Eisacktal (Valle Isarco)

Brennerpass in gecultiveerde vorm
Brennerpass in gecultiveerde vorm

Met de vlam in de pijp… u bent zomaar in Sterzing waarvan de bewogen geschiedenis als het ware van de huizen afstraalt. Prachtige en verkeersvrije winkelcentra, óók in Brixen. Klausen wordt bezocht vanwege de dicht opeen gebouwde huizen, maar ook voor een kijkje in het nabijgelegen Kloster Säben. In de directe omgeving van dit alles vindt u uitgebreide wandelmogelijkheden. En tocht door het Pensertal of een rit naar de Jaufenpass doet het hart van de liefhebbers van bergen sneller kloppen.

Van de Brennerpass tot Brixen

Het is maar zo’n 40 kilometer en via de autostrada (autosnelweg/Autobahn) doet u het in een halfuurtje. Zolang u vakantie heeft wilt u de autosnelweg wellicht mijden en van de Brennerpass naar Brixen maakt u dan gebruik van autoweg nummer 12.

De grens tussen Italië en Oostenrijk wordt gevormd door de op 1375 meter hoogte gelegen Brennerpass. Dat is zo bepaald bij de vrede van Saint-Germain in 1919. Miljoenen voertuigen passeerden deze bekende grensovergang, maar wist u dat er in de prehistorie al van deze overgang gebruik gemaakt werd? In de 2e eeuw werd het een échte weg, aangelegd door de Romeinen, de overgang werd van grote betekenis gedurende de periode waarin Augsburg en Venetië handelsbetrekkingen onderhielden. De grensovergang heeft zijn grote betekenis (wél zijn charme) nooit meer verloren, de huidige Brenner autosnelweg werd aangelegd tussen 1959 en 1973.

Inlichtingen

Dienst Toerisme Valle Isarco / Eisacktal
Bastioni Maggiori/Großer Graben 26 a
I-39042 Bressanone/Brixen (BZ)
tel. 0039 (0)472 - 802 232
[email protected], www.eisacktal.info

(Een aardig voorbeeld van hetgeen al werd aangegeven: het officiële adres wordt vermeld in het Italiaans, het officiële netwerkadres in het Duits. Overal is de naamgeving zoals opgegeven door de regio of het district zelf aangehouden.)

Waar is de Brennerpass gebleven?

Miljoenen mensen passeerden de Brennerpass op weg naar zuidelijker streken. Vroeger was dat een grensovergang waar, aan de Italiaanse kant, wat te beleven viel. Eerst door de Oostenrijkse douane die meestal in slaap gesukkeld leek, ze knikten alleen maar met hun hoofd, dan melden bij de Italiaanse douane die het met het vakantieverkeer niet zo nauw nam: ‘Feyenoord? Durchfahren’. De échte lol kwam daarna. Op de pas stonden tientallen kramen opgesteld waar je de meest uitzonderlijke kitsch kon kopen, maar ook meloenen van onvoorstelbare afmetingen en Italiaanse wijnen. Er werd speelgoed aangeboden, plastic schoenen, zakmessen, noem maar op. Het mooist waren de mannen, meest lugubere types, die je een horloge of een leren jas probeerden aan te smeren. En alles zollfrei. Een verplichte stop, pret voor het hele gezin.

Het is er allemaal nog wel maar in gecultiveerde vorm. De kramen zijn grotendeels verdwenen, de immense parkeerplaats werd gedeeltelijk bebouwd. Nog steeds een leuk uitstapje zéker in combinatie met een bezoek aan Sterzing. Een dagje uit, maar in vergelijking met de tijd waarin het een verplichte stop was in verband met de grenscontroles, is er op de Brenner eigenlijk geen bal meer te beleven. Zorg ervoor dat u Sterzing in de ochtend bezoekt of in de namiddag. Tussen 13.00 en 15.00 uur lijkt het er uitgestorven.

Op weg naar huis in een zonnig weekend? Het oponthoud bij het verlaten van de autostrada, daar is niets aan veranderd… kilometers lange files, zon op uw dak, geen airco, kinderen niet te genieten, vrouw de pest in vanwege het oponthoud. De grens met Oostenrijk bent u daarna in een zucht voorbij en dat is een hele verbetering.

Bestemmingen in het Eisacktal

 • Brixen (Bressanone)

  Kruisgang in Domkerk van Brixen
  De plaats, de derde in grootte van Zuid-Tirol, is via de Brenner Autobahn (A22) eenvoudig te bereiken, ongeveer 40 kilometer ten zuiden van de Brennerpass. Het...
 • Feldthurns

  Ridderzaal Schloss Velthurns
  Een kleine 10 kilometer ten zuiden van Brixen ligt het plaatsje Feldthurns met het kasteel Velthurns. Van hieruit regeerden de heren van Feldthurns als een soort...
 • Rondje Villnöss

  Villnösstal, St. Magdalena
  Oostelijk van Brixen kunt u een prachtige rit maken door een fantastische bergwereld en voor een groot gedeelte langs het Naturpark Puez-Geisler. U verlaat de...
 • Sterzing (Vipiteno)

  Sterzing (Vipiteno)
  Een volgende stop wordt zeker gemaakt in Sterzing, een oude stad in de omgeving waarvan al in de 15e eeuw zilver werd gevonden. Het was toen een heel belangrijke...