Fauna

Inleiding

Het trachten te spotten van wilde dieren zal tot de voornaamste redenen behoren voor uw reis naar Zuid-Afrika. Dankzij de ligging en

klimaat, leven hier bijna driehonderd soorten zoogdieren en meer dan achthonderd soorten vogels. Deze aantallen zijn, vergeleken met andere landen, ongeëvenaard. De infrastructuur zorgt ervoor dat de dieren door mensen relatief gemakkelijk te spotten zijn.

Transfrontier Parks van Zuid-Afrika

Transfrontier Parks (Peace Parks, tel. 021-8805100) zijn beschermde natuurgebieden met internationaal karakter. Deze omsluiten en beschermen aloude migratieroutes van dieren die werden verhinderd door grenshekken. Deze hekken zijn daarom verplaatst naar de parkgrenzen. Zuid-Afrika’s Transfrontier Parks: Kgalagadi, |Ai-|Ais/Richtersveld en Great Limpopo.

National Parks van Zuid-Afrika

National Parks staan onder management van staatsorgaan SANParks. Deze natuurgebieden vormen de beschermde leefomgeving van dieren en planten. Afhankelijk van voorkomende wildsoorten, zijn deze omheind of beschikken deze over wilddrempels. National Parks beschikken over asfalt- en zandweggetjes, eetgelegenheden en accommodaties. Bekende parken: Greater Addo Elephant National Park, Garden Route National Park en Table Mountain National Park.

Game Reserves/Nature Reserves van Zuid-Afrika

Game Reserves (‘wildreservaten’) worden beheerd door particuliere instanties of gemeentelijke/provinciale autoriteiten. Deze beschermde natuurgebieden kennen een infrastructuur die identiek is aan die van National Parks. Echter, particuliere reservaten hebben dure accommodaties en exclusieve ‘packages’. Bezit van gemeente/provincie (voorbeelden): Hluhluwe-iMfolozi Game Reserve en Nwanedi Provincial Park. Particulier bezit (voorbeelden): Sabi Sands Game Reserve en Timbavati Game Reserve. Uitzondering op deze indeling vormt iSimangaliso Wetland Park, dat is ingeschreven op UNESCO’s World Heritage List. Dit natuurgebied heeft de uitstraling van een National Park en heeft eigen management.

Big Five Parks in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika’s wilde dieren leven beschermd in enorme parken in de oostelijke helft van het land. ‘Big Five’ is de verzamelnaam van leeuwen, olifanten, neushoorns, buffels en nijlpaarden – Zuid-Afrika’s grootste en gevaarlijkste wild. Of een park de leefomgeving van deze dieren vormt, is van diverse factoren afhankelijk. Klimaat, terrein, ruimte en financiën spelen hierbij een rol. De volgende parken stonden medio 2011 te boek als ‘Big Five Parks’: Entabeni Game Reserve, Great Limpopo Transfrontier Park (Kruger Nationaal Park), Greater Addo Elephant National Park, Madikwe Game Reserve, Marakele National Park, Pilanesberg Game Reserve.

Wildspotten/Maken van gamedrives in Zuid-Afrika: kansen en mogelijkheden

Bezoek geen park of reservaat in de verwachting de ‘Big Five’ op één dag te spotten. Dit is vrijwel onmogelijk, rekent u op meerdere dagen verspreid over verschillende parken. Ook andere dieren kunnen moeilijk te spotten zijn: in één park ziet u na uren rijden alleen vogels, in een ander park spot u na één uur een leeuw en een olifant. Het zien van een wild dier is een unieke ervaring, wees daarom content met alle dieren die u te zien krijgt.

Wildspotten/Maken van gamedrives in Zuid-Afrika: voorbereidingstips

•, ’s Winters zijn wilde dieren beter te zien dan ’s?zomers, als bladeren en gras het zicht verhinderen;

•, Lees vóór het bezoeken van een National Park of Game/Nature Reserve de brochure die is te downloaden van de website. Zo weet u welke dieren voorkomen. Maak daarna een selectie van dieren die u wenst te zien en onderzoek op welk tijdstip van de dag deze actief zijn. Voorbeelden: luipaarden jagen in de namiddag en ’s?nachts, cheeta’s jagen overdag en bokken/gazellen zijn hun gemakkelijke prooien, leeuwen jagen na zonsondergang en krokodillen houden van water.

• Zorg ervoor dat u het National Park of Game Reserve direct bij openingstijd binnenrijdt of dat u uw accommodatie verlaat zodra de hekken openen. Dit vergroot de kans op het zien van wilde dieren. Stop uw gamedrive rond 10:00 uur, ga ontspannen of bijslapen en onderneem de tweede gamedrive rond 17.00 uur.

•, Overweeg of u de gamedrive(s) zelf wilt maken of deze via het parkmanagement/plaatselijke accommodatie wilt boeken. In het laatste geval maakt u de rit onder leiding van een 'park ranger'.

Wildspotten/Maken van gamedrives in Zuid-Afrika: plannen

In het park bedraagt de maximale snelheid 30 tot 50 kilometer per uur, waardoor dagelijkse afstanden worden beperkt.

Voorkomende zoogdieren, reptielen en amfibieën

Zoogdieren In vrijwel alle Zuid-Afrikaanse reservaten leven bavianen, giraffen, hyena’s, impala’s, kudu’s, nyala’s, springbokken en zebra’s. In Zuid-Afrika komen 370 soorten reptielen en amfibieën voor; er zijn maar weinig landen die dit aantal evenaren. U kunt dagenlang in National Parks en Game/Nature Reserves verblijven om hagedissen, krokodillen, schildpadden en slangen te zien. Vooral afgelegen, vochtige en bergachtige gebieden vormen een geschikte leefomgeving voor reptielen en amfibieën. Rijd dus niet te hard in deze gebieden.

Vogelspotten ('birding') in Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika leven negenhonderd soorten vogels, waarvan 113 met uitsterven worden bedreigd. Nationale parken (met name Great Limpopo Transfrontier, Garden Route) en iSimangaliso Wetland Park vormen een geschikte start om vogels te spotten, hoewel de soorten verschillen per natuurgebied. Over het algemeen kunt u breedkoparenden, frankolijnen, grote fregatvogels, hadida’s, ibissen, nijlganzen, slangarenden en witruggieren zien. Flamingo’s treft u aan op oevers van meren en op stranden van de Atlantische Oceaan. Hoewel de eilanden niet toegankelijk zijn voor publiek, zijn Prince Edward Islands vogelparadijzen met duizenden albatrossen en stormvogels.

Dierentuinen in Zuid-Afrika

Dierentuinen zijn ideaal voor kinderen – volwassenen geven de voorkeur aan wildparken. Zuid-Afrika’s dierentuinen bevinden zich in redelijke staat; u vindt deze (onder andere) in Bloemfontein, Johannesburg en Pretoria. Zie desbetreffende secties voor informatie.

Aquaria in Zuid-Afrika

Aquaria maken deel uit van attractieparken en vindt u in Durban, East London, Kaapstad en Port Elizabeth.

Andere onderwerpen

 • Economie

  De informele economie van Zuid-Afrika is belangrijk
  'Power Crisis' in Zuid-Afrika (2007) Aan Zuid-Afrika’s periode van relatieve economische stabiliteit kwam in 2007 een einde. In dit jaar leidde afwezigheid van...
 • Geografie

  Devil's Peak, Zuid-Afrika
  Oppervlakte van Zuid-AfrikaDe republiek Zuid-Afrika vormt de zuidpunt van het Afrikaanse continent en ligt op het zuidelijk halfrond. Zuid-Afrika heeft een...
 • Politiek

  Nelson Mandela
  Scheuring African National CongressThabo Mbeki’s ‘disconnection’ van zowel zijn politieke collegae als het electoraat, leidde in december 2007 tot een scheuring...
 • Staatsinrichting

  President Jacob Zuma
  Provincies van Zuid-AfrikaSinds 1994 is Zuid-Afrika verdeeld in de volgende provincies:•, Northern Cape (361.830 km2, Kimberley);•, Eastern Cape (169.580 km2,...
 • Veiligheid

  Politie in Zuid-Afrika
  Veiligheid in Zuid-AfrikaSinds 1994 is misdaad uit de hand gelopen; dit heeft geleid tot het vertrek van Zuid-Afrikanen naar Groot-Brittannië, Canada, Nieuw-...
 • Weer en Klimaat

  Het landschap van Newcastle in het klimaat van Zuid-Afrika.
  Jaargetijden (Zuid-Afrika) Zuid-Afrika’s geografische ligging en terrein zorgen ervoor dat het land meerdere (micro)klimaten kent. Als gevolg van de ligging op...