Dalyan

Swipe

Dalyan

Dalyan ligt dicht bij het antieke Kaunos in een vruchtbare, zeer groene vlakte, niet ver van het punt waar de rivier die het Köycegiz-meer gevormd heeft, in zee stroomt. Om er te komen kunt u de boot nemen vanuit Marmaris of Fethiye, of over de weg reizen.
De bewoners leven van de land- en tuinbouw en van de visserij. Dalyans zijn een soort visinstallaties; als u een boottochtje naar Kaunos of het strand maakt, zult u ze vanzelf tegenkomen. Er wordt hier veel paling gevangen, die onder andere naar Nederland geëxporteerd wordt! Toerisme is een betrekkelijk nieuwe bron van inkomsten voor de Dalyanen. Ze springen erop in door pensions en restaurants te openen, en door boottochtjes te organiseren. Daarbij kunt u twee kanten op. Aan de noordzijde ligt het al eerder genoemde meer, waar warme zwavelbronnen in uitkomen. De omgeving van het meer is moerassig en erg vogelrijk; ook zult u er waterschildpadden aantreffen. Op de achtergrond verheffen zich de Gölgeli Dagi (= bergen)...
De andere kant op vaart u tussen het riet door in de richting van de zee. Eerst passeert u daarbij een visversperring, die bij de Dalyans hoort. In de rotsen van de westelijke oever zijn soortgelijke grafkamers als in Fethiye te zien; ze zijn door de Cariërs in Lykische stijl gemaakt. Na een half uurtje legt de boot aan bij de steiger, aan het begin van het pad naar de ruïnes van Kaunos. Wie dat te lang duurt of wie liever gaat lopen, kan de dorpsstraat volgen tot bij het water; een veerbootje zet de mensen over. Vandaar is het maar een halve kilometer lopen naar Kaunos, dat tegen een lage berg gebouwd was. Dalyan is wereldberoemd dankzij de aanwezigheid van de Middellandse Zee-reuzenschildpad, de zogenoemde Karetschildpad die op het beschermde Iztuzu-strand leeft. Zie verderop op deze webpagina betreffende Dalyan (onder de advertentie).

Kaunos

Kaunos bestond al in de 6e eeuw v.C. Het was in de 3e eeuw v.C. een belangrijke Carische stad, maar omdat het een grensgebied was, heeft Kaunos veel Lykische invloeden ondergaan - zoals ook uit de rotsgraven blijkt. Eén van de belangrijkste redenen waarom Kaunos uiteindelijk verlaten werd, was naast het verzanden van de haven, een niet aflatende malariaplaag.
Van de steiger loopt u in tien minuten naar het opgravingsgebied. Daarbij passeert u eerst de ruïnes van de Byzantijnse basiliek. Vervolgens komt u langs de resten van een omvangrijk thermencomplex, waarvan diverse muren nog overeind staan. Andere restjes muur maakten deel uit van de verdedigingswal die de Pers Mausolos hier liet bouwen. De belangrijkste bezienswaardigheid is zonder twijfel het theater, dat nog in zeer goede staat verkeert en een schitterend uitzicht biedt - ondermeer over de verzande, maar nog drassige haven. Andere ruïnes zijn die van het nyfeum en van een Hellenistische poort. Voor wie tijdens de bezichtiging dorst krijgt: aan kraampjes wordt limonade verkocht.

Iztuzu-strand en de Karetschildpad

Na een bezoek aan de ruïnes is het prettig om nog een half uurtje door te varen, naar het beschermde Iztuzu-strand, dat aan de ene zijde door zoet en aan de andere zijde door zout water begrensd wordt. Midden op dit ruime zandstrand stonden vroeger restaurantjes, maar de overheid heeft ze allemaal laten slopen en het gebied een beschermde status gegeven, het zogenoemde natuurbeschermingsgebied Köyceğiz-Dalyan. Dat deed ze omdat dit strand een van de allerlaatste is, waar de Middellandse Zee-reuzenschildpad, de zogenoemde Karetschildpad (Caretta caretta)  eieren komt leggen. Aan de kade liggen heel veel bootjes, waarvan de meeste (met bootsman) te huur zijn. Hoe meer mensen in de boot, hoe goedkoper de tocht. Voor een uitgebreid bezoek met een korte duik in zee hebt u al gauw een halve dag, en bij mooi weer, veel anti-zonnebrand nodig.



10 prachtige bestemmingen in Dalyan en Turkije