Onder dak in Tirol en Vorarlberg

Hotel Tannenhof in Warth
Hotel Tannenhof in Warth

De eenvoudigste manier om een overnachtingsadres te vinden is door het raadplegen van de mogelijkheden bij de lokale toeristenorganisatie. Let erop dat deze, zeker buiten de hoogseizoenen, vaak beperkte openingstijden hebben. Als je je aan de balie vervoegt en vertelt wat je wilt dan geeft men je adressen die in aanmerking komen. Als het om een of twee nachten gaat zal men je doorverwijzen naar een Pension of Privatzimmer. Dikwijls informeert men er zelfs op het betreffende adres naar de nog openstaande mogelijkheden. In beide gevallen wordt je op pad gestuurd met een plattegrondje waarop de adressen zijn aangegeven. Je kunt ook zelf op zoek gaan, een bordje ‘Zimmer frei’ is vaak snel gevonden. Hoe je ook aan het adres komt: men laat je de kamer zien, vertelt je de prijs en je bent vrij om te blijven of om verder te zoeken. Bij de prijs is het ontbijt inbegrepen.

Een hotel is uiteraard een optie, dit is echter een stuk duurder en lang niet altijd is men bereid om je voor één nacht te herbergen, zeker niet in de kleine familiehotels die in vrijwel elke plaats te vinden zijn. Het kan ook zijn dat je een toeslag moet betalen voor het verblijf van een nacht. Een iets minder luxe, maar zeker niet minder gezellige overnachtingsmogelijkheid vindt je in een Gasthof of Gasthaus. Het beste vergelijk wordt wellicht gemaakt door het woord herberg. Er is een gelagkamer waar warm eten wordt geserveerd en je kunt er als je dat wilt de avond doorbrengen met een boek of een spelletje.

Het zoeken naar een overnachtingsadres in deze categorieën is in de grotere toeristenplaatsen veelal geautomatiseerd. Op een plattegrond toont men de mogelijkheden en er is vaak door middel van een rood of een groen lampje aangegeven of er nog plaatsen beschikbaar zijn. Soms kun je met een simpele druk op de knop bij het betreffende overnachtingsadres op de kaart of een separaat toetsenbord met de namen van de onderkomens, rechtstreeks telefonisch verbinding krijgen met het pension of hotel van je keuze.

Als je vooraf besproken hebt (of je bent tijdig op het adres van je keuze), dan valt te denken aan een overnachting in een Jugendherberge. De mogelijkheden zijn aanzienlijk beperkter en mensen die lid zijn van een jeugdherbergorganisatie (waar ook ter wereld) hebben voorrang boven niet-leden. Bovendien wordt voor niet-leden een hogere prijs berekend. Denk bij het woord 'jeugdherberg' niet direct aan jeugd, als je lid bent van zo’n organisatie doet de leeftijd er niet toe. In een aantal gevallen is er een gezinskamer binnen de muren, doorgaans met zelfverzorgingsfaciliteiten.

Voor een wat langer verblijf kun je wellicht denken aan een Ferienhaus of Ferienwohnung. Een Ferienhaus is doorgaans een vrijstaande woning, een etage of een gedeelte van een woning wordt Ferienwohnung genoemd. Beiden zijn ingericht voor een langer verblijf en bieden de mogelijkheid tot zelfverzorging. Ook op campings kun je vaak terecht, sommige campings verhuren caravans of hebben eenvoudige huisjes voor de passant beschikbaar.

Tenslotte, wat te denken van een of meerdere overnachtingen op een boerderij? Vooral als je met kinderen reist een zeer aantrekkelijke optie. Soms biedt men overnachtingen met ontbijt aan, soms zijn er mogelijkheden tot zelfverzorging. Ook hier ziet men je liever voor een wat langere periode komen, maar zeker buiten het seizoen zijn er talloze mogelijkheden.

Kortom, als je naar Tirol of Vorarlberg afreist hoef je niet bang te zijn dat je geen onderdak kunt vinden. Echter, in de hoogseizoenen is vooraf bespreken beslist geen overbodige luxe. Je kunt je tot de toeristenorganisatie in de plaats je keuze wenden of je schakelt een landelijke organisatie in die zich op een specifieke soort vakantie heeft toegelegd. Mogelijkheden te over!

 • Hotels en pensions

  First Mountain Hotel Gaschurn
  De hotels en pensions in Tirol en Vorarlberg bieden alles wat je je wensen kan, van eenvoudig tot zeer luxe. Je kunt een kamer huren in een kasteel met alles...
 • Kamperen

  Kamperen in een alpeniglo (Brixental)
  Er zijn tal van mogelijkheden om in Tirol en Vorarlberg te kamperen. Er zijn honderden campings waar je je tent op kunt slaan, je caravan of camper neer kunt...
 • Vakantie op de boerderij

  Vakantie op de boerderij
  Vakantie houden ‘bij de boer’ was enkele decennia geleden nog een activiteit die was voorbehouden aan alternatieve vakantiegangers, geitenwollensokken dragers en...