Het Meer van Genève

Swipe

Montreux

Parel van de Zwitserse Rivièra

De eerste grote stad aan de oostzijde van het Zwitserse deel van het meer is Montreux, een ouderwets deftige stad gebouwd op een berghelling. Er staan talrijke hotels in de stijl van het fin de siècle, vaak gebouwd als paleizen, een herinnering aan de belle époque. Men noemt de streek tussen Montreux en het 7 km verder gelegen Vevey 'de parel van de Zwitserse Rivièra'. Langs de kade van Montreux loopt een lange wandelboulevard met speeltuin tjes, ijsverkopers en gezellige terrasjes. Vanaf deze kade vertrekken passagiers boten naar bijna alle dorpen en steden aan het meer. Ook het beroemde festivalgebouw (Centre de Congrès et d'Expositions) staat aan de oever van het meer, dicht bij het luisterrijke hotel Montreux Palace. Het festivalgebouw is het centrum van het jazz, muziek en filmfestival (de Gouden Roos van Montreux vindt in mei plaats; het jazzfestival in juli).

De oude stad

De oude stad ligt heuvelopwaarts. Hier lagen oorspronkelijk de vier gehuchten Sales, Chêne, Crin en Les Planches. Deze gehuchten groeiden aaneen tot de stad Montreux. In deze oude stad kunt u een bezoek brengen aan de St. Vincentkerk. De huidige kerk, herkenbaar aan de achtkantige kerktoren, werd in 1507 gebouwd op de fundamenten van een 13de-eeuws gebedshuis.

Wandelpad

Achter het postkantoor van Les Planches (bij het Place des Planches) loopt een wandelpad door de bezienswaardige Gorges du Chauderon. Het pad loopt verder naar Les Avants (wandelduur 2 uur), Jaman (4 uur) en Les Rochers de Naye (6 uur).

Rochers de Naye

Veel gemakkelijker is de tocht in de rode tandradtrein naar de 2042 m hoge Rochers de Naye, vanwaar de blik reikt van het meer en de bergen van het Berner en Walliser land tot aan de Franse Alpen en de Jura. De trein stopt onder meer in Glion (700 m), een veel bezocht vakantieoord, en in Caux (1100 m), waar tussen de bomen de hoofdzetel van de Morele Herbewapening is gevestigd. Vanaf het bergstation Rochers de Naye kunt u via een 220 m lange tunnel het restaurant Plein-Roe bereiken, vanwaar u een schitterend uitzicht heeft op het meer.

Maison Visinand

Ten westen van het Place des Planches in Montreux staat het Maison Visinand. Dit gebouw fungeerde oorspronkelijk als het gemeentehuis van Chatelard (Sa les). Later stond het bekend als de herberg van Sales totdat het in de 19de eeuw gekocht werd door de familie Visinand. Tegenwoordig herbergt het gebouw een conservatorium, twee bibliotheken, drie tentoonstellingsruimten en een theater in de kelder.

Historisch museum

Ten zuiden van dit gebouw kunt u het Musée du Vieux Montreux bezoeken. In dit historische museum van de Zwitserse Rivièra staan historische voorwerpen uit de gehele regio Montreux.

INFORMATIE MUSÉE DU VIEUX MONTREUX. Geopend: half apr.-half okt. dag. 10-12 en 14-17 uur.

VERVOER MONTREUX

Treinstation: Avenue de la Paix.

Boot: Verbindingen met onder meer het kasteel Chillon (ca. 13 min.), Vevey (ca. 25 min.), Villeneuve (ca. 20 min.), Le Bouveret (ca. 40 min.), Lausanne (ca. 1 uur 30 min.), Evain-les-Bains (Fr. ca. 2 uur 20 min.), Thonon-les-Bains (Fr., ca. 3 uur), Genève (ca. 4 uur 30 min.; overstappen in Nyon) en alle andere havenplaatsen aan het meer.

Bus: Verbindingen met Blonay en Chillon.

Tandradbaan: Deze rijdt in 50 min. van het treinstation Montreux naar Rochers de Naye. De laatste trein terug naar Montreux vertrekt om 20 uur (juniokt.).

Trein: Verbindingen met Chillon, Vevey, Lausanne, Genève, Bulle, Romont, Fribourg, Bern, Gstaad, Luzern, Martigny en Brig.

Kasteel van Chillon

De belangrijkste bezienswaardigheid in de omgeving van Montreux is het kasteel van Chillon, een van de grootste en bezienswaardigste kastelen van Zwitserland. Het bouwwerk ligt op een rots langs de kust, waarop reeds in het bronzen tijdperk mensen woonden en waar later de Romeinen zich vestigden. Het beheerste eens de weg naar de Grote SintBernardpas en het gebied tussen het meer en de bergen, waardoor de bezitters tol op alle langskomende handelswaren konden heffen.

Château de Chillon heeft een grote rol in de romantische periode van de 19de eeuw gespeeld. Talrijke gravures, aquarellen en schilderijen die het slot aan de rand van het meer en tussen de verre, besneeuwde toppen afbeelden zijn bewaard gebleven. Het bezoek van Lord Byron is hierop van grote invloed geweest. Hij bezocht in 1816 in gezelschap van zijn dichtersvriend Shelley het kasteel Chillon en kwam zo onder de indruk van het lot van Bonivard, dat hij het gedicht De gevangene van Chillon schreef, dat in korte tijd het kasteel Europese vermaardheid gaf. Hij kon het niet laten zijn naam op de muur te schrijven (er zit een glasplaatje overheen), zoals hij in Griekenland zijn naam in de zuilen van de tempel van Sounion kerfde. Byron volgde het voorbeeld van Rousseau, die een passage van zijn La Nouvelle Héloise (1754) in Chillon situeerde. Talloze andere romantici volgden het spoor naar het kasteel: Alexandre Dumas in 1832, Hans Christian Andersen een jaar later, weer gevolgd door Victor Hugo en George Sand. Ook Gustave Flaubert reisde via Chillon naar Italië en wijdde hoogdravende regels aan zijn bezoek aan de kerker: 'met gewelven bijna onder de grond en met gotische zuilen'.

Oorsprong: De oorsprong van het kasteel gaat terug tot de 9de eeuw toen de bisschoppen van Sion er heer en meester waren. In de 12de eeuw kwam het kasteel in handen van het Huis van Savoye; de ronde kasteeltorens zijn kenmerkend voor de stijl van Savoye. Graaf Pierre van Savoye verbouwde in 1255 de sterkte met behulp van zijn architect Pierre Mainier en gebruikte haar zowel als vorstelijke residentie als voor militairstrategische doeleinden. In deze periode ontstond het bouwwerk zoals wij het nu nog kennen. In de volgende eeuwen werd het herhaaldelijk verbouwd.

Zalen: U betreedt Chillon over een uit de 18de eeuw daterende brug, die een vroegere ophaalbrug vervangt. De toren is uit de 13de eeuw en werd in de 15de eeuw vergroot. Naar buiten gerichte kanonnen roepen nog iets van de vroegere sfeer op. De Grote Zaal met openslaande gotische ramen en kastanjehouten zuilen is uit de 13de eeuw; de Wapenzaal (of Ridderzaal), met een grote haardpartij en wapens van de Bernse landvoogden van Vevey en de kasteelheren van Chillon, was in de Middeleeuwen een ontvangstzaal. De Kamer van de Hertog (de Camera Domini) werd omstreeks 1340 ingericht onder graaf Aymon, toen ook het prachtige plafond met vlakke bogen tot stand kwam. De Grote Zaal van de graaf (ook Gerechtszaal) met zwarte pilaren en muurversieringen uit de 13de eeuw, was eveneens een ontvangstzaal voor de vorsten en hertogen die met hun uitgebreide gevolg van familie, ridders en dienaren de residentie bezochten.

Gevangenis van Bonivard: U kunt urenlang door de gangen, trappen en kamers van het kasteel dwalen. De Gevangenis van Bonivard in de onderste verdieping van het kasteel is heel bekend. Hij is genoemd naar Franijois de Bonivard, de bekendste gevangene van de donkere kerkers. Hij was hulpprediker in het St. Victonklooster in Genève, maar sloot zich aan bij de Hervorming. De hertog van Savoye bleef trouw aan de kerk, nam Bonivard gevangen en liet hem opsluiten in Chillon. Hij was gedurende zes jaren geketend aan de vijfde zuil vanaf de ingang en werd in 1536 bevrijd toen de Berners het kasteel veroverden. Een paal met een ijzeren halsketting markeert deze vijfde zuil.

Hof van Justitie: De hertogen van Savoye trachtten nog enige keren zonder succes het kasteel weer in bezit te krijgen. Chillon bleef in handen van Bern en werd onder meer zetel van het Hof van Justitie, dat met name in de 17de eeuw veel veroordelingen en doodvonnissen uitsprak, vooral wegens hekserij.

Restauratie: In 1798, na de revolutie van de bewoners van Vaud, kwam het kasteel in handen van het kanton Vaud. De restauratie begon aan het einde van de 19de eeuw. Deze werd aanmerkelijk vergemakkelijkt door de vondst van documenten waarin gegevens stonden van bijna alle bouwkundige veranderingen sinds het einde van de 12de eeuw.

Bij de ingang van het kasteel van Chillon kunt u een plattegrond van het kasteel krijgen. Ten noordwesten van het kasteel ligt het bezienswaardige oude dorp Veytaux.

INFORMATIE KASTEEL VAN CHILLON. Geopend: juli en aug. dag. 9-19, apr.-juni en sept. dag. 9-18.30, okt. dag. 10-17.30, mrt. dag. 10-12.45 en 13.30-17.30; jan., feb., nov. en dec. dag. 10-12.45 en 13.30-16.45 uur (gesloten: eerste Kerstdag, 31 dec. en 1 jan.).

BEREIKBAARHEID. U kunt het kasteel van Chillon ook wandelend bereiken vanuit Montreux: u volgt vanaf Montreux de kade (houdt het water aan uw rechterhand), na ca. 45 min. bereikt u het kasteel.

Luxemburg > Echternach > Beaufort-Standplaats

Camping Park Beaufort

De camping ligt op loopafstand van het dorp, in het hart van Luxemburgs Klein Zwitserland. De staanplaatsen bevinden zich aan de bosrand...

v.a. 273.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Montreux en Zwitserland