Sri Lanka

Swipe

Promotie versus commotie

Het economisch beleid van de huidige regering is gericht op de bevordering van export en het aantrekken van buitenlandse investeerders. Men wil vooral de vestiging van nieuwe industrieën stimuleren. Men heeft daar buitenlands kapitaal voor nodig en dus doet men alles om investeringen in Sri Lanka aantrekkelijk te maken. Met name twee vrijhandelszones (Free Trade Zone) in de buurt van Colombo hebben aanvankelijk grote belangstelling van buitenlandse investeerders weten te wekken. De hoge verwachtingen werden echter niet beantwoord. Met name de commotie rond de voortdurende confrontaties tussen Singalezen en Tamils schrok veel potentiële investeerders af. Ook tegenwoordig nog zijn investeerders afwachtend om veel geld in het land te investeren. 

Ook het toerisme, naast thee en migrantenarbeid in het Midden-Oosten de belangrijkste inkomstenbron voor het land, liep als gevolg van de conflicten terug. Voorts stegen de militaire uitgaven sterk. Waar in 1978 de uitgaven voor defensie nog 2% van de staatsbegroting bedroegen, is dit percentage nu gestegen tot meer dan 20%. Slechts een politieke oplossing van dit conflict kon veel van de druk op de Sri Lankaanse economie wegnemen. In 2002 kwam er eindelijk een wapenstilstand tussen de strijdende partijen. Sindsdien is men bezig zijn om de verwaarloosde infrastructuur in de noordelijke en oostelijke provincies in de oude staat te herstellen. Ondertussen is Sri Lank politiek gezien nog niet geheel in rustig vaarwater beland. 

Op 26 december 2004 werd Sri Lanka getroffen door een zware tsunami die werd veroorzaakt door een zeebeving. 35.000 Sri Lankanen kwamen hierbij om het leven, 5000 mensen zijn nooit teruggevonden. 

10 prachtige bestemmingen in Sri Lanka