Weer en Klimaat

Het landschap van Newcastle in het klimaat van Zuid-Afrika.
Het landschap van Newcastle in het warme klimaat van Zuid-Afrika, ©Marco Scholtz

Jaargetijden (Zuid-Afrika)

Zuid-Afrika’s geografische ligging en terrein zorgen ervoor dat het land meerdere (micro)klimaten kent. Als gevolg van de ligging op het zuidelijk halfrond, zijn de jaargetijden omgekeerd aan die van ons:

• Lente: midden-september tot en met oktober;

• Zomer: november tot en met februari;
• Herfst: maart tot en met mei;
• Winter: juni tot en met midden-september.

Klimaat van Gauteng en Free State

Gauteng en Free State kennen zomerdagen met temperaturen van 24°C tot 30°C. In dit seizoen leidt hoge luchtvochtigheid tot onweer in de namiddag. Winterdagen zijn onbewolkt en droog. De krachtige zon zorgt ervoor dat de temperatuur enkele uren schommelt tussen 16°C en 20°C. De nachten zijn echter lang en koud, enkele graden vorst is niet uitgesloten. Het oosten van Free State is gedurende het jaar enkele graden kouder.

Klimaat van Mpumalanga en Limpopo

West-Mpumalanga kent hetzelfde klimaat als Gauteng; Limpopo is gedurende het jaar warmer. Lowveld kent zomerdagen waarop het kwik stijgt tot 35°C. Onweersbuien in namiddag zorgen hier voor verkoeling. Winterdagen zijn mild en droog. In de Drakensberg valt (mot)regen en ontstaat mist op winterochtenden.

Klimaat van North West (Zuid-Afrika)

North West kent zomerdagen waarop het kwik boven 30°C komt. Gedurende het jaar is neerslag gering, met uitzondering van het uiterste oosten dat Gautengs klimaat kent. Winterdagen zijn kortstondig 20°C; nachten zijn koud.

Klimaat van Western Cape (West-Kaap)

Kaapstad en omgeving kent een mediterraan klimaat. De zomers zorgen voor lange dagen met temperaturen van 24°C tot 30°C. Neerslag valt gedurende de winter, waarvan de dagen korter en fris zijn. Landinwaarts gaat het weertype over in steppeklimaat met warme zomerdagen, milde winterdagen en koude winternachten.

Klimaat van Northern Cape (Zuid-Afrika)

Northern Cape is bekend om geringe neerslag en dagtemperaturen van maximaal 20°C (’s winters) en 35°C (’s zomers). Winters zijn van korte duur; nachtvorst is niet uitgesloten. Zomerdagen zijn langer dan in Gauteng en staan bekend om uitbundige zonneschijn. Onweersbuien in de namiddag zijn dan niet uitgesloten. Het uiterste zuidwesten wordt beïnvloed door het mediterrane klimaat van Western Cape. Het noordwesten is kurkdroog en is gedurende het jaar vijf tot tien graden warmer dan het binnenland.

Klimaat van Eastern Cape (Zuid-Afrika)

Eastern Cape Eastern Cape betreft een overgangszone tussen maritiem klimaat, bergklimaat en subtropisch klimaat. De westelijke kustzone kent zomerse dagtemperaturen van 25°C tot 30°C. Het binnenland is ’s zomers koel, ’s winters kan de temperatuur dalen tot het vriespunt (sneeuw is geen uitzondering). Eastern Cape kent zomerneerslag die richting het oosten intensiveert.

Klimaat van KwaZulu-Natal

De oostkust van KwaZulu-Natal heeft een subtropisch klimaat met hoge luchtvochtigheid. ’s Zomers stijgt het kwik tot boven 30°C; ’s winters bereikt dit 20°C - 25°C. Nachtvorst is hier uitgesloten. Regen valt op zomerdagen in de vorm van onweersbuien. Winterdagen zijn droog. Het binnenland van KwaZulu-Natal kent een lagere luchtvochtigheid en temperaturen die enkele graden lager zijn dan die in de kustzone. De Drakensberg staat bekend om frisse dagen en winterse (nacht)vorst.

Andere onderwerpen

 • Economie

  De informele economie van Zuid-Afrika is belangrijk
  'Power Crisis' in Zuid-Afrika (2007) Aan Zuid-Afrika’s periode van relatieve economische stabiliteit kwam in 2007 een einde. In dit jaar leidde afwezigheid van...
 • Geografie

  Devil's Peak, Zuid-Afrika
  Oppervlakte van Zuid-AfrikaDe republiek Zuid-Afrika vormt de zuidpunt van het Afrikaanse continent en ligt op het zuidelijk halfrond. Zuid-Afrika heeft een...
 • Politiek

  Nelson Mandela
  Scheuring African National CongressThabo Mbeki’s ‘disconnection’ van zowel zijn politieke collegae als het electoraat, leidde in december 2007 tot een scheuring...
 • Staatsinrichting

  President Jacob Zuma
  Provincies van Zuid-AfrikaSinds 1994 is Zuid-Afrika verdeeld in de volgende provincies:•, Northern Cape (361.830 km2, Kimberley);•, Eastern Cape (169.580 km2,...
 • Veiligheid

  Politie in Zuid-Afrika
  Veiligheid in Zuid-AfrikaSinds 1994 is misdaad uit de hand gelopen; dit heeft geleid tot het vertrek van Zuid-Afrikanen naar Groot-Brittannië, Canada, Nieuw-...

Reacties

Hoelaat is het donker in Limpopo

Dat hangt af van het moment dat u gaat. In de zomertijd (onze winter) is het langer licht en in de Afrikaanse winter andersom. De tijden liggen minder uiteen, dan bij ons, met name omdat Limpopo in het noordelijke deel van Zuid-Afrika ligt. In het algemeen zou ik 18-19 uur aanhouden. De regel is: hoe dichter bij de evenaar, hoe minder het verschil.