Bratislava

Swipe

Burchtheuvel

Vanaf de Donau is de robuuste burcht met de vier hoektorens al van verre te zien. Vanwege de vorm wordt de vesting ook wel 'omgekeerde tafel' genoemd. Al in de twaalfde eeuw werd hier op de ruïnes van een oude nederzetting een Romaans stenen kasteel neergezet. Tussen 1431 en 1434 werd deze burcht tot een gotische vesting omgebouwd. Het huidige vierkante grondvlak ontstond in die tijd. Halverwege de 16e eeuw werden versterkingen aangebracht om de aanvallen van de Turken te kunnen weerstaan. Ongeveer een eeuw later werd een derde verdieping toegevoegd en werden de hoeken met vier torens versterkt. De laatste gedaantewisseling onderging het kasteel in de tijd van Maria Theresia, omdat zij er wilde wonen als ze in Bratislava was. Bovendien had ze een representatief gebouw nodig voor belangrijke ontvangsten. Maria Theresia had een behoorlijke omvang en had wat moeite met traplopen. Daarom liet ze de trappen in het kasteel breed maken en zijn de treden laag. Zo kon ze de trap te paard opgaan. Ze liet ook de gracht om de stad dempen, omdat ze de stank van het sterk vervuilde water ondraaglijk vond.

Het burchtmuseum huisvest een afdeling van het Nationaal Museum. In dit gebouw ligt de nadruk op het sociale leven van de mens. De gevarieerde en uitgebreide collectie beslaat het tijdperk tussen de prehistorie en de tegenwoordige tijd. Het museum bezit onder andere prehistorische gebruiksvoorwerpen, een muntenverzameling, maquettes van kastelen, een pijpencollectie, kinderspeelgoed, marionetten en nog veel meer.

Op een deel van het glaswerk is de figuur van Jánošik, de Slowaakse nationale held geschilderd. Zijn beeltenis is ook populair in de rest van Slowakije. (Zie Liptovsky Mikuláš voor de legende over deze volksheld). Ook het Muziekmuseum is in de burcht ondergebracht.

Op de burchtheuvel iets dichter bij de stad staat de Sint-Nicolaaskerk (Pravoslávny chrám sv. Miluláša). Deze kleine, Rus-sisch-orthodoxe kerk stamt uit de zeventiende eeuw. Een trapje leidt van de kerk naar de straat Mikulášska. In het opmerkelijke 18e-eeuwse rococohuis 'U dobrého pastiera' (in de goede herder) is het Klokkenmuseum gehuisvest. Het beeld van de goede herder staat in een nis tegen de muur en is rond 1860 gemaakt. Iets verderop in de straat staat het Joods museum. Het vertelt de geschiedenis van de joden in Bratislava en in de rest van Slowakije. Vlakbij staat het Museum van de ambachtelijke kunst, met onder andere kunstig gesmede ijzeren hekken, meubels, servies en glaswerk.

10 prachtige bestemmingen in Burchtheuvel en Slowakije