Rond Parliament Hill

Sluizen in het Rideau Canal in Ottawa in de Canadese provincie Ontario (foto: Ronald de Lange)
Sluizen in het Rideau Canal

Parliament Hill, de locatie van Canada's nationale parlement, ligt centraal in Ottawa in de Canadese provincie Ontario. De heuvel grenst aan het stadscentrum en direct er omheen zijn diverse aardige bezienswaardigheden.

Rideau Canal

Tussen de oostelijke rotswand van Parliament Hill en het luxe hotel Château Laurier zijn de Ottawa Locks. Dat zijn sluizen die het Rideau Canal toegankelijk maken vanaf de Ottawa River. Ze vormen het begin van een 202 kilometer lang complex van rivieren en meren die door kanalen met elkaar zijn verbonden. Bij Kingston mondt het uit in Lake Ontario, vlak bij waar de St. Lawrence River uit dat meer ontspringt. De vaarweg klimt eerst 83 meter naar het hoogste punt bij Newboro in Upper Rideau Lake en daalt dan vijftig meter naar Kingston. Daarvoor zijn bij 24 plaatsen in totaal 47 sluizen gebouwd. Met de aanleg werd in 1826 onder leiding van kolonel John By begonnen. In 1832 konden de eerste schepen de hele lengte doorvaren. De meeste van de sluizen worden nog altijd met de hand bediend. Onder normale weersomstandigheden is het kanaal bevaarbaar van eind mei tot half oktober. Het wordt alleen nog voor het toerisme en de pleziervaart gebruikt. De Ottawa Locks zijn acht sluizen achter elkaar gebouwd om de hoogte van zo’n 24 meter bij Parliament Hill te kunnen overbruggen. De sluisbakken zijn net grote treden van een reuzentrap. Om de beurt gaan de deuren tussen die treden open om schepen in en uit te laten varen. Bovenaan, vlak bij Wellington Street en Confederation Square, staat een sluiswachtershuisje waarin displays staan over de werking en de geschiedenis van sluizen en kanaal. Vandaar gaat het kanaal voor een deel onder Confederation Square door naar Dows Lake. Ten zuiden daarvan, bij Hog’s Back Park, komt het in de Rideau River uit. Het Ottawa-deel van het kanaal is in de winter met bijna acht kilometer ‘s werelds langste ijsbaan. Gemiddeld kan deze 64 dagen per jaar worden gebruikt, meestal vanaf eind december of begin januari tot eind februari of begin maart. In februari is deze schaatsbaan het middelpunt van het Winterlude-festival (zie daarover ook de pagina over activiteiten en festiviteiten in Ottawa).

Bytown Museum

Aan de voet ten oosten van Parliament Hill staat ongeveer halverwege de sluizenreeks in het Rideau Canal het Bytown Museum. Dat is een relatief klein, rechthoekig gebouw dat tamelijk eenzaam naast die sluizen staat. Bytown was de plaats die later Ottawa werd, genoemd naar kolonel By. Het museum zit in het oudste stenen gebouw van Ottawa en diende eerst voor de opslag van militaire voorraden, gereedschappen en bouwmaterialen. Nu zijn er displays en exposities te bekijken over de geschiedenis van Ottawa en van het kanaal. Het Bytown Museum is open van april tot en met november.

National War Memorial

Op Confederation Square, een groot plein schuin tegenover Parliament Hill aan de rand van het stadscentrum, staat het National War Memorial. Dit is een oorlogsmonument ter nagedachtenis aan alle Canadezen die voor Canada oorlogen zijn ingegaan, daarmee hun land hebben gediend en daarbij hun leven hebben gelaten. Het werd in 1939, enkele maanden voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, onthuld door koning George VI. In 1982 werden de data toegevoegd van de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) en van de Koreaanse Oorlog (1950-1953). In mei 2000 kwam bij dit War Memorial een graf voor de ‘onbekende soldaat’. Vanuit de oorlogsbegraafplaats bij Vimy in Frankrijk werden de resten van een niet geïdentificeerde Canadese militair overgebracht en hier met militaire eer herbegraven in aarde uit alle Canadese provincies en territoria. Het monument is een ontwerp van Vernon March.

Terry Fox Statue

Op 12 april 1980 startte Terry Fox aan de Canadese oostkust in St. John’s (Canadese provincie Newfoundland and Labrador) met een reuzen-marathon die hem al rennend naar de westkust van Canada moest brengen. Doel was aandacht te vragen en geld in te zamelen voor het kankeronderzoek. Hijzelf had aan deze ziekte een been verloren. Op 1 september van datzelfde jaar moest hij bij Thunder Bay in het westen van de provincie Ontario zijn ‘Marathon of Hope’ echter opgeven omdat de ziekte ook de rest van zijn lichaam te zeer had aangetast. Hij had gemiddeld veertig kilometer per dag gerend en zo’n 24 miljoen Canadese dollar bij elkaar gekregen. In juni 1981 overleed hij. Sindsdien heeft hij in Canada een soort heldenstatus gekregen. Hier in Ottawa wordt hij geëerd met een standbeeld aan Wellington Street, recht tegenover Parliament Hill. Je komt Terry Fox en zijn beeltenis in zeer veel plaatsen tegen, overal in Canada. Hij was afkomstig uit Winnipeg in de Canadese provincie Manitoba. Het beeld is gemaakt door John Hooper.

Capital Information Kiosk

Tegenover de parlementsgebouwen, aan 90 Wellington Street, is het Hill Centre. Daar kun je kaartjes ophalen voor een rondleiding door het hoofdgebouw op Parliament Hill (zie de pagina over Parliament Hill). In datzelfde gebouw zit ook de Capital Information Kiosk (vaak nog Capital InfoCentre genoemd). Dat is een toeristeninformatiekantoor van de National Capital Region. Je kunt er onder andere plattegronden en informatiemateriaal krijgen. Het merendeel daarvan is gratis. De Capital Information Kiosk is alle dagen van het jaar open behalve beide kerstdagen en nieuwjaarsdag. Binnen Canada kun je er op werkdagen telefonische informatie opvragen via nummer 1-866-811-0055.

Supreme Court of Canada

Aan de westkant van Parliament Hill, schuin tegenover het Capital InfoCentre, is het hoogste Canadese rechtscollege, de Supreme Court of Canada, het hooggerechtshof. Dat is gehuisvest aan 301 Wellington Street, in een indrukwekkend gebouw met torentjes. Het kijkt vanaf een klif uit op de Ottawa River. Lobby en rechtszalen zijn in de zomermaanden alle dagen van de week toegankelijk, daarbuiten alleen op werkdagen. Dan verzorgen rechtenstudenten rondleidingen.

Canadian War Museum

Ongeveer links van de Supreme Court of Canada, ten westen van Parliament Hill, is aan 1 Vimy Place het Canadian War Museum. Dat is op de hoek van Booth Street en Sir John A. Macdonald Parkway (voorheen de Ottawa River Parkway geheten), in het verlengde van Wellington Street westwaarts. Dit oorlogsmuseum is in 2005 geopend; voordien was het gevestigd in een historisch pand aan Sussex Drive. Het heeft een indrukwekkende verzameling voorwerpen die met oorlog te maken hebben. Onder meer is er een permanente collectie van de Canadese militaire geschiedenis, vanaf de Franse tijd tot de tegenwoordige vredesmissies. Ook is er een verzameling van zo’n dertienduizend kunstwerken die vooral over oorlogsonderwerpen gaan. Daar zijn ook schilderijen bij met Canadezen die in de Tweede Wereldoorlog in Nederland en België aan de bevrijding meehielpen. Pronkstuk is een auto van Hitler, een gepantserde Mercedes Benz-limousine, compleet met beschadigingen, een gebroken voorruit en kogelgaten. Betreffende de wereldoorlogen zijn in dit museum de strijd en de bevrijding te zien vanuit het oogpunt van de geallieerde bevrijders en niet vanuit de bezette gebieden, zoals we in West-Europa gewend zijn.

Turtle Island

Lang geleden bedekte de schepper de Aarde met water om een nieuw leven te laten beginnen voor alle mensen. Een klein beetje van het oorspronkelijke land kwam echter op de rug van een schildpad terecht. Toen die uit het water omhoog kwam, werd dat Turtle Island, het eiland van de schildpad. Het was het begin van wat nu Noord-Amerika is. Zo althans gaat een inheemse legende over het ontstaan van de Aarde. Een toeristische attractie op Victoria Island, midden in de Ottawa River aan de voet van de Chaudières Falls en uitkijkend op Parliament Hill, is hiernaar Turtle Island genoemd. Victoria Island was een van de eerste handelsposten in Canada. De inheemse volkeren ontmoetten elkaar hier en handelden er. Nu is er een handelspost voor de toeristen. Je kunt er authentieke producten als dromenvangers, mocassins, kraal-borduurwerk, houtsnijwerk, beeldjes en andere kunstwerken kopen. Op het oostelijke deel van het eiland is een inheems kampement. Zelf noemen ze het een aboriginal experience in het hart van Ottawa. Hier kun je tipi’s zien, kano’s van berkenbast, totempalen, een Cree-jagerskamp en displays van inheemse volkeren in heel Canada. In de zomermaanden worden er demonstraties gegeven in het bouwen van kano’s, het klaarmaken van traditionele inheemse maaltijden, hout bewerken en leerlooien. Ook worden er dansen en gezangen uitgevoerd, legendes en verhalen verteld. In 2018 was het echter voorlopig voor het laatst dat dit gebeurde. Er zijn ernstige vervuilingen op het eiland gevonden, die het noodzakelijk maken dat het wordt schoongemaakt. Victoria Island is nu voor toeristen gesloten en zal pas na de reiniging weer worden geopend. Dat zal vermoedelijk na 2025 zijn.

 

Bestemmingen in de omgeving van Rond Parliament Hill

 • Gatineau

  Gatineau en Museum of Civilization vanaf Ottawa (foto Ronald de Lange)
  De tweede grote stad van de National Capital Region is Gatineau aan de Québec-kant van de Ottawa River. Die is niet zo groot als het er tegenover in de provincie...
 • Greenbelt

  Het natuurpark Greenbelt in Ottawa, Ontario.
  Rond het Ottawa-deel van Canada's National Capital Region is een groen gebied verwezenlijkt dat de Greenbelt wordt genoemd. Daar zijn natuurgebieden en...
 • Langs Sussex Drive

  Residentie gouverneur-generaal in Ottawa in de Canadese provincie Ontario (foto Ronald de Lange)
  Sussex Drive wordt wel de historische mijl van Ottawa in de Canadese provincie Ontario genoemd, al is hij wel wat langer. Het is een van de oudste straten van...
 • Nederlandse tulpen in Canada's National Capital Region

  Tulpen in Ottawa, de National Capital Region van Canada.
  Als je in het voorjaar in Canada's National Capital Region en vooral in Ottawa (provincie Ontario) en Gatineau (provincie Québec) bent, zul je parken en perken...
 • Parliament Hill

  Parlementsgebouwen in Ottawa in de Canadese provincie Ontario (foto: Ronald de Lange)
  Het symbolische hart van Canada staat op Parliament Hill, de heuvel met parlements- en regeringsgebouwen in het centrum van Ottawa in de provincie Ontario. Hier...