Alcohol

In het verkeer

Het maximaal toegestane alcoholpromillage is in Spanje gelijk aan Nederland: 0,5 promillage. Heeft de bestuurder minder dan 2 jaar zijn rijbewijs of heeft het voertuig meer dan 8 zitplaatsen, dan geldt een maximum van 0,3 promille.

Jongeren

In Spanje is alcohol voor jongeren onder de 18 verboden.

Verkoop

Supermarkten en slijterijen mogen na 22:00 geen alcohol meer verkopen. Verkoop aan jongeren onder de 18 is verboden.

Op straat

Sinds kort geldt in Spanje een wet die het drinken van alcohol op straat verbiedt. Deze is vooral bedoeld om een eind te maken aan zogenaamde botellónes (‘grote flessen’). Dit zijn openbare drankfestijnen die de laagste jaren massale vormen hebben aangenomen, mede door gebruik van sociale media.

Het voorhanden hebben van een flesje water of frisdrank (wodka of mixdrank…?) kan soms al tot problemen leiden – zulke gevallen zijn incidenteel in de Spaanse pers gemeld.

Reacties

Beste landenexpert, wordt de leeftijdsgrens vanaf 2014 verhoord van 18 jaar tot 21 jaar? of blijft de alcoholgrens ook gewoon in 2014 nog 18 jaar? Alvast bedankt! Mvg, Ellis

Beste Ellis, ik weet het niet zelf, maar heb even gegoogled en heb nergens aanpassingen gezien in de leeftijd.

beste naar ik verneem zou er een nul tolerantie zijn i v m drinken en chaufferen en zeker gericht naar "buitenlanders" hebben jullie hier enige weet van?

Beste Lambert, er is alleen een 0-tolerance grens als je minder dan 2 jaar een rijbewijs hebt (eigenlijk 0,3%, maar dat staat gelijk aan 1 glas zwakalcoholische drank en zit dicht tegen 0 aan) of in een vrachtwagen rijdt. De meeste controles vinden plaats tijdens kerstmis en Nieuwjaar en tijdens de vakantiemaanden juli en augustus. In de laatste twee genoemde maanden worden buitenlanders vaak in Spanje aangehouden om het alcoholpercentage te controleren. Dit komt omdat buitenlanders in Spanje vaak uit eten gaan en daarbij iets willen drinken. Zorg dus dat u nooit teveel drinkt. Let op: een glas wijn kan (door de ongecontroleerde hoeveelheid in een glas) vaak al teveel zijn (geldt overigens ook in Nederland). Het is sowieso niet verstandig om het drinken van alcohol en autorijden (ook al is het onder de toegestane limiet) in Spanje te combineren. De wegen en de manier van rijden van uw medeweggebruikers zijn vaak onbekend en vereisen 100% aandacht. P.S. Er is wel 0-tolerance voor het drinken van alcohol op de openbare weg; houd daar rekening mee!