het Rideau Falls Park en dat is (en blijft) gewoon toegankelijk.

Residentie minister-president

Op 24 Sussex Drive woont de minister-president van Canada. Het is een villa uit 1866 die uitkijkt op de Ottawa River. In 1943 kocht de Canadese overheid het pand. Na een ingrijpende verbouwing werd het in 1951 de officiële residentie van de minister-president. Het is niet voor publiek toegankelijk.

Rideau Hall

In het algemeen spraakgebruik wordt het Rideau Hall genoemd, maar officieel heet het Government House. Het betreft de residentie van de vertegenwoordiger van de Britse koningin in Canada, de gouverneur-generaal. Rideau Hall is een villa in een 32 hectare groot park aan 1 Sussex Drive, circa 3,5 kilometer vanaf Parliament Hill. Je kunt alleen naar binnen met een rondleiding. Deze voert je door het publieke deel van de woning. In de zomermaanden vertrekt dagelijks elke tien minuten een Engels- of Franstalige tour. Ook door de tuinen en de kassen rond de villa worden rondleidingen gegeven, maar die zijn wat minder frequent. Rondleidingen en toegang zijn gratis. Je moet wel een kaartje en een bezoekerspas halen. Het park rond de villa omvat glooiende grasvelden, slingerende paden, bossen en tuinen. Getracht is er een Canadese sfeer aan te geven door Canadese bomen en planten te gebruiken en er een totem en een inukshuk neer te zetten. Traditioneel wordt ieder voorjaar maple syrup uit de esdoorns getapt. Er zijn meer dan drieduizend bomen, waaronder sommige ouder dan de confederatie zelf. Vele daarvan zijn geplant door buitenlandse gasten. Aan plaquettes is te zien wie hier zoal zijn geweest. Vlak bij de hoofdpoort is in het voormalige woonverblijf van de tuinman een bezoekerscentrum met displays over de functie van gouverneur-generaal en een theaterzaaltje waar je een film kunt zien over Rideau Hall en zijn geschiedenis. Parkeerruimte is een straat verder, niet direct bij de residentie; gehandicapten mogen wel op het terrein zelf parkeren. De stadstours stoppen allemaal vlak voor de hoofdpoort.

Voormalig stadhuis

Op een eiland in de Rideau River staat, op 111 Sussex Drive, een modern, architectonisch interessant gebouw van veel glas en staal. Hierin was tot 2003 het stadhuis van Ottawa. In dat jaar kreeg de gemeente nieuw onderdak aan Laurier Avenue in het centrum van de stad. De federale overheid heeft het pand sindsdien in gebruik. Het is niet voor publiek toegankelijk.

Cathedral-Basilica of Notre-Dame

Na 24 jaar bouwen was in 1865 de Cathedral-Basilica of Notre-Dame gereed. Deze kerk staat aan Sussex Drive, op de hoek met St. Patrick Street, tegenover de National Gallery of Canada. In het jaar 2000 kwam een volledige restauratie gereed. Het is Ottawa’s oudste overgebleven kerkgebouw. In de voorgevel zitten twee torenspitsen links en rechts naast een verguld Madonna-beeld met kind. Binnen vallen het neogotische, geschilderde interieur en het houtsnijwerk op, onder andere bij het koor. Rond het altaar staan circa tweehonderd standbeelden.

ByWard Market

Een van de oudste delen van Ottawa ligt aan de oostkant van het Rideau Canal, begrensd door Sussex Drive, Rideau Street, King Edward Avenue en St. Patrick Street. Eerst was dit de arbeidersbuurt Lowertown. Circa 1830 werd die uitgebreid met een marktgebouw aan George Street. Dat werd ByWard Market genoemd en is altijd in functie gebleven, ook al was het pand zelf soms niet meer dan een paar brokken muur. Het is nu Canada’s oudste, continu functionerende boerenmarkt, zo wordt gezegd. Boeren uit het westen van Québec en uit de Ottawa-vallei kwamen en komen hier hun verse producten aan de man brengen. Tot aan de jaren 1980 werd ook levende have verhandeld, koeien en varkens bijvoorbeeld. Dat werd echter vanwege stankoverlast gestopt. Met de opening van winkelcentra aan Rideau Street werd ook de ByWard Market herontdekt. De belangstelling om er een winkeltje te beginnen en er te gaan wonen, begon flink te groeien. Veel panden werden gesloopt of gerenoveerd. Tegenwoordig is de ByWard Market een van de ‘trendiest places’ om te wonen, te winkelen en uit te gaan. Er is een uitgebreid nachtleven met muziekbars, nachtclubs en discotheken, er zijn modieuze restaurants, bistro’s en kunstgalerieën. Maar nog steeds is het ook een markt met stalletjes in straatjes met kinderkopjes.

 

Bestemmingen in de omgeving van Langs Sussex Drive

 • Gatineau

  Gatineau en Museum of Civilization vanaf Ottawa (foto Ronald de Lange)
  De tweede grote stad van de National Capital Region is Gatineau aan de Québec-kant van de Ottawa River. Die is niet zo groot als het er tegenover in de provincie...
 • Greenbelt

  Het natuurpark Greenbelt in Ottawa, Ontario.
  Rond het Ottawa-deel van Canada's National Capital Region is een groen gebied verwezenlijkt dat de Greenbelt wordt genoemd. Daar zijn natuurgebieden en...
 • Nederlandse tulpen in Canada's National Capital Region

  Tulpen in Ottawa, de National Capital Region van Canada.
  Als je in het voorjaar in Canada's National Capital Region en vooral in Ottawa (provincie Ontario) en Gatineau (provincie Québec) bent, zul je parken en perken...
 • Parliament Hill

  Parlementsgebouwen in Ottawa in de Canadese provincie Ontario (foto: Ronald de Lange)
  Het symbolische hart van Canada staat op Parliament Hill, de heuvel met parlements- en regeringsgebouwen in het centrum van Ottawa in de provincie Ontario. Hier...
 • Rond Parliament Hill

  Sluizen in het Rideau Canal in Ottawa in de Canadese provincie Ontario (foto: Ronald de Lange)
  Parliament Hill, de locatie van Canada's nationale parlement, ligt centraal in Ottawa in de Canadese provincie Ontario. De heuvel grenst aan het stadscentrum en...