Bad Essen

Sole Arena in Bad Essen
Sole Arena in Bad Essen

Het plaatsje ligt een heel stuk buiten het grote gebied van de kuuroorden die zich ten zuiden van Osnabrück bevinden. Juist hier valt het op dat nog maar weinig mensen het gebied als toerist bezoeken. De mensen zijn er gemoedelijk, er hangt een ontspannen sfeer. Dat krijgen de gasten die komen voor de heilzame werking van de zoutwaterbaden in Bad Essen er gratis bij.

In 2010 werd in het Sole Park de Sole Arena geopend. Het park is vrij toegankelijk. Mensen met ademhalingsproblemen kunnen hier kennismaken met de heizame werking van zout water. In de uitsparingen in de 'bomen' (wat in werkelijkheid gradierwerken zijn) wordt zoutwaterdamp zeer fijn verneveld en op dinsdagmiddag rond 17.00 uur kunt u de heilzame werking ervan aan den lijve ondervinden.

Het dorpsplein van het ruim 15.000 inwoners tellende plaatsje (2015) behoort tot de schilderachtigste van heel Osnabrücker Land. Neem eens een kijkje bij de artsenpraktijk. Je hoeft niets te mankeren om onder de indruk te raken van het uit 1075 daterende pand. De 500 jaar oude St. Nicolaikirche staat aan de driekantige Kirchplatz en wordt omgeven door tal van fraaie vakwerkhuizen.

In de directe omgeving zijn tal van bezienswaardigheden zoals het kasteel Wittlage waarvan de fundamenten rond 1310 gelegd werden. Het kasteel is in gebruik als conferentieoord. De waterburcht Ippenburg, eveneens daterend van voor 1400, ligt ten noorden van het plaatsje en als je alle bezienswaardigheden in de omgeving wilt zien wandel of fiets dan de zogenoemde Schlösser Rundweg.

Als je op zoek wilt gaan naar het verre verleden ga dan naar Barkhausen, een kilometer of 8 ten zuidoosten van Bad Essen. Op een rotswand zijn sporen zichtbaar van dinosaurussen die hier naar schatting zo'n 140 miljoen jaar geleden rondwandelden.

Neem ook een kijkje bij de Arenshorst in Bohmte, enkele kilometers ten nooren van Bad Essen. De waterburcht kwam in 1632 gereed en is heel bekend vanwege het prachtige vakwerk. Bohmte kreeg ook bekendheid vanwege het feit dat de schepper van Max und Moritz, de wereldberoemd geworden schilder, tekenaar en dichter Wilhem Busch (1832-1908) hier ook graag zijn vakantie mocht doorbrengen. Golfliefhebbers vinden een prachtig court in Bohmte. Én je vindt in Bohmte de enige vakwerkkerk in het Osnabrücker Land.

Voor fietsers zou een bezoek aan Arenshorst een eerste stop kunnen zijn op weg naar de Dümmersee. Het landschap tussen Bad Essen en de Dümmersee is niet al te moeilijk voor fietsers, maar zeer de moeite van het bekijken (zeg maar beleven) waard.

Bad Essen doet veel voor de inwoners en hun gasten. Zo is er een voorjaarsfeest in mei, een molendag in juni, een historische markt in augustus en in de adventstijd organiseert Bad Essen een zeer attractieve kerstmarkt.

Informatie:

Tourist-Info Bad Essen
Lindenstrasse 25
49152 Bad Essen
Tel. 05472 - 94 920  
E-mail: [email protected]  Internet: www.badessen.info

 

Bestemmingen in de omgeving van Bad Essen

 • Belm

  Belm, Hager Hof
  De naam Belm is onlosmakelijk verbonden met die van Widukind (Wittekind, de Saksische tegenstander van Karel de Grote). Widukind leeft in talloze verhalen en...
 • Bissendorf

  Bissendorf, Schelenburg
  De gezonde lucht en de prachtige omgeving lokken veel mensen in de richting van Bissendorf en het heuvelland er omheen. De grootste trekpleister wordt gevormd...
 • Melle

  Automuseum Melle
  Op ongeveer 20 kilometer ten zuidoosten van Osnabrück ligt de plaats Melle, met bijna 46.000 inwoners (2015), de grootste plaats in de omgeving van Osnabrück. Er...
 • Ostercappeln

  Camping Kronensee
  Midden in het natuurpark TERRA.vita ligt de plattelandsgemeente Ostercappeln met bijna 9.500 inwoners (2015). Het is, vanwege z'n ligging, een geliefd...

Kaart van Bad Essen en omgeving